Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιούζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούζου
Ο καρπός του Γιούζου
Ο καρπός του Γιούζου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: C. junοs
Διώνυμο
Citrus junos
Siebold ex Tanaka

Το γιούζου (επιστημονική ονομασία: Citrus junos) είναι εσπεριδοειδές φρούτο και φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ρουτίδων και προέρχεται από την Ανατολική Ασία. Θεωρείται ότι προέρχεται από την κεντρική Κίνα, ως υβρίδιο μανταρινιού και παπέδα. Χρησιμοποιείται στην ιαπωνική και κορεατική κουζίνα.

Το φρούτο μοιάζει με μικρό γκρέιπφρουτ με κίτρινο ή πράσινο χρώμα, ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας. Τα γιούζου μπορεί να είναι πολύ αρωματικά, με διάμετρο ανάμεσα σε 5,5 και 7,5 εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος γκρέιπφρουτ, ξεπερνώντας τα 10 εκατοστά σε διάμετρο. Το γιούζου είναι ψηλός θάμνος ή μικρό δέντρο, με μεγάλους φυλλόμορφους μίσχους με έντονο άρωμα.

Μαγειρικές χρήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ιαπωνική κουζίνα σπάνια τρώγεται σαν φρούτο, αν και είναι συνηθισμένο υλικό. Τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός του χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το λεμόνι σε άλλες κουζίνες. Έχει γεύση ξινή και αρωματική, και μοιάζει πολύ με αυτή του γκρέιπφρουτ, με επίγευση μανταρινιού.

Είναι κύριο συστατικό (μαζί με άλλα εσπεριδοειδή) της σάλτσας εσπεριδοειδών πόνζου, καθώς και του ξιδιού γιούζου. Η γιούζου κόσο είναι μία καυτερή ιαπωνική σάλτσα από ξύσμα γιούζου και πράσινο ή κόκκινο τσίλι. Το γιούζου συχνά αναμειγνύεται με μέλι ώστε να φτιαχτεί ένα είδος σιροπιού γνωστό ως γιούζου ματσιμίτσου, το οποίο χρησιμοποιείται στο τσάι. Επίσης χρησιμοποιείται σε αλκοολούχα ποτά.[1][2][3]

Το γιούζου χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα γλυκά, όπως μαρμελάδες και κέικ. Επίσης χρησιμοποιείται για γεύση σε διάφορα σνακ, όπως τα Doritos.[4][5][6]

  1. 5分. «柚子サワー | ホームクッキング【キッコーマン】». Kikkoman.co.jp. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2012. 
  2. [1] Αρχειοθετήθηκε November 15, 2006, στο Wayback Machine.
  3. [2] Αρχειοθετήθηκε September 28, 2007, στο Wayback Machine.
  4. Phro, Preston (22 Σεπτεμβρίου 2015). «New citrus-yuzu-salt-flavored Jagariko potato sticks are delicious, cheap, and ultra-limited». Sora News 24. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. Loss, Laura (11 Ιανουαρίου 2017). «13 Ways You Can Enjoy Yuzu, Japan's Favourite Citrus Fruit». DigJapan!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. Morelli, Vivian (18 Δεκεμβρίου 2017). «The Zesty World of Yuzu». NHK World. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Yuzu is also even used in the flavoring of many snack products, such as chips and chocolate bars.