Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Junkers

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Junkers
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρεία
Κλάδοςaircraft industry, manufacture of air and spacecraft and related machinery και vehicle construction
Ίδρυση1895
ΙδρυτήςΟύγκο Γιούνκερς
Διάλυση1969
ΈδραΝτέσαου, Γερμανία
ΜητρικήRobert Bosch GmbH
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Junkers ήταν βιομηχανία στο Ντεσάου της Γερμανίας. Ιδρύθηκε από τον μηχανικό Χούγκο Γιούνκερς το 1895. Τα πιο γνωστά προϊόντα της βιομηχανίας ήταν τα αεροσκάφη, ενώ το όνομα Junkers υπάρχει μέχρι σήμερα ως τμήμα της Bosch και κατασκευάζει καλοριφέρ.

Ο Γιούνκερς ίδρυσε το 1895 ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε λέβητες και καλοριφέρ στο Ντεσάου. Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι πωλήσεις μειώθηκαν, οπότε ο Γιούνκερς, με την εμπειρία του στην επεξεργασία μετάλλων, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αεροπλάνο. Το Junkers J1 ήταν, το 1915, το πρώτο αεροπλάνο από μέταλλο. Το 1931 πούλησε το τμήμα με τα καλοριφέρ και περιορίστηκε στην κατασκευή κινητήρων και αεροσκαφών.

Το Ju-52 ή Θεία Γιου όπως έγινε γνωστό, από τα πιο επιτυχημένα αεροσκάφη της Junkers

Την μεγαλύτερη επιτυχία είχε με το επιβατικό αεροπλάνο Junkers Ju 52. Βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ναζί, οι οποίοι τον πίεσαν να τους παραχωρήσει την βιομηχανία του το 1935. Τον φυλάκισαν στο σπίτι του, και του απαγορεύτηκε κάθε επαγγελματική και εφευρετική δραστηριότητα. Κρύβοντας αυτή την πραγματικότητα από τη δημοσιότητα, η βιομηχανία του συνέχιζε να φέρει το όνομά του και κατασκεύασε, με εντολή του στρατού, το Junkers Ju 87, γνωστότερο ως "Στούκα", όπως και το Ju 52 που χρησιμοποιήθηκε από τη Λουφτβάφε ως μεταγωγικό. Άλλο μοντέλο της εταιρίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν το πολλαπλών ρόλων Junkers Ju 88. Η Junkers διέπρεψε επίσης στην κατασκευή κινητήρων μέσω της θυγατρικής της Jumo (Junkers Motoren) που κατασκεύαζε κινητήρες για μια ευρεία γκάμα αεροσκαφών αλλά και πολύ επιτυχημένους κινητήρες τζετ. Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Ντεσσάου καταστράφηκαν εντελώς το 1945 από βομβαρδισμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Junkers στο Wikimedia Commons