Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ροντέζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°21′0″N 2°34′27″E / 44.35000°N 2.57417°E / 44.35000; 2.57417

Ροντέζ

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Ροντέζ-Νορ, καντόνιο του Ροντέζ-Εστ, καντόνιο του Ροντέζ-Ουέστ, Αβερόν και διαμέρισμα του Ροντέζ
 • Δήμαρχος του ΡοντέζΚριστιάν Τεσέντρ (από 2008)
Ταχυδρομικός κώδικας12000[1]
Κωδικός Κοινότητας12202[2]
Πληθυσμός24.136 (1  Ιανουαρίου 2022)[3]
Έκταση11,18 km²[4]
Υψόμετρο640 μέτρα, 501 μέτρα[5] και 643 μέτρα[5]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ροντέζ
44°21′0″N 2°34′27″E
Ιστότοποςhttp://www.ville-rodez.fr[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Το Ροντέζ (γαλλικά: Rodez‎‎, οξιτανικά: Rodés‎‎), προφέρεται και Ροντές, είναι κοινότητα στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, βορειοανατολικά της Τουλούζης. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Αβερόν, στη διοικητική περιοχή Οξιτανία, κέντρο ευρύτερης περιοχής, καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του Αβερόν.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 24.057 κατοίκους (2017).

Πρώην πρωτεύουσα της ιστορικής επαρχίας Ρουέργκ, η πόλη είναι έδρα επισκοπής, διοικητικό και εμπορικό κέντρο με ανεπτυγμένη βιομηχανία. Οι κάτοικοί του ονομάζονται Ρυτενουά (ζ),[7] από το όνομα των Ρουτένων, μια γαλατική φυλή που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στην περιοχή.

Γεωγραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σπίτι στο ιστορικό κέντρο
Το Ροντέζ στο κέντρο του νομού Αβερόν

Η κοινότητα Ροντέζ βρίσκεται στο κέντρο του νομού Αβερόν, στη διοικητική περιοχή Οξιτανία, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας και είναι η πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζεται από τις κοινότητες Τουλούζη, Κλερμόν-Φεράν και Μονπελιέ, στους δυτικούς πρόποδες του Μασίφ Σαντράλ.

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Αβερόν και τον παραπόταμό του Ωτέρν. Οι όχθες τους είναι σημαντικοί ψαρότοποι και χώροι περιπάτου χάρη στους χώρους πρασίνου. Λόγω των αυξημένων υδάτινων ρευμάτων, αρκετές περιοχές της πόλης υπόκεινται σε κίνδυνο πλημμύρας.

Η κοινότητα έχει πληθυσμό 24.057 κατοίκους (2017)[8] και η ευρύτερη αστική περιοχή της συγκεντρώνει 50.846 κατοίκους (2017).

Η έκταση είναι 11,18 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το υψόμετρο κυμαίνεται ανάμεσα στα 500 και 640 μέτρα.

Το κλίμα του Ροντέζ είναι μέρος του υπερμεσογειακού επιπέδου. Βρίσκεται υπό την επίδραση του ηπειρωτικού κλίματος κατά τον χειμώνα και του Μεσογειακού το καλοκαίρι και είναι μια πόλη με χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με άλλες πόλεις στον νότο της Γαλλίας. Οι χειμώνες είναι κρύοι και τα καλοκαίρια συχνά πολύ ζεστά και με μεγάλη ηλιοφάνεια. Τον χειμώνα, στο Ροντέζ παρουσιάζονται συχνές χιονοπτώσεις.

Ρωμαϊκές επιγραφές που βρέθηκαν στο Ροντέζ
Ο καθεδρικός ναός του Ροντέζ

Η περιοχή του Ροντέζ κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και η πόλη ιδρύθηκε από τους Κέλτες. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, το κελτικό oppidum (οχυρωμένο μέρος) μετονομάστηκε σε Σεγκοντούνουμ, ενώ στα τέλη των αυτοκρατορικών χρόνων η πόλη ήταν γνωστή με το όνομα των κατοίκων της, την κελτική φυλή των Ρουτένων, ως Civitas Rutenorum, από όπου προέρχεται και το σύγχρονο όνομα. Μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καταλήφθηκε από τους Βησιγότθους και στη συνέχεια από τους Φράγκους, το 725 καταστράφηκε από τους Άραβες. Αργότερα καταλήφθηκε από τα στρατεύματα των Δουκών της Ακουιτανίας και των Κομήτων της Τουλούζης. Τα αγγλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ροντέζ κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου.

Στα μεσαιωνικά χρόνια η ιστορία της πόλης χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στους κόμητες και τους επισκόπους του Ροντέζ, οι οποίοι ασκούσαν την εξουσία τους σε διαφορετικά τμήματα της πόλης, η οποία ήταν χωρισμένη με τείχος. Οι κόμητες κατάφεραν να αντισταθούν στη βασιλική γαλλική εξουσία μέχρι την υποβολή του κόμη Ιωάννη Δ΄ του Αρμανιάκ από τον μελλοντικό βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ΄ της Γαλλίας τον 15ο αιώνα. Τον επόμενο αιώνα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Ροντέζ.

