Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Rammstein

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Rammstein σε συναυλία με τους Apocalyptica το 2005.

Οι Rammstein είναι γερμανικό industrial metal συγκρότημα με έδρα το Βερολίνο. Αποτελείται από τους Till Lindemann (φωνητικά), Richard Z. Kruspe (κιθάρα & 2η φωνή), Paul H. Landers (κιθάρα), Oliver "Ollie" Riedel (μπάσο), Christoph "Doom" Schneider (ντραμς) και Christian "Flake" Lorenz (πλήκτρα).

Τραγουδούν κυρίως στη γερμανική γλώσσα, αλλά κάποια τραγούδια τους είναι και στα αγγλικά (“Stripped”, “Amerika”), ρωσικά (“Moscau”), γαλλικά (“Amour”) και ισπανικά (“Te quiero, puta”). Μέχρι το 2005 είχαν πουλήσει 10 εκατομμύρια δίσκους χωρίς να έχουν αλλαγές στα μέλη που αποτελούν το συγκρότημα. Παρόλο που τα τραγούδια είναι στα γερμανικά, το συγκρότημα έχει επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Είναι το αγαπημένο συγκρότημα του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς,[1] ο οποίος συμπεριέλαβε το 1997 τα τραγούδια Rammstein και Heirate Mich (από το πρώτο άλμπουμ Herzeleid) στην ταινία του Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway).

Το 2007, μετά τις διακοπές τους, επανενώθηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν για το επόμενο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2009 υπό τον τίτλο Liebe Ist Für Alle Da (Ο έρωτας είναι για όλους εκεί).

Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από το ατύχημα στη βάση Ράμσταϊν, όπου αεροπλάνα που λάμβαναν μέρος σε επιδείξεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους σκοτώνοντας γύρω στα 70 άτομα συνολικά και τραυματίζοντας περίπου 1000.

Σχεδόν όλα τα τραγούδια των Rammstein είναι στα γερμανικά. Ωστόσο, η μπάντα έχει ηχογραφήσει και αγγλικά τραγούδια καθώς και μια επανεκτέλεση του τραγουδιού "Stripped" (των Depeche Mode). Επίσης, τα τραγούδια "Amerika", "Stirb nicht vor mir/Don't Die Before I Do" και "Pussy" περιέχουν στίχους στα αγγλικά. Το τραγούδι "Moskau" περιέχει ένα κομμάτι στα ρώσικα. Το "Te quiero puta!" είναι εξ ολοκλήρου στα ισπανικά, και το τραγούδι "Frühling in Paris" έχει μια στροφή στα γαλλικά. Ο Oliver Riedel σχολίασε πως "η γερμανική γλώσσα ταιριάζει στην heavy metal μουσική. Τα γαλλικά μπορεί να είναι η γλώσσα του έρωτα, αλλά τα γερμανικά είναι η γλώσσα του θυμού."

Οι στίχοι του συγκροτήματος, όπως τραγουδιούνται από τον Till Lindemann, είναι ένα στοιχειώδες μέρος της μουσικής τους, και διαμορφώνουν την εικόνα τους στους φαν αλλά και στο ευρύ κοινό. Μεταξύ άλλων πραγμάτων που θεωρούνται αμφιλεγόμενα, οι Rammstein έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τσιτάτα από την κλασική γερμανική λογοτεχνία π.χ. τα διάσημα ποιήματα του Wolfgang von Goethe Der Erlkönig (1778) και Das Heidenröslein (1771) για τα τραγούδια τους "Dalai Lama" και "Rosenrot", αντίστοιχα.

Πολλά απ' τα τραγούδια τους είναι εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα. Αυτά περιλαμβάνουν τα "Rammstein" (αεροπορική καταστροφή του Ramstein), "Mein Teil" (Η υπόθεση των Meiwes), "Wiener Blut" (η υπόθεση Fritzl) and "Donaukinder" (διαρροή κυανύου το 2000 στην Baia Mare της Ρουμανίας).

Το παιχνίδι με τις λέξεις είναι ένα βασικό συστατικό των στίχων των Rammstein. Σε πολλές περιπτώσεις, οι στίχοι προφέρονται έτσι που να μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Το τραγούδι "Du hast", για παράδειγμα παίζει με τον γαμήλιο όρκο στα γερμανικά Willst Du, bis der Tod euch scheidet, treu ihr sein für alle Tage? ("Θα [είσαι πιστός για το υπόλοιπο της ζωής σας] μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος;"). Στο τραγούδι, η παραδοσιακή θετική απάντηση Ja ("Ναι"), αντικαθίσταται με την άρνηση Nein ("Όχι"). Το τραγούδι, πράγματι, ξεκινάει με ένα παιχνίδι λέξεων: Du... Du hast... Du hast mich... που σημαίνει "Με έχεις". Αυτή τη φράση πολλοί παρακούν ως "Με μισείς" επειδή στα γερμανικά δεν υπάρχει διαφορά στην προφορά του Du hasst ("μισείς") και Du hast ("έχεις"). Το λογοπαίγνιο λύνεται αργότερα καθώς η πρόταση συμπληρώνεται: Du hast mich gefragt/Und ich hab' nichts gesagt ("Με [έχεις] ρωτήσει/ Μα δεν είπα τίποτα"). Παραδόξως, το συγκρότημα έβγαλε και μια αγγλική έκδοση του τραγουδιού ονομάζοντάς το "You Hate" [Μισείς], το οποίο δεν είναι η ακριβής μετάφραση του "Du hast". Ενώ πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το "Du hast", είναι γνωστό πως οι Rammstein χρησιμοποίησαν αυτό το λεξιλόγιο για να μπερδέψουν εσκεμμένα τον ακροατή και να δημιουργήσουν χιουμοριστικό κλίμα στο τραγούδι, κάτι που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους μη γερμανόφωνους.

