Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιώργος Θεοφάνους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Γιώργος Θεοφάνους, όπως διαμορφώθηκε από τον MARKELLOS (συζήτηση | συνεισφορές) στις 15:53, 17 Νοεμβρίου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Γιώργος Θεοφάνους
Γέννηση9  Ιανουαρίου 1968
Λάρνακα
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
ΣπουδέςΜουσικό Κολέγιο Μπέρκλι
Ιδιότητασυνθέτης και τραγουδοποιός
ΣύζυγοςΕυρυδίκη (1993–2001)

Ο Γιώργος Θεοφάνους (Λάρνακα, 9 Ιανουαρίου 1968) είναι Ελληνοκύπριος συνθέτης, στιχουργός, μουσικός και συγγραφέας.

Από το 1989, βρίσκεται ενεργά στη δισκογραφία και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Σπουδές και καριέρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Ιανουαρίου 1968[1] και άρχισε να συνθέτει από την ηλικία των πέντε ετών. Έχει σπουδάσει κιθάρα, πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο της Κύπρου και στο Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι της Βοστώνης των ΗΠΑ.

Στο ενεργητικό του έχει πολλά χρυσά και πλατινένια μουσικά άλμπουμ, όπως τα εξής: με τον Γιάννη Γρόση, Αισθήσεις με τη Μαντώ, Καρδιά μου, μην ανησυχείς και Μια αναπνοή με τον Αντώνη Ρέμο, Στα υπόγεια είναι η θέα και Ο δικός μου ο δρόμος με τον Πασχάλη Τερζή, Τόση αγάπη πώς να χαθεί με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, Νόημα με την Πέγκυ Ζήνα, Κάνε στην άκρη με την Άντζελα Δημητρίου, Έχω τόσα να σου πω με τους One, Τίποτα δεν γίνεται τυχαία με τη Μαρινέλλα.

Μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του είναι τα εξής: «Έλα να με τελειώσεις», «Κι έκρυψα το πρόσωπό μου», «Μια αναπνοή», «Παλιόκαιρος», «Ο δικός μου ο δρόμος», «Έχω μια αγάπη», «Το κύμα», «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου», «Φεγγάρι», «Έλα που φοβάμαι», «Κόκκινη γραμμή», «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία», «Σήμερον που σ' αντίκρισα», «Οι ήρωες», «Δίπλα σε σένα», «Ένα τραγούδι ακόμα», «Ξέρει Κανείς», «Το μόνο που θυμάμαι», «Πυξίδα», «Μίσησε με» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision με τα τραγούδια «Ταιριάζουμε» (Ευρυδίκη, 1992), «Είμαι άνθρωπος κι εγώ» (Ευρυδίκη, 1994) και «Gimme» (One, 2002).

Το φθινόπωρο του 2008 παρουσίασε στην Τάφρο Ντ' Αβίλα της Λευκωσίας τη μουσική παράσταση "Τραγουδώ το νησί μου", με μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από την αρχαιότητα έως σήμερα[2] («Διγενή και Χάρονος πάλη», «Αροδαφνούσα», «Το γράμμα και η οδός», «Άδεια θρανία», «Σήμερον που σ' αντίκρισα», «Χαίρε Κύπρος», «Ο ήλιος της αυλής μας» κ.ά.).[3] Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, καθώς επίσης ο Άλεξ Παναγή, ο Γιωργής Τσουρής και η Μάριαμ Βενιζέλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού της Αθήνας, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου,[4] όπου ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2014.[3][5]

Τις περιόδους 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011 υπήρξε μέλος κριτικής επιτροπής στο τάλεντ σόου X-factor που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1.

Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Αιώνιος δείπνος[6] από τους Σύγχρονους Ορίζοντες. Επίσης, κυκλοφόρησε και μια σειρά από επτά βιβλία νεανικής λογοτεχνίας, με τον γενικό τίτλο Παραμυθολογία, από τις εκδόσεις Μένανδρος.

Από το 2009 είναι πρέσβης καλής θελήσεως στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Hope for Children», με ενεργό ρόλο.

Το 2010 ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Γιώργος Θεοφάνους» σε Ελλάδα και Κύπρο, έναν καλλιτεχνικό μουσικό πολυχώρο για παιδιά. Το 2014 συμμετείχε ως κριτής στην εκπομπή Just the two of us και ως δάσκαλος και κριτής στην εκπομπή The Music School στο MEGA.

