Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κασρ Καράνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κασρ Καράνα
Χάρτης
ΕίδοςΚάστρα της Ερήμου
Αρχιτεκτονικήισλαμική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°43′44″N 36°27′46″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Αμμάν
ΧώραΙορδανία
ΙδιοκτήτηςΟυαλίντ Α'
Όροφοι2
Commons page Πολυμέσα
Κασρ Καράνα

Το Κασρ Καράνα (Αραβικά:قصر خرّانة) είναι ένα από τα γνωστότερα Κάστρα της Ερήμου και βρίσκεται στη σημερινή ανατολική Ιορδανία, περίπου 60χλμ ανατολικά του Αμμάν και σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Το κάστρο χτίστηκε στην πρώιμη περίοδο του χαλιφάτου των Ομεϋαδών (επιγραφικά στοιχεία μαρτυρούν ημερομηνία νωρίτερα του 710 μ.Χ.) επί της χαλιφείας του Ουαλίντ A'. Το Κασρ Καράνα είναι σημαντικό παράδειγμα της Ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Έχει υποστηριχτεί πως το Κασρ Καράνα μάλλον εξυπηρετούσε μια ποικιλία αμυντικών. αγροτικών και/ή εμπορικών λειτουργιών, παρόμοιων με τα άλλα Ουμαγιάντ παλάτια στην ευρύτερη Συρία. Το κάστρο είχε περιορισμένη προμήθεια νερού και έτσι μάλλον μπορούσε να γίνει προσωρινή χρήση αυτού, με τις θεωρίες να ποικίλουν ως προσ τη χρήση του. Μπορεί να λειτούργησε ως οχυρό, σημείο συνάντησης Βεδουΐνων ή ως καραβάνσεράι.

Το Κασρ Καράνα, 60χλμ ανατολικά του Αμμάν, βρίσκεται σήμερα δίπλα σε έναν σημαντικό δρόμο της ερήμου που ενώνει το Αμμάν με την Άζρακ, τα Σαουδαραβικά σύνορα, απομονωμένες περιοχές της ανατολικής Ιορδανίας και το Ιράκ. Το ταξίδι με αμάξι από το Αμμάν διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Το Καράνα σήμερα είναι απομωνομένο από παραπλήσιες ανθρώπινες εγκαταστάσεις τουλάχιστον για αρκετά χιλιόμετρα προς το βορρά, 12 χλμ στο νότο και 30 χλμ στη δύση. Η θέα από την ανατολική πλευρά προς την ανατολική έρημο είναι αδιάσπαστη μέχρι τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία (σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων).

Εναλλακτικές προφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταγραφή του ονόματος από τα Αραβικά προσφέρει ποικιλία προφορών και αποδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των Κασρ αλ Χαρράνα, Κασρ αλ Καράναχ, Καράνεχ και Χράνεχ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Qasr Kharana στο Wikimedia Commons