Οι New York Times περιέγραψαν τη μουσική των Rammstein ως ένα "ισχυρό στέλεχος έντονης ροκ μουσικής... φέρνοντας θυελλώδη μουσική και θεαματικά θεατρικά μαζί". Τα μέλη δεν ντράπηκαν να παραδεχτούν πως φλερτάρουν με την αντιπαράθεση και έχουν προσελκύσει περιοδικά καταδίκες από ηθικολόγους. Η σκηνική παρουσία των Till και Flake τους χάρισε μια νύχτα στη φυλακή τον Ιούνιο του 1999 μετά από τη χρήση ενός dildo-νεροπίστολου σε μια συναυλία στο Worcester της Μασαχουσέτης. Πίσω στο σπίτι στη Γερμανία, η μπάντα έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καταγγελίες για φασιστική συμπάθεια λόγω των σκοτεινών και μερικές φορές μιλιταριστικών εικόνων στα βίντεο και τις συναυλίες τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των αποσπασμάτων από την ταινία Olympia της Leni Riefenstahl στο βίντεο της διασκευής του "Stripped " των Depeche Mode. Το Γερμανικό MTV μελέτησε τους στίχους, μίλησε για την ταινία και κατέληξε να πεισθεί ότι οι Rammstein είναι απολίτικοι. "Δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με οποιεσδήποτε δραστηριότητες της δεξιάς", ο Peter Ruppert, τότε επικεφαλής του Music Programming στο Γερμανικό MTV επιβεβαίωσε. Οι επικρίσεις αυτές μπορεί να είναι αναπόφευκτες για ένα γερμανικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί σκληρές εικόνες, μιλιταριστικού στυλ. Σαν απάντηση στις κατηγορίες πως οι Rammstein ήταν κατά κάποιον τρόπο υπαίτιοι, το συγκρότημα είπε "περαστικά" και επέμεινε πως τα μέλη του δεν έχουν "στίχους ή πολιτικές πεποιθήσεις επηρρεασμένες από τέτοιες ιδέες" (δηλαδή ναζιστικές). Στη συνέχεια είπαν "Τα μέλη των Rammstein έχουν δικά τους παιδιά, τα οποία και συνεχώς πασχίζουν να γαλουχήσουν με υγιείς αξίες, κατά της βίας.". Το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ Herzeleid, που εκδόθηκε στη Γερμανία το 1995, παρουσιάζει τα μέλη της μπάντας γυμνόστηθα σε ένα στυλ που θυμίζει το Strength Through Joy στα μάτια κάποιων κριτικών που κατηγόρησαν το συγκρότημα ότι προσπαθούν να πουλήσουν τους εαυτούς τους σαν "τα μοντέλα μιας κυρίαρχης φυλής". Οι Rammstein αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και είπαν πως δεν θέλουν να χουν καμία σχέση με πολιτική τέτοιου τύπου ή με ιδέες ανωτερότητας. Ο Lorenz, ενοχλημένος απ'αυτή τη θεωρία, επεσήμανε πως είναι απλά μια φωτογραφία και τίποτα παραπάνω. Το Herzeleid από τότε άλλαξε εξώφυλλο στη Βόρεια Αμερική, παρουσιάζοντας τα πρόσωπα των μελών του συγκροτήματος. Το βίντεο για το τραγούδι "Amerika" δείχνει ανθρώπους από διάφορες εθνικότητες κατά τη διάρκεια του κλιπ και οι Rammstein στο τέλος του βίντεο βγάζουν φωτογραφίες μ'αυτά τα άτομα.

Το τραγούδι "Links 2-3-4" (Links στα Γερμανικά σημαίνει "αριστερά") γράφτηκε σαν απάντηση σ'αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τον Kruspe, σημαίνει, "'Η καρδιά μου χτυπάει στ'αριστερά, δύο, τρία, τέσσερα'. Είναι απλό, αν θέλετε να μας βάλετε σε μια πολιτική κατηγορία, είμαστε στην αριστερή πλευρά, και αυτός είναι ο λόγος που φτιάξαμε αυτό το τραγούδι".

Σύμφωνα με το Γερμανικό μουσικό περιοδικό laut.de οι Rammstein, μ'αυτό το τραγούδι, τοποθετήθηκαν με το μέρος του Oskar Lafontaine, αντιπροέδρου του Αριστερού Κόμματος και πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, που χρησιμοποιούσε το σύνθημα "Η καρδιά χτυπάει στ' αριστερά". Γράφουν:

Ο Lorenz δήλωσε πως το τραγούδι δημιουργήθηκε για να δείξει πως το συγκρότημα μπορεί να γράψει ένα τραγούδι που μοιάζει βαρύ, άγριο και μιλιταριστικό, χωρίς αυτό να είναι τέτοιο και χωρίς αυτοί να είναι Ναζί.

  • Herzeleid (1995)
  • Sehnsucht (1997)
  • Mutter (2001)
  • Reise-Reise (2004)
  • Rosenrot (2005)
  • Liebe Ist Für Alle Da (2009)
  • Rammstein (2019)
  • Zeit (2022)

Χαρακτηριστικό των live των Rammstein είναι η εκτεταμένη χρήση πυροτεχνικών. Αυτό προέκυψε καθώς τα γερμανικά δεν είναι τόσο διαδεδομένη γλώσσα όσο τα αγγλικά και έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να διασκεδάσουν και το κοινό, αφού οι στίχοι δεν θα γίνονταν αντιληπτοί από αυτό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]