Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τανχόιζερ (ποιητής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τανχόιζερ (ποιητής)
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Ιδιότηταποιητής, συνθέτης[1], συγγραφέας και minnesänger
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τανχόιζερ (Tannhäuser, πέθανε μετά το 1265) ήταν Γερμανός λυρικός ποιητής (Minnesänger).

Ιππότης-ποιητής, ήταν ευνοούμενος του δούκα της Αυστρίας Φρειδερίκου Β΄του Πολεμοχαρούς. Εικάζεται ότι πήρε μέρος στις Σταυροφορίες, την πέμπτη ή την έκτη. Μετά τον θάνατο του Φρειδερίκου κατασπατάλησε τα πλούσια δώρα του σε «γυναίκες, κρασιά και φαγητά» κατά την ομολογία του, και έζησε από τότε πλάνητα βίον περιφερόμενος στις αυλές των ευγενών.

Σώζονται έξι λυρικές μπαλάντες του, λίγα ερωτικά τραγούδια του σε ύφος παρωδίας και πολλές παροιμίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος στα ποιήματά του σατιρίζει το κατάντημά του.

Τζων Κόλιερ : Ο Τανχόιζερ στο Venusberg (Όρος της Αφροδίτης), 1901, Southport, Atkinson Art Gallery

Ήδη από τέλη του 13ου αιώνα (κατ’ άλλους από τα μέσα του 14ου) είχε διαμορφωθεί ο θρύλος του Τανχόιζερ: Ο ιππότης-ποιητής ανακαλύπτει την κατοικία της θεάς Αφροδίτης στο όρος Venusberg (Όρος της Αφροδίτης), κοντά στην πόλη Άιζεναχ (Eisenach) της Θουριγγίας και μένει έναν χρόνο μαζί της παραδομένος στις ηδονές. Καταλαμβάνεται όμως από τύψεις, ταξιδεύει στη Ρώμη και ζητά από τον Πάπα Ουρβανό Δ΄ να τον συγχωρήσει. Ο Πάπας απαντά ότι όπως το ραβδί του Τανχόιζερ δεν πρόκειται ποτέ να ανθίσει, έτσι και οι αμαρτίες του δεν θα συγχωρεθούν ποτέ. Ο Τανχόιζερ πετά το ραβδί του απελπισμένος και ξεκινά πάλι για το Όρος της Αφροδίτης. Αλλά την τρίτη μέρα το ραβδί του άνθισε. Ο Πάπας στέλνει ανθρώπους να τον αναζητήσουν αλλά ο Τανχόιζερ έχει εξαφανιστεί.

Ο θρύλος του Τανχόιζερ ενέπνευσε τον Χάινριχ Χάινε και άλλους ρομαντικούς συγγραφείς, ιδιαίτερα τον Ρίχαρντ Βάγκνερ στην περίφημη ομώνυμη όπερα.

  1. (Γαλλικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) Musicalics. 90420. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tannhäuser στο Wikimedia Commons