Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
پرش به محتوا

دولت‌آباد (تهران)

مختصات: ۳۵°۳۷′۰۶″شمالی ۵۱°۲۶′۵۱″شرقی / ۳۵٫۶۱۸۳۱۳°شمالی ۵۱٫۴۴۷۴۸۵°شرقی / 35.618313; 51.447485
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

شهرک دولت‌آباد یکی از محله‌های شهر تهران است که در قسمت جنوب شرقی پایتخت و در ضلع جنوبی بزرگراه آزادگان و در کنار بزرگراه امام علی واقع شده‌است.

در کنار شهرک دولت‌آباد، محله‌هایی چون شاه عبدالعظیم و مشیریه واقع شده‌اند.

این شهرک در سال ۵۰–۱۳۴۹ توسط شرکت دولت‌آباد (خصوصی) ساخته شد. از آغاز ساخت، این شهرک دارای سیستم فاضلاب بوده و می‌توان گفت اولین شهرک تهران است که در سال ۱۳۵۰ مجهز به فاضلاب شهری شد.[نیازمند منبع]

شهرک دولت‌آباد تهران دارای سه فلکه و یک میدان بزرگ به نام میدان دولت‌آباد (بروجردی) می‌باشد. اطراف این میدان‌ها مغازه‌های متعدد و مختلفی وجود دارد.

در سال‌های اخیر به دلیل توسعهٔ اطراف فلکه سوم و ایجاد ساختمان‌ های نوین و تغییر کاربری برخی مغازه‌ها و ایجاد ساختمان تجاری-پزشکی به جای گرمابه قدیمی ولیعصر، و نزدیکی به ایستگاه مترو، باعث رونق محدوده فلکه سوم گشته است.

بخشی از ساکنان محله دولت‌آباد را ایرانیان مقیم و بازگشته از عراق (معاودان ایرانی عراق) تشکیل می‌دهند. معاودین مردمی هستند ایرانی‌تبار که در زمان حکومت رژیم حزب بعث ودر زمان ریاست جمهوری احمد حسن البکر در سال ۱۳۵۰ شمسی و پس از آن در سال ۱۳۵۹ ش و در زمان ریاست صدام حسین به دلیل عدم تمدید اقامتشان از کشور عراق به ایران بازگشتند.

حسینیه کربلائی‌ها و کاظمینی‌ها، مسجد صاحب‌الزمان، مسجد امام حسن، جامع المهدی، حسینیه کُردهای فیلی و حسینیه امیرالمؤمنین از اماکن مذهبی این شهرک می‌باشند.

محلهٔ دولت‌آباد (آمار سال ۱۳۹۷) ۷ مسجد، ۵ ورزشگاه، ۲ استخر، ۲ ایستگاه آتش‌نشانی، ۱ پارک آبی روباز و ۹ شعبه مختلف بانکی دارد. همچنین تعدادی دفتر و آژانس هواپیمایی و ۶ داروخانه در این شهرک دایر می‌باشد.[نیازمند منبع]

علاوه بر درمانگاه شهید یغمائی و با وجود درمانگاه علی‌اصغر و درمانگاه خیریه دارالتوحید (بلوار قدس)، در ابتدای سال ۱۳۹۳ بیمارستان و زایشگاه صدیقه طاهره در بلوار قدس افتتاح گردید. در فروردین سال ۱۳۹۸ ایستگاه متروی دولت‌آباد افتتاح گردید.

بقعهٔ امام زادگان ابراهیم و اسماعیل، مسجد اباذر در قلعهٔ دولت‌آباد از آثار قدیمی این محله می‌باشد.

شعاع‌السلطنه در زمان صفویان (اوایل قاجار) در این محل بوده و محل تفریح مردم تهران قدیم به‌شمار می‌رفته و در مقابل قلعه آثار تاریخی بوده که در دههٔ ۶۰ مورد تخریب قرار گرفته و به جای آن منازل مسکونی شهرک وحدت احداث شده همچنین در محله باروت‌کوبی دولت‌آباد، باغی به نام شازده وجود دارد که هنوز هم آثار سردَر این باغ باقی است.[نیازمند منبع]


منابع

[ویرایش]

بر پایهٔ داده‌هایی از: روشن، یسنا، محله معاودین ساکن تهران، در ایرانیان انگلستان[پیوند مرده]، برگرفته از بی‌بی‌سی فارسی.

پیوند به بیرون

[ویرایش]

رسانه دولت آباد بایگانی‌شده در ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۹ توسط Wayback Machine