Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης
Shanghai Cooperation Organisation
      Μέλη       Παρατηρητές       Συνεργάτες
ΣυντομογραφίαSCO
Ίδρυση15 Ιουνίου 2001, πριν 23 έτη (2001-06-15)
ΤύποςΔιακρατικός οργανισμός
ΈδραΠεκίνο, Κίνα (Γραμματεία)
Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν (Περιφερειακή Αντί-Τρομοκρατική Δομή
Μέλη

Παρατηρητές

Εταίροι στον Διάλογο

Γενικός ΓραμματέαςΖανγκ Μινγκ
Κύριο όργανο
Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών
Ιστότοποςhttp://eng.sectsco.org/

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ,[1][2] κινεζικά: 上海合作组织, 上合组织, ρωσικά: Шанхайская организация сотрудничества, ШОС) είναι ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας. Από την άποψη γεωγραφικής έκτασης και πληθυσμού είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός, περιλαμβάνοντας το 60% της έκτασης της Ευρασίας, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.[3]

Ο ΟΣΣ είναι διάδοχος του οργανισμού «Σανγκάη Πέντε» που δημιουργήθηκε το 1996 από τα κράτη της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας, και του Τατζικιστάν.[4]. Στις 15 Ιουνίου του 2001, το Ουζμπεκιστάν, σε σύνοδο που έγινε στη Σανγκάη, προσχώρησε στο οργανισμό, ο οποίος έκτοτε μετονομάστηκε σε Οργανισμό Συνεργασία της Σανγκάης. Ο «Καταστατικός Χάρτης» του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003.[5] Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στον ΟΣΣ ως πλήρη μέλη στις 9 Ιουνίου 2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστανά του Καζακστάν.

Δομή του Οργανισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων είναι το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών. Το Συμβούλιο συνέρχεται μια (1) φορά το χρόνο, εναλλάξ στις χώρες που απαρτίζουν τον οργανισμό. Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται ο εκάστοτε αρχηγός κράτους της χώρας που φιλοξενεί το Συμβούλιο. Στις συνεδριάσεις του οργάνου αυτού, συζητούνται τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον οργανισμό και αφορούν την πολιτική του, την πορεία του, τις σχέσεις του με άλλα κράτη και άλλους οργανισμούς κα άλλα ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας.
Το πιο πρόσφατο Συμβούλιο έλαβε χώρα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2022 υπό την Προεδρία του Ουζμπέκου Προέδρου, Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ.[6]

Δεύτερο στην ιεραρχία του οργανισμού έρχεται το Συμβούλιο των Αρχηγών των Κυβερνήσεων. Οι Πρωθυπουργοί των χωρών - μελών συνέρχονται και αυτοί ετησίως, προκειμένου να συζητήσουν και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, να διευθετήσουν οικονομικά ζητήματα, και να συντονίσουν τις δράσεις εντός του Οργανισμού.

To Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών συνέρχεται ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των αρχηγών των κρατών, προκειμένου να οργανώσει τις συναντήσεις των αρχηγών.

Συμβούλια Υπουργών μπορούν να συνέρθουν όταν κριθεί απαραίτητο για την διευθέτηση ζητήματος που άπτεται των υπουργικών καθηκόντων.

Το Συμβούλιο Εθνικών Συντονιστών συντονίζει τις δραστηριότητες και βοηθά στην αλληλεπίδραση μεταξύ κρατικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

Η Γραμματεία είναι το πρωτογενές εκτελεστικό όργανο, που υλοποιεί τις αποφάσεις που παίρνονται στα ανώτερα επίπεδα, προγραμματίζει την αντζέντα των ετήσιων Συνόδων, εκδίδει αποφάσεις και διατάγματα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]