Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουβατάλις Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουβαταλί Β'
Χεττιτικό ανάγλυφο με παράσταση του βασιλιά Μουβατάλις Β΄.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος13ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΜουρσιλίς Γ'
Κουρούντα
ΓονείςΜουρσιλίς Β΄ και Γκασσουλαγουίγια
ΑδέλφιαΜασσάνα-Ούζι
Χατουσίλι Γ'
Χάλπα-σουλούπι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μουβατάλις Β΄ (1295-1272 π.Χ.) ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Βασιλιά των Χετταίων Μουρσιλίς Β΄. Έμεινε γνωστός από την μάχη του Καντές (1274 π.Χ.) και από την πρώτη συνθήκη ειρήνης που καταγράφηκε στην ιστορία, αυτήν με τον Φαραώ της Αιγύπτου Ραμσή Β΄.

Η μάχη του Καντές ήταν το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας έχθρας μεταξύ των δύο λαών από την εποχή που ο πρίγκιπας Ζαννάνζα, γιος του Σουπιλουλιούμα, πέθανε στη διάρκεια της μετάβασής του στην Αίγυπτο ως υποψήφιος σύζυγος της νεαρής χήρας του Τουταγχαμών. Ο Ραμσής Β΄ (1279 π.Χ.-1213 π.Χ.) τον πέμπτο χρόνο της βασιλείας του ήθελε να ανακτήσει πίσω το Καντές και όλες τις κατακτηθείσες από τους Χετταίους περιοχές. Ο Μουβατάλις έμαθε τα σχέδιά του και διέδωσε την ψεύτικη φήμη ότι ο χεττιτικός στρατός βρισκόταν μακριά, στο Χαλέπι. Όταν έφτασε ο Ραμσής στο Καντές, ένοιωσε δυσάρεστη έκπληξη. Βρήκε τον Μουβατάλις με 37.000 άντρες και 2.500 άρματα. Η έκβαση της μάχης του Καντές θεωρείται σήμερα αμφίρροπη, γεγονός όμως είναι ότι κάθε πλευρά προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν δική της νίκη.

Ο Μουταβαλίς έμεινε επίσης γνωστός από τις επιστολές τις οποίες αντάλλαξε με τον υποτελή του βασιλιά της Βιλούσας Αλαξάντου, διάδοχο του Κουκκούννι. Η συγκεκριμένη πόλη ταυτίζεται από πολλούς με την ομηρική Τροία και στα κείμενα των Χετταίων αναφέρεται με το όνομα Βιλούσα (Wilusa). Σύμφωνα με ό,τι προκύπτει από τις επιστολές αυτές οι κάτοικοι της Βιλούσας λάτρευαν τον θεό Απόλλωνα (Appalliunas), ενώ η πόλη διέθετε και υπόγειο ρεύμα.

Την εποχή του Μουβατάλις Β΄ οι Χετταίοι δέχθηκαν νέα σκληρή επίθεση από τους Κάσκα, που έφτασαν μέχρι τη Χαττούσα. Τότε αναγκάστηκε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του χεττιτικού κράτους νότια στην Ταρχουντάσσα (Tarhuntassa). Στη Χαττούσα παρέμεινε κυβερνήτης ο μικρότερος αδελφός του Μουβατάλις, ο Χατουσίλις, γνωστός για τις στρατιωτικές του ικανότητες ως αρχιστράτηγος του Καντές για να τους αντιμετωπίσει. Ο Χατουσίλις όχι μόνο τους συνέτριψε, αλλά πήρε για πρώτη φορά πίσω την παλιά συμπρωτεύουσα Ταπινόβα. Η Χαττούσα μετά την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου των Κάσκα έγινε ξανά πρωτεύουσα των Χετταίων όταν ανέβηκε στον θρόνο ο γιος και διάδοχος του Μουβατάλις Β΄ ο Μουρσίλις Γ΄.

  • Bryce, Trevor. The Kingdom of the Hittites. Οξφόρδη: Oxford University Press, 2005.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Προκάτοχος:
Μουρσίλις Β΄
Βασιλιάς των Χετταίων
1295 π.Χ.–1272 π.Χ.
Διάδοχος:
Μουρσίλις Γ΄