Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύπρος

Από Βικιταξίδια
Ευρώπη > Κύπρος

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Σημαία Κύπρος Κύπρος

Μοναστήρι Αγίας Νάπας
Τοποθεσία
Σημαία
Πρωτεύουσα Λευκωσία
Πολίτευμα Προεδρική Δημοκρατία
Νόμισμα Ευρώ (€)
Έκταση 9,250 sq km (εκ των οποίων 3,355 sq km βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή)
Πληθυσμός 784,301 (εκτίμηση Ιουλίου 2006.)
Γλώσσα Ελληνική (επίσημη), Τούρκικα (επίσημη)
Θρησκεία Έλληνες Ορθόδοξοι 78%, Μουσουλμάνοι 18%, Μαρωνίτες, Αρμένιοι Αποστολικοί, άλλοι 4%
Ηλεκτρισμός 240V/50Hz (UK plug)
Κωδικός Κλήσης +357
Internet TLD .cy
Ζώνη Ώρας UTC +2

Η Κύπρος είναι ένα νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα, νότια της Τουρκίας. Μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία, η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Γεωγραφικά είναι μέρος της Ασίας.

Με μια ματιά

[επεξεργασία]

Υπάρχουν τρία καθεστώτα στο νησί:

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία (η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Ωστόσο, ελέγχει μόνο το νότιο μέρος του νησιού.
  • Η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (αναφέρεται στα ελληνικά συνήθως ως «Κατεχόμενα» ή «Ψευδοκράτος») ονομάζεται από την Τουρκία το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο τελεί υπό τουρκική κατοχή
  • Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, ενώ νομικά είναι ξεχωριστά από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ανοιχτά σύνορα με αυτήν.

Η μη αναφορά της Βόρειας Κύπρου (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) σε αυτή την γεωγραφική διαίρεση του νησιού δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως σημάδι στήριξης σε μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας του νησιού. Η καθαρά πρακτικού επιπέδου αυτή διάκριση οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταξιδιωτικές συνθήκες σε αυτή την περιοχή είναι αρκετά διαφορετικά από αυτές που υφίστανται για το υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Κατάλληλη περίοδος επίσκεψης

[επεξεργασία]

Γλώσσες

[επεξεργασία]

Επίσημες γλώσσες είναι τα ελληνικά, η γλώσσα που κυριαρχεί στην Κύπρο, και τα τουρκικά. Τα κυπριακά, δηλ. η κυπριακή διάλεκτος της νεοελληνικής κοινής, είναι μία ελληνική διάλεκτος με κυρίως προφορική ή όχι επίσημη χρήση στην Κύπρο. Πρόκειται για μείγμα νέων ελληνικών, αρχαίων ελληνικών, λατινογενών γλωσσών, κυρίως ιταλικών και γαλλικών, αραβικών και τουρκικών. Είναι δύσκολη διάλεκτος ως προς την κατανόηση από τους ελληνόφωνους της Ελλάδας, που δεν είχαν ποτέ επαφή με αυτήν. Τα κυπριακά περιέχουν πολλούς αρχαϊσμούς, διασώζοντας αρκετά στοιχεία από την αρχαία ελληνική γλώσσα και την ελληνιστική κοινή.

Τα αγγλικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γλώσσα στις μεγάλες πόλεις, καθώς και τις τουριστικές περιοχές. Στο λεξιλόγιο των ελληνικών της Κύπρου παρατηρούνται σημαντικές επιρροές από τα αγγλικά, πολλοί αγγλισμοί.

Περιοχές

[επεξεργασία]

Η Κύπρος διαιρείται σε έξι επαρχίες, κάθε μια εκ των οποίων έχει το όνομα της διοικητικής πρωτεύουσα της. Από το 1974, το σύνολο της επαρχίας Κερύνειας, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Αμμοχώστου και το βόρειο τμήμα της επαρχίας Λευκωσίας βρίσκονται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Κυπριακή Δημοκρατίας ελέγχει τις ακόλουθες περιοχές:



Σημαντικές πόλεις

[επεξεργασία]

Επιπλέον τουριστικοί προορισμοί

[επεξεργασία]


Πώς θα φτάσετε

[επεξεργασία]

Αεροπορικώς

[επεξεργασία]
  1. Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας
  2. Το αεροδρόμιο της Λάρνακας βρίσκεται σε απόσταση 6 km από το κέντρο της πόλης.
  3. Το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ακτοπλοϊκώς

[επεξεργασία]

Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στη Λεμεσό μέσω πλοίου από την Ιταλία. Με σημείο εκκίνησης τα λιμάνια της Λάρνακας και της Λεμεσού, φέρι μπόουτ πραγματοποιούν δρομολόγια προς τον Πειραιά, την Ρόδο και το Ηράκλειο. Πραγματοποιούν, επίσης, ορισμένα δρομολόγια προς λιμάνια της Μέσης Ανατολής (Χάιφα, Πορτ-Σαΐντ...).


