Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιαν Γ΄ Σομπιέσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιαν/Ιωάννης Γ΄
Βασιλιάς της Πολωνίας
Μέγας Δούκας της Λιθουανίας
Περίοδος21 Μαΐου 167417 Ιουνίου 1696
ΠροκάτοχοςΜιχαήλ Κορύμπουτ Βισνιοβιέτσκι
ΔιάδοχοςΑύγουστος Β΄ ο Δυνατός
Γέννηση17 Αυγούστου 1629
Θάνατος17 Ιουνίου 1696 (66 ετών)
Τόπος ταφήςΚρακοβία, Πολωνία
ΟίκοςΟίκος των Σομπιέσκι
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Ο θυρεός του Σομπιέσκι.

Ο Γιαν Γ΄ Σομπιέσκι ή όπως αναφερόταν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας, Ιωάννης Σοβιέσκι, (Jan III Sobieski, 17 Αυγούστου 1629 - 17 Ιουνίου 1696) ήταν βασιλιάς της Πολωνίας, μέγας δούκας της Λιθουανίας και στρατάρχης. Πήρε μέρος στην δεύτερη πολιορκία της Βιέννης και με τους Ουσάρους του επέφερε την σωτήρια νίκη εναντίον των Μουσουλμάνων στις 12 Σεπτεμβρίου 1683.

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γιάκουμπ στρατιωτικού ηγέτη, μέλους του Κοινοβουλίου, χρονικογράφου και της (2ης συζύγου του) Θεοφίλας-Σοφίας, κόρης του Γιαν Ντανίλοβιτς βοϊβόδα (πρίγκιπα) της Ρουθηνίας.

Ο βασιλιάς Σομπιέσκι στην Δεύτερη πολιορκία της Βιέννης 1683. Πίνακας του Γιέρζι Σιεμιγκινόφσκι-Ελέουτερ, 1686

Γεννήθηκε στο Ολέσκο του πριγκιπάτου της Ρουθηνίας (τώρα βρίσκεται στην Ουκρανία), που ανήκε στο βασίλειο της Πολωνίας-Λιθουανίας. Το γένος του των Σομπιέσυν ανήκε στον Οίκο των Γιανίνα. Ο πατέρας του ήταν πρίγκιπας της Ρουθηνίας και καστελάνος της Κρακοβίας. Η μητέρα του Σοφία ήταν εγγονή του Στανισλάου Ζολκιέβσκι, στρατάρχη (hetman). Ο Ιωάννης έζησε ως παιδί στο Ζόλκιεφ. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Νοβοντβόρσκι της Κρακοβίας το 1643 και τη Φιλοσοφική Σχολή του Γιγκιελλόνιου Πανεπιστημίου το 1646. Έπειτα, μαζί με τον αδελφό του Μάρεκ, ταξίδεψε στη δυτική Ευρώπη για δύο έτη, όπου επισκέφτηκε το Λάιπτσιχ (Λειψία), το Άντβερπ, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Λάιντεν και τη Χάγη. Εκεί συνάντησε μορφές με επιρροή, όπως ο Λουδοβίκος Β΄ του Κοντέ, ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας και ο Γουλιέλμος Β΄ της Οράγγης και έμαθε Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά, εκτός των Λατινικών που ήξερε.

Η σύζυγός του Μαρία-Καζιμίρα-Λουίζα ήταν χήρα του Ιωάννη Ζαμοΰσκι, θείου του Μιχαήλ Κορύμπουτ Βισνιοβιέτσκι βασιλιά της Πολωνίας-Λιθουανίας.

Νυμφεύτηκε το 1665 τη Μαρία-Καζιμίρα-Λουίζα ντε Λα Γκρανζ, κόρη του Ερρίκου-Αλβέρτου μαρκησίου του Αρκιάν, από το Νεβέρ της Βουργουνδίας. Είχε τέκνα: