Σεν
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το δαχτυλίδι Σεν στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το σύμβολο της αιωνιότητας και του απείρου και είχε μαγική δύναμη που προστάτευε από κάθε κακό. Είχε σχήμα στρογγυλό και σχηματίζονταν από ένα σχοινί, με τα δύο άκρα να σχηματίζουν μια γραμμή που εφάπτεται στον κύκλο. Ήταν εμπνευσμένο από τον ήλιο που περιστρέφεται γύρω από τη Γη και την προστατεύει.
Το δαχτυλίδι Σεν αναπαρίσταται ως ιερογλυφικό με το V9 (šn) στον κατάλογο του Γκάρντινερ (Gardiner's Sign List)[1], μια συλλογή των σπουδαιότερων αιγυπτιακών ιερογλυφικών («ιερο γλύφων»). Στο σύστημα χαρακτήρων Unicode αποδίδεται με U+13376.
Στην τέχνη αναπαρίσταται, συχνότερα, με τον αιγύπτιο ηλιακό θεό Ώρο, ο οποίος απεικονίζονταν ως γεράκι ή άνθρωπος με κεφαλή γερακιού, αλλά και με τη θεά-προστάτιδα Νεκχεμπέτ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Gardiner's sign list». en.wikipedia.org. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Άλαν Γκάρντινερ: Egyptian Grammar, Third edition, S.74. Griffith Institute, Oxford, 1994.
- Γιούργκεν φον Μπέκερατ: Handbuch der ägyptischen Königsnamen. Münchner Ägyptologische Studien. Bd. 49. Philipp von Zabern, Mainz 1999, ISBN 3-8053-2591-6, S. 27-29