Πώς θα μετακινηθείτε

[επεξεργασία]

Οδικώς

[επεξεργασία]

Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου, αν και αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Η CTO (Cyprus Tourism Organisation) μπορεί να σας βοηθήσει στην εύρεση γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων.

Μερικές συστάσεις:

  • Προσοχή, στην Κύπρο, η οδήγηση γίνεται από αριστερά.(και με μεγάλη ταχύτητα, προσοχή !)
  • Πεζοί, προτού διασχίσετε έναν δρόμο κοιτάξτε πρώτα δεξιά και μετά αριστερά !

Τα αυτοκίνητα που έχουν ενοικιαστεί εντός της ελληνοκυπριακής ζώνης δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην τουρκοκυπριακή και αντιστρόφως.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κύπρο όπως Hertz,Budget,Imperial Κύπρος[dead link],Europcar.

Λεωφορείο

[επεξεργασία]

Τα λεωφορεία λειτουργούν ανά επαρχία. Στην Λευκωσία είναι η ΟΣΕΛ, στη Λεμεσό η ΕΜΕΛ, στην Λάρνακα η Ζήνωνας, στην Πάφο η ΑΛΕΠΑ και στην ελεύθερη επαρχεία Αμμοχώστου η ΟΣΕΑ. Τα κόστα δεν είνια ψηλά και οι φοιτητές και συνταξιούχοι πληρώνουν το 50% της αξίας του κανονικού εισητηρίου.

Για να μεταβείτε από μια επαρχία στην άλλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εταιρεία λεωφορείων Intercity Busses.

Από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για Λευκωσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Λεωφορεία Καπνός.


Τι πρέπει να δείτε

[επεξεργασία]


Ψυχαγωγία

[επεξεργασία]


Συναλλαγές και αγορές

[επεξεργασία]

Η χώρα Κύπρος χρησιμοποιεί το ευρώ. Είναι μια απο τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα. Όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ αποτελούν νόμιμο μέσο συναλλαγών σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν.

Χώρες που έχουν το ευρώ ως το επίσημο τους νόμισμα:

Το ευρώ διαιρείται σε 100 λεπτά.

Το επίσημο σύμβολο του ευρώ είναι το , και ο κωδικός ISO είναι EUR. Δεν υπάρχει επίσημο σύμβολο των λεπτών του ευρώ.

  • Χαρτονομίσματα: Τα χαρτονομίσματα του Ευρώ έχουν το ίδιο σχέδιο σε όλες τις χώρες.
  • Κανονικά κέρματα: Όλες οι χώρες του ευρώ εκδίδουν κέρματα του ευρώ με έχα χαρακτηριστικό εθνικό σχέδιο στην μια πλευρά και ένα κοινό σχέδιο στην άλλη πλευρά. Τα κέρματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα απο το σχέδιο που απεικονίζουν. (π.χ. ένα κέρμα ενός ευρώ απο την Φινλανδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Πορτογαλία).
  • Αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ: Αυτά διαφέρουν απο τα κανονικά κέρματα των δύο ευρώ στην "εθνική" τους πλευρά, και κυκλοφορούν νόμιμα ως μέσο συναλλαγών. Η κάθε χώρα μπορεί να κόψει ένα συγκεκριμένο αριθμό τους, και κάποιες φορές "πανευρωπαϊκά" αναμνηστικά νομίσματα των δύο ευρώ κόβονται για σημαντικά γεγονόντα (π.χ. την επέτειο μιας σημαντικής συνθήκης).
  • Άλλα αναμνηστικά κέρματα: Αναμνηστικά κέρματα άλλης αξίας (π.χ. δέκα ευρώ ή μεγαλύτερα) είναι πιο σπάνια, και έχουν ξεχωριστό σχεδιασμό, συχνά περιέχουν κάποια ποσότητα χρυσού, ασημιού ή πλατίνας. Ενώ είναι τεχνικώς νόμιμο μέσο συναλλαγής, η συλλεκτική τους αξία είναι μεγαλύτερη απο την ονομαστική, και συνεπώς είναι απίθανο να τα συναντήσετε στην καθημερινή αγορά.


Tοπική κουζίνα

[επεξεργασία]

Tοπικά ποτά

[επεξεργασία]



Σπουδές

[επεξεργασία]

Ευκαιρίες εργασίας

[επεξεργασία]


Μείνετε ασφαλείς

[επεξεργασία]

Το νησί δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα εγκληματικότητας. Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε ότι πρόκειται για μια διαιρεμένη χώρα με μία ευαίσθητη συνοριακή γραμμή, η οποία, μάλιστα, χωρίζει την πρωτεύουσα Λευκωσία σε δύο τμήματα. Γι'αυτό τον λόγο, δεν θα πρέπει να σας παραξενέψει άμα βλέπετε συχνά περιπολίες στρατιωτών του ΟΗΕ.

Υγεία και προφυλάξεις

[επεξεργασία]


Σεβαστείτε τα τοπικά ήθη

[επεξεργασία]


Επικοινωνίες

[επεξεργασία]






Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:



Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!