H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας με αρμοδιότητες τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την έκδοση εγκυκλίων και προτάσεων για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος.[1]
Συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2017, αντικαθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Εποπτεύεται από τη Βουλή των Ελλήνων και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών στην οποία και λογοδοτεί. Διοικείται από έναν Διοικητή και το πενταμελές Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη. Υπάρχει επίσης ο Εμπειρογνώμονας που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.[2]
Η ΑΑΔΕ συστάθηκε βάσει του ν.4389/2016 (Φ.Ε.Κ. 94/Α), αποτελώντας διάδοχο της ΓΓΔΕ του ΥΠΟΙΚ. Η ΓΓΔΕ προέκυψε από την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων τον Νοέμβριο του 2012, αποτελούμενη από το Γραφείο Γενικού Γραμματέα, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους, τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης και τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην τρέχουσα δομή της σύμφωνα με την αρ. πρωτ. Δ.ΟΡΓ.Α 1125859/2020 (Φ.Ε.Κ.4738/Β’/ 26-10-2020) Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, διαρθρώνεται σε:
Κεντρικές Υπηρεσίες.
Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις.
Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στον Διοικητή της Αρχής και Περιφερειακές Υπηρεσίες υπαγόμενες στις Γενικές Διευθύνσεις (ΥΕΔΔΕ, ΔΟΥ, Τελωνεία, Χημικές Υπηρεσίες, ΟΔΔΥ).