Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δομιτία (θεία της Μεσσαλίνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομιτία (θεία της Μεσσαλίνας)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 π.Χ. (περίπου)
Ρώμη
Θάνατος59
Ρώμη
Αιτία θανάτουγαστρεντερική νόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςDecimus Haterius Agrippa
Quintus Junius Blaesus
Γάιος Σαλούστιος Πασιηνός Κρίσπος
ΤέκναQuintus Haterius Antoninus
Ιούνιος Βλαίσος
ΓονείςΛεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος και Αντωνία η Πρεσβύτερη
ΑδέλφιαΔομιτία Λεπίδα η Νεότερη[1]
Γναίος Δομίτιος Αηνόβαρβος
Λεύκιος Δομίτιος Αηνόβαρβος
Δομιτία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Δομιτία Λεπίδα η Πρεσβύτερη, λατιν.: Domitia Major (περίπου 8 π.Χ.-Ιούνιος 59) ήταν το μεγαλύτερο παιδί της Aντωνίας της Πρεσβύτερης και του Λεύκιου Δομήτιου Αηνόβαρβου, και η μεγαλύτερη εγγονή (μέσω της μητέρας της) του Mάρκου Αντώνιου (ενός της Τριανδρίας) από τη σύζυγό του Oκταβία τη Νεότερη. Ήταν μικρανιψιά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου (από την αδελφή του Οκταβία τη Νεότερη), 2η εξαδέλφη του Αυτοκράτορα Καλιγούλα (ο πατέρας του Γερμανικός ήταν γιος της Αντωνίας της Νεότερης, αδελφής της Πρεσβύτερης), εξαδέλφη του Αυτοκράτορα Κλαύδιου (γιου της Αντωνίας της Νεότερης, αδελφής της Πρεσβύτερης), εκ μητρός θεία της αυτοκράτειρας Βαλερίας Μεσσαλίνας και εκ πατρός θεία του Αυτοκράτορα Νέρωνα.

Το Λεπίδα προέρχεται από την εκ πατρός γιαγιά της Αιμιλία Λεπίδα.

Είχε δύο μικρότερα αδέλφια: τη Δομιτία Λεπίδα τη Νεότερη (μητέρα της Βαλερίας Μεσσαλίνας) και τον Γναία Δομήντιο Αηνόβαρβο ύπατο το 32 (πατέρα του Αυτοκράτορα Νέρωνα και κουνιάδο του Καλιγούλα). Η ημερομηνία γέννησής της δεν έχει καταγραφεί και μπορεί να υπολογιστεί μόνο ως το αργότερο το 7 π.Χ., αλλά πιθανώς έως και 10 χρόνια νωρίτερα, αν κάποιος επιτρέψει μια μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ της γέννησής της και των δύο αδελφών της.

Η Δομιτία ήταν πιθανώς πρώτα παντρεμένη με έναν εξάδελφο του Σηιανού ονόματι Κόιντο Ιούνιο Βλαίσο, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο με το όνομα:

Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον ύπατο Δέκιμο Χατέριο Αγρίππα, ο οποίος απεβίωσε το 32 ως θύμα της βασιλείας του τρόμου του Τιβέριου. Η Δομιτία γέννησε στον Αγρίππα έναν γιο, τον:

Το 33 η Δομιτία παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο τον πνευματώδη, πλούσιο και ισχυρό Γάιο Σαλλούστιο Πασιηνό Κρίσπο. Ο Γ. Σ. Κρίσπος ήταν ο υιοθετημένος εγγονός και βιολογικός μικρανιψιός του ιστορικού Σαλούστιου. Μετά τον Ιανουάριο του 41, ο Σ. Κρίσπος χώρισε από τη Δομιτία, ώστε να νυμφευτεί την πρώην κουνιάδα της Δομίτιας, Αγριππίνα τη Νεότερη, η οποία είχε πρόσφατα επιστρέψει από την εξορία. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κρίσπος έγινε πατριός του γιου της Αγριππίνας, Λεύκιου Δομίτιου Αηνόβαρβου (Νέρωνα), ο οποίος ήταν ανιψιός της Δομιτίας. Ο Κρίσπος απεβίωσε σύντομα μυστηριωδώς, αφήνοντας μια περιουσία στην Αγριππίνα και τον γιο της Νέρωνα.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καλιγούλα, του Κλαυδίου και του Νέρωνα, η Δομιτία ήταν ισχυρή αντίπαλος της Αγριππίνας. Τον Ιούνιο του 59 απεβίωσε, ενώ ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι με σοβαρή δυσκοιλιότητα. Ο Νέρωνας την επισκεπτόταν εκείνη την ώρα και εκείνη σχολίασε, ότι όταν ξύρισε τα γένια του (μια ρωμαϊκή συμβολική πράξη, που συνήθως εκτελείται σε μια τελετή σε ηλικία είκοσι ενός ετών), θα πέθαινε ευχαρίστως ειρηνικά. Ο Νέρων γύρισε σε όσους ήταν μαζί του και αστειεύτηκε: «Θα το κάνω αμέσως». Σύμφωνα με μια φήμη, στη συνέχεια διέταξε τους γιατρούς να χορηγήσουν μια θανατηφόρα δόση καθαρτικού στη θεία του και άρπαξε την περιουσία της, ενώ εκείνη πέθαινε. Οι σύγχρονοι μελετητές όπως η Mίριαμ Τ. Γκρίφιν δεν εμπιστεύονται τον ισχυρισμό, ότι ο Νέρων τη δηλητηρίασε.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Domitii» (Ρωσικά)
  2. Syme, Ronald (1989). The Augustan Aristocracy (illustrated and revised έκδοση). Clarendon Press. σελ. 163. ISBN 9780198147312. 
  • E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III, Berlin, 1933 - . (PIR²)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]