PAPERS by Gizem Dural
THE TURKISH ONLINE JOURNAL OF DESIGN ART AND COMMUNICATION
Throughout history, urban space has undergone significant changes. From urban space to housing, t... more Throughout history, urban space has undergone significant changes. From urban space to housing, the urban transformation has revealed important effects. In recent years, the issue of urban transformation has been frequently discussed with its social, psychological and economic aspects. In this study, it is aimed to examine the psycho-spatial reflections of urban transformation on the user. Houses designed for users who are placed in different regions as a result of large-scale transformations are designed by ignoring the intangible needs and habits of the user. As a result, users experience the problem of adaptation to the places they are placed in. In this case, two different attitudes are exhibited. Users try to continue to maintain their old habits in spite of the changing space, or they intervene in the space to make the space fit for their habits. In this sense, the experiences of Ayazma and Bezirganbahce Houses are examined and user opinions are evaluated through qualitative r...
Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisinde kendilerini konumlandırabilme, yolunu bulabilme ve m... more Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisinde kendilerini konumlandırabilme, yolunu bulabilme ve mekâna ait imge oluşturabilmeleri olarak tanımlanan okunabilirlik kavramı insanın çevre ile ilişkisinin sorgulanması konusunda önemli bir başlıktır. Kentin bir takım nesnel özellikleri okunabilirliğe etki ettiği gibi, bir özne tarafından okunabilirlik tartışıldığı için öznel faktörler de konuya dahil olmaktadır. Bu tez kapsamında bireylerin kente aşinalık düzeylerinin okunabilirliğe etkisi tartışılmıştır. Kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri bu sorgulamanın verilerini oluşturan en önemli mekânsal bilgi türü olmuştur. Çalışmanın gerçekleştirileceği alan olarak Bolu’nun Göynük ilçesi tercih edilmiştir. Kentin korunmuş nitelikli bir mimari dokuya sahip olması, kolayca algılanabilir bir ölçeği olması ve topoğrafik olarak zengin bir mekânsal çeşitlilik sağlaması Göynük’ün çalışma alanı için tercih edilmesine sebep olmuştur. Çalışmada iki farklı teknik kullanılmıştır. İşaret öğelerinin liter...
İnsan çevre ilişkisini sorgulayan okunabilirlik kavramı, insanın mekanda kendi pozisyonunu konuml... more İnsan çevre ilişkisini sorgulayan okunabilirlik kavramı, insanın mekanda kendi pozisyonunu konumlandırabilme, mekanda yol bulabilme ve mekana dair imge oluşturabilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kentsel mekan ela alındığında kentin nesnel özellikleri okunabilirlik üzerinde etkili olduğu gibi, kent bir özne tarafından deneyimlendiği için öznel etkenler de okunabilirliğe etki etmektedir. Bu çalışma özelinde bireyler açısından aşinalığın okunabilirlik üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu inceleme kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri üzerinden yapılmıştır. Çalışma kentin mimari dokusunun korunması, topoğrafyanın mekansal çeşitliliğe el vermesi ve ölçek olarak algılanabilir düzeyde olması açısından Bolu’nun Göynük ilçesinde yapılmıştır. Çalışmanın iki temel tekniği bulunmaktadır. İlk olarak, Göynük’teki işaret öğelerinin her biri literatürdeki tanımlara göre değerlendirilmiş ve nesnellik puanı verilmiştir. İkincil olarak ise, aşinalığı ölçmek için mekana gelen turistler ve Göynük’ün yerel kullanıcıları ile anket yapılmıştır. Aşinalığın mekansal okunabilirliğe etkisinin sorgulandığı çalışmada, turistler ve yerel kullanıcıların anket yanıtları karşılaştırılmıştır. Alan çalışmasından elde edilen birincil sonuç, kentin okunabilirlik düzeyinin yerel kullanıcılar için turistlere göre daha yüksek çıkmasıdır. Dolayısıyla aşinalığın mekansal okunabilirliğe pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
4th International Symposium on Innovative Approaches in Architecture, Planning and Design Proceedings, 2019
İnsan çevre ilişkisini sorgulayan okunabilirlik kavramı, insanın mekanda kendi pozisyonunu konuml... more İnsan çevre ilişkisini sorgulayan okunabilirlik kavramı, insanın mekanda kendi pozisyonunu konumlandırabilme, mekanda yol bulabilme ve mekana dair imge oluşturabilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kentsel mekan ela alındığında kentin nesnel özellikleri okunabilirlik üzerinde etkili olduğu gibi, kent bir özne tarafından deneyimlendiği için öznel etkenler de okunabilirliğe etki etmektedir. Bu çalışma özelinde bireyler açısından aşinalığın okunabilirlik üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu inceleme kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri üzerinden yapılmıştır. Çalışma kentin mimari dokusunun korunması, topoğrafyanın mekansal çeşitliliğe el vermesi ve ölçek olarak algılanabilir düzeyde olması açısından Bolu’nun Göynük ilçesinde yapılmıştır.