Ο τελευταίος κόμης του Ροντέζ, ο Ερρίκος Β' του Ροντέζ, που αργότερα έγινε Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας, πούλησε τον τίτλο του στο Βασιλικό Στέμμα το 1589. Η πόλη παρέμεινε ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν η κοντινή πόλη Βιλφράνς-ντε-Ρουέργκ έγινε η έδρα των πειραματικών επαρχιών της Άνω-Γκιγιένης. Ωστόσο, με τη Γαλλική Επανάσταση και τη δημιουργία των γαλλικών νομών, το Ροντέζ έγινε η πρωτεύουσα του νεοσυσταθέντος νομού Αβερόν και παραμένει από τότε.[9]

Γλωσσική κληρονομιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οξιτανικός Σταυρός

Η πόλη του Ροντέζ, Ροντές στα Ρουεργκά, μια διάλεκτος της οξιτανικής γλώσσας που ομιλούνταν παραδοσιακά στην περιοχή, ήταν ένα από τα τελευταία κέντρα της Οξιτανίας, με πολλούς τροβαδούρους που βρήκαν καταφύγιο εκεί και προσπάθησαν να διαιωνίσουν τον οξιτανικό πολιτισμό.

Σήμερα, η Οξιτανία και η Γλώσσα του Οκ βρίσκονται σε αναζωογόνηση χάρη στο φεστιβάλ Estivada του Ροντέζ, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής και τραγουδιών στην οξιτανική γλώσσα, και την παρουσία πολλών άλλων εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή η γλώσσα έχει γίνει, με την πάροδο των χρόνων, ένα πραγματικό πολιτιστικό σταυροδρόμι της Χώρας του Οκ στην υπηρεσία της αναβίωσης του οξιτανικού πολιτισμού.

Αξιοθέατα και μνημεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η οικία Αρμανιάκ
Σπίτια στο ιστορικό κέντρο

Το Ροντέζ είναι μια παλιά πόλη με στενούς δρόμους στο ιστορικό κέντρο και γύρω από τα υπόλοιπα των τειχών. Το ιστορικό κέντρο του είναι εκτεταμένο και πεζοδρομημένο, με πλατείες και παλιά συντηρημένα σπίτια που αναβιώνουν το ιστορικό περιβάλλον.[10]

Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:

  • Ο Καθεδρικός ναός Νοτρ-Νταμ του Ροντέζ, γοτθικού ρυθμού, η κατασκευή του άρχισε το 1277 και ολοκληρώθηκε περί το 1560.
  • Η εκκλησία του Σαιν-Αμάνς, ρομανικού ρυθμού, 12ος αιώνας, αναπλάστηκε τον 18ο αιώνα.[11]
  • Το παρεκκλήσι του κολλεγίου των Ιησουιτών του 17ου αιώνα
  • Το Επισκοπικό Παλάτι του Ροντέζ, ιστορικό μνημείο από το 1942.[12] Το παλιό επισκοπικό παλάτι του 15ου αιώνα, βρισκόταν ανάμεσα στον καθεδρικό ναό και τα τείχη της πόλης. Το παλάτι χτίστηκε σε στυλ Λουδοβίκου ΙΓ' με σκάλα που θυμίζει το κάστρο του Φοντεναιμπλώ.
Το κτήριο της Νομαρχίας
  • Παλιά σπίτια και αρχοντικά του 15ου έως 17ου αιώνα
  • Το δημοτικό Μουσείο Καλών Τεχνών, γνωστό και ως Μουσείο Ντενί Πυέκ, εκθέτει γλυπτά του Ντενί Πυέκ και πίνακες ζωγράφων από τους πρώτους Ιταλούς έως τις σχολές του 20ού αιώνα.
  • Το Μουσείο Φενάιγ εκθέτει συλλογές κεραμικών της εποχής του Χαλκού, μενίρ, κεραμικά και εργαλεία της περιοχής Γκρωφεζάνκ (Graufesenque) καθώς και γλυπτά της περιοχής Ρουέργκ. Στεγάζεται σε δύο κτήρια αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
  • Το κτήριο της Νομαρχίας, ιστορικό μνημείο.[13]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations de référence 2022» (Γαλλικά) Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 19  Δεκεμβρίου 2024.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. 2015. wxs-telechargement.ign.fr/83edtfdyqte031y0ra49d2e3/telechargement/inspire/RGC-2015-01$RGC2015/file/RGC2015.7z.
  6. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  7. . «habitants.fr/rodez/services-publics». 
  8. . «insee.fr/fr/statistiques». 
  9. Taussat, Robert (1992). Sept siècles autour de la cathédrale de Rodez, histoire et vie quotidienne Rodez: Éd. du Rouergue. ISBN 2-905209-55-0.
  10. . «tourisme-aveyron.com/en/discover/rodez/touristic-guide». 
  11. . «midifrance.net/segala/rodez/22.htm». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2023. 
  12. . «pop.culture.gouv.fr/notice/merimee/PA00094133». 
  13. . «pop.culture.gouv.fr/notice/merimee/PA00094132».