Στις 29 Μαρτίου του 2015, κυκλοφόρησε στην Κύπρο το άλμπουμ Χοές με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων (1955-2015) από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959).[7][8] Το άλμπουμ περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα για τους ήρωες της ΕΟΚΑ από την ποιήτρια και πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου. Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης, καθώς επίσης ο Γιωργής Τσουρής στις αφηγήσεις, ο μονωδός Ευάγγελος Δρούζας και η Μαρίνα Βερζανλή.[9] Η παρουσίαση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας υπό την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις 27 Μαρτίου 2015.[10][11][12]

Το 2016 ανέλαβε ξανά, μετά από έξι χρόνια, κριτής στο The X-factor από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Το 2016 δημιούργησε και παρουσίασε το νέο παιδικό τάλεντ σόου Junior Music Stars από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Έγραψε μουσική στις εξής θεατρικές παραστάσεις: «Η Αλίκη στην Παραμυθοχώρα» (Θ.Ο.Κ 1987), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Θ.Ο.Κ 1995), «Η δωδέκατη νύχτα» (Θ.Ο.Κ 1995), «Επιτρέποντες» (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας 1996), «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» (Θέατρο Αθηνών 2004), «Άρα - μάρα - κουκουνάρα» (Θέατρο Λατσίων 2013), «Ηρακλής» (Πάνθεον 2015), «TERATA - The musical» (Σύγχρονο Θέατρο 2017), «Μένουμε… Ταπί» (Θέατρο από κοινού 2020). Επίσης, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο στην ταινία «Without borders», μια ελληνοαμερικανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκαϊτατζή (με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χωραφά και Γιώργο Βογιατζή) η οποία κέρδισε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λος Άντζελες το 2010.

Το 2017 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΩΜΣΕ (Σωματείο Συνθετών/Στιχουργών Ελλάδος).

Στις 7 & 8 Φεβρουαρίου του 2019 παρουσίασε την παράσταση «Παναγία - Η μητέρα του φωτός» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επί σκηνής βρέθηκαν πάνω από 250 συντελεστές, μεταξύ των οποίων γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Πίτσα Παπαδοπουλου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Δέσποινα Ολυμπίου. Στους συντελεστές αυτούς εντάσσονται και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, η χορωδία του δήμου Διονύσου, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και η μικτή χορωδία Επτάχορδη Λύρα Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου.

Από τα τέλη του 2021 μέχρι σήμερα παρουσιάζει τη μουσική εκπομπή Ένα τραγούδι ακόμα που προβάλεται στο Open TV.

Αυτήν τη περίοδο, ο Γιώργος Θεοφάνους βρίσκεται σε δημιουργική φάση καθώς ετοιμάζει καινούργια τραγούδια για αρκετούς τραγουδιστές (Γιάννης Πλούταρχος, Δέσποινα Βανδή, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Κωνσταντίνος Αργυρός, Κώστας Καραφώτης και Γιάννης Γρόσης) που θα κυκλοφορήσουν από την δισκογραφική εταιρεία Panik Records.

Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ενορχήστρωσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Ψηλά τα χέρια».

Έκτοτε έχει παραλάβει εννέα μουσικά βραβεία Αρίων, τρία βραβεία Man of the Υear, βραβείο Καλλιτέχνης-Προσωπικότητα της Χρονιάς 2016 από την Ακαδημία Τεχνών Κέρκυρας για το τηλεοπτικό πρόγραμμα Junior Music Stars (δικής του ιδέας και υλοποίησης), καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα για την συνολική προσφορά του μέσα από το συνθετικό του έργο.

Ο πιο εμπορικός του δίσκος ειναι Το ΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΆΚΡΗ της ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που έγινε 5 φορές πλατινένιος διεθνώς πουλώντας 600.000 χιλιάδες αντίτυπα.

  1. «ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  2. «Κύπρος : "Τραγουδώ για το νησί μου" - Μαρινέλλα, Ρέμος, Γαϊτάνος». www.cyprusevents.net. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  3. 3,0 3,1 Ένθετο του άλμπουμ Τραγουδώ το νησί μου, Ράδιο Πρώτο - Η Σημερινή, 2014
  4. «Τραγουδώ το νησί μου». www.sigmalive.com. 31 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  5. «Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί για το νησί μας». Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί για το νησί μας (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  6. «Αιώνιος δείπνος». biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  7. «Μουσικό έργο "ΧΟΕΣ"». www.sigmalive.com. 30 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  8. «Το συλλεκτικό CD ΧΟΕΣ». Η Σημερινή. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  9. Ένθετο του άλμπουμ Χοές, Ράδιο Πρώτο - Η Σημερινή, 2015
  10. Ξενοφώντος, Γιάννης (30 Μαΐου 2023). «Σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση του «ΧΟΕΣ» - Βίντεο&Φώτος | News». www.sigmalive.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  11. «Φόρος τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ». Φόρος τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2023. 
  12. «Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους». moi.gov.cy. 27 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.