Çalışmanın iki temel tekniği bulunmaktadır. İlk olarak, Göynük’teki işaret öğelerinin her biri literatürdeki tanımlara göre değerlendirilmiş ve nesnellik puanı verilmiştir. İkincil olarak ise, aşinalığı ölçmek için mekana gelen turistler ve Göynük’ün yerel kullanıcıları ile anket yapılmıştır. Aşinalığın mekansal okunabilirliğe etkisinin sorgulandığı çalışmada, turistler ve yerel kullanıcıların anket yanıtları karşılaştırılmıştır. Alan çalışmasından elde edilen birincil sonuç, kentin okunabilirlik düzeyinin yerel kullanıcılar için turistlere göre daha yüksek çıkmasıdır. Dolayısıyla aşinalığın mekansal okunabilirliğe pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Tarih boyunca kentsel mekân önemli değişikliklere uğramıştır. Kentsel dönüşümün kentsel mekandan... more Tarih boyunca kentsel mekân önemli değişikliklere uğramıştır. Kentsel dönüşümün kentsel mekandan konuta ve bireye kadar, önemli etkileri gözlemlenmektedir. Son yıllarda kentsel dönüşüm konusu sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri ile sıkça tartışılmıştır. Bu çalışma özelinde kentsel dönüşümün kullanıcı üzerindeki psiko-mekânsal yansımalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Büyük ölçekli dönüşümler sonucu farklı bölgelere yerleştirilen kullanıcılar için tasarlanan konutlar, kullanıcının ihtiyaçları ve alışkanlıkları göz ardı edilerek tasarlanmaktadır. Bunun sonucunda ise kullanıcılar yerleştirildikleri mekânlara karşı adaptasyon sorunu yaşamaktadırlar. Bu durumda iki farklı tutum sergilenmektedir. Kullanıcılar, ya değişen mekâna rağmen eski alışkanlıklarını sürdürmeye devam etmektedirler, ya da mekânı kendi alışkanlıklarına uygun hale getirmek için mekâna müdahalede bulunmaktadırlar. Bu çalışma kapsamında Ayazma’daki kentsel dönüşüm uygulaması ve Ayazma sakinlerinin yeni yerleştirildikleri bölge olan Bezirganbahçe TOKİ Konutları değerlendirmeye alınmıştır. Bu anlamda, Ayazma’daki ve Bezirganbahçe TOKİ Konutlarındaki yaşantı incelenmiş ve kullanıcı görüşleri değerlendirilmiştir. Çalışmada yöntem olarak niteliksel araştırma ve veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Kullanıcı grubu olarak daha önce Ayazma’da yaşamış ve kentsel dönüşüm sonucu Bezirganbahçe TOKİ Konutlarına yerleştirilmiş kullanıcılardan görüşme yapmaya açık olan 8 katılımcı tercih edilmiştir. Katılımcılara konut içi fiziksel ihtiyaçların ve toplumsal ihtiyaçların Ayazma’da ve Bezirganbahçe TOKİ Konutlarında karşılanma biçimleri çerçevesinde sorular yöneltilmiştir. Alınan cevaplar doğrultusunda kullanıcı görüşlerinin sistematik bir biçimde ifade edildiği kategorizasyon işlemi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, kentsel dönüşüm örneğinde olduğu gibi değişimin dramatik bir hızla gerçekleşmesinin toplumsal ve bireysel problemlere yol açtığını göstermektedir. Kentsel dönüşümün hızı ve kullanıcı kültürünün ve ihtiyacının dikkate alınmaması, psiko-mekânsal süreçlerin olması gerektiği gibi işlememesi ile sonuçlanmıştır. Bu çalışma ile gelecek yıllarda yapılacak büyük ölçekli kentsel müdahalelerde kullanıcıların kültürel ve bireysel ihtiyaçlarının incelenmesi ve uygulama aşamasında yapılan incelemelerin bulgularının dikkate alınmasının önemi ortaya çıkmıştır.
/
Urban space has undergone several changes throughout history. Urban transformation issue has been considered frequently over the last years. The studies about social, economic and psychological aspects of urban transformation become a common issue in architecture agenda. People living in the city and settled the city lately could not adapt the dramatic transformation of the cities. At this juncture, the problematic of not being urbanite and not belonging to the cities have occurred. This situation brings social, psychological and economic problems in its wake. People acquire individual and social habits throughout their lives, but they cannot maintain their habits because of the transforming environment, or they try to change the environment according to their habits. In both cases, they have the problem of adaptation with the environment. This study aims to examine psycho – spatial aspects of urban transformation. Urban transformation program in Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses where Ayazma residents are settled are taken in to consideration as the scope of the study. Ayazma region before the urban transformation is investigated and data about life style and habits of the residents are sum up. Additionally, Bezirganbahçe TOKI houses and social, psychological and spatial reactions of residents are analyzed. Within the scope of field study, semi-structured interviews are made with 8 residents who are settled Bezirganbahçe TOKI houses from Ayazma after urban transformation. The questions about the ways of fulfillment of individual and social needs in both Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses are asked to the users. After the semi – structured interviews the responses are categorized and systematized. In the conclusion part of the paper, it is recommended to consider the subjective factors such as users’ cultural and psychological needs within the process of architectural and spatial interventions for future studies.
Bu çalışmada Göynük’ün kentsel kimliğinin ve Şubat ayında sahip olduğu “Sakin Şehir” unvanının Gö... more Bu çalışmada Göynük’ün kentsel kimliğinin ve Şubat ayında sahip olduğu “Sakin Şehir” unvanının Göynük’ün turizm destinasyonu olarak tercih edilmesindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, kentsel kimliğin bir yerin destinasyon olarak tercih edilmesindeki rolünün incelenmesi ve sakin şehir unvanının turizme katkılarının tartışılması açısından önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında ziyaretçiler ile anket yapılmış, belediyedeki yetkili kişi ve esnaflar ile mülakatlar yapılmış ve karşılaştırma tekniği kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda kentsel kimliğin destinasyon olarak tercih edilmesine etki ettiği, aynı zamanda şehrin sakin unvanı kazanmasında rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte sakin şehir unvanının şehrin turizmine olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir.
THESIS by Gizem Dural
ÖZET
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisi... more ÖZET
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisinde kendilerini konumlandırabilme, yolunu bulabilme ve mekâna ait imge oluşturabilmeleri olarak tanımlanan okunabilirlik kavramı insanın çevre ile ilişkisinin sorgulanması konusunda önemli bir başlıktır. Kentin bir takım nesnel özellikleri okunabilirliğe etki ettiği gibi, bir özne tarafından okunabilirlik tartışıldığı için öznel faktörler de konuya dahil olmaktadır. Bu tez kapsamında bireylerin kente aşinalık düzeylerinin okunabilirliğe etkisi tartışılmıştır. Kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri bu sorgulamanın verilerini oluşturan en önemli mekânsal bilgi türü olmuştur. Çalışmanın gerçekleştirileceği alan olarak Bolu’nun Göynük ilçesi tercih edilmiştir. Kentin korunmuş nitelikli bir mimari dokuya sahip olması, kolayca algılanabilir bir ölçeği olması ve topoğrafik olarak zengin bir mekânsal çeşitlilik sağlaması Göynük’ün çalışma alanı için tercih edilmesine sebep olmuştur. Çalışmada iki farklı teknik kullanılmıştır. İşaret öğelerinin literatürde yer alan tanımalarına göre nesnellik kriterleri oluşturulmuş ve bu kriterler doğrultusunda işaret öğelerine puan verilmiştir. Diğer teknik ise anket tekniğidir. Göynük’te yaşan yerel kullanıcılar ve kenti ziyaret eden turistler ile anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın temel araştırma sorusu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu bağlamda yerel kullanıcılar ve turistlerin anket sorularına verdikleri yanıtlar karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, yerel kullanıcıların kentsel mekanları kullanma düzeyleri ve turistlerin kenti ziyaret sayıları bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın diğer bir sorusu ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu sorgulama için anket verilerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonuçları içerisinde en önemli bulgu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe olumlu yönde etki etmesi olmuştur. Yerel kullanıcılar için kentin okunabilirlik düzeyi turistlere göre daha yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde yerel kullanıcılar için kentsel mekanları deneyimleme düzeyi arttıkça okunabilirliği de artmaktadır. Diğer taraftan turistler için ziyaret sayısının artması okunabilirliğin artması ile sonuçlanmıştır. Bunların yanında, ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin okunabilirliğe olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
/
ABSTRACT
Advisor: Assoc. Prof. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
The concept of legibility, which is defined as the ability of to locate himsef in the place they experienced, to find their way and to create images related to the place, is an important topic in investigating the relationship of human with the environment. As the objective characteristics of the city affect the legibility, subjective factors are also included in the topic because a subject is discussed by legibility. In this thesis, the effects of familiarity levels of the participants on the legibility are discussed. The subjective and objective landmarks in the city have been the most important form of spatial information that forms the data of this study. Göynük district of Bolu was preferred as the study area. The fact that the city has a well-preserved architectural texture, has an easily perceptible scale and provides a rich spatial diversity with its topography led to Göynük being preferred for the study area. Two different methods were used in the study. According to the definitions of the landmarks in the literature, objectivity criterias are established and points are given to the landmarks according to these criterias. The other method is the survey method. A survey was conducted with local users and tourists who visited the city Göynük. The main research question of the study investigates the effect of familiarity on spatial legibility. In this context, the responses of local users and tourists to the questionnaire were compared. On the other hand, evaluations were made in the context of local users' use of urban spaces and the visiting number of tourists to the city. Another question of the study investigates the effect of pre-visit information process on spatial legibility. Survey data were used for this investigation. The most important finding among the results of the study was the positive effect of familiarity on spatial legibility. For local users, the city's legibility level is higher than for tourists. Similarly, the level of legibility is increases as the level of using of urban spaces for local users. On the other hand, the increase in the number of visits for tourists resulted in increased legibility. Besides, it was determined that the process of pre-visit information has a positive effect on the legibility.
EDITORSHIP by Gizem Dural
Call for Papers :
New Journal publishing from March 2020 Submissions Open
The first issue is pla... more Call for Papers :
New Journal publishing from March 2020 Submissions Open
The first issue is planned for March 2020.
Deadline for submissions: February 15, 2020.
We are pleased to announce the launch of the International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD), a new journal aiming to create a platform to collect and present several approaches, examples, experiments to architectural and design education.
The journal will be a valuable resource for those interested in the areas of architectural education, design education, urban planning education, interior architecture education, industrial design education, landscape design education and other related disciplines.
Its main aims are:
· To provide a forum for meaningful discussion about the quality of architectural and design education.
· To offer a holistic account of curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works, assessments / reviews on quality of education in the fields of architecture and design.
· To offer outstanding contributions to the philosophies underpinning learning, teaching, and creativity towards architectural space.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an electronic, international, peer-reviewed, scientific journal.
The journal is published twice a year in March and September. Manuscripts in English are accepted. All the articles accepted in the journal are published open-access. No fee is charged and authors are not paid for any of the stages of article submission, evaluation and publication.
The editor seeks high quality original research articles, discussion articles, and review articles of up to 8.000 words. These may be theoretical, empirical or methodological studies conducted using qualitative or quantitative methods. All original article submissions are double-blind peer reviewed.
For article submissions please go to: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
To read more about IJEAD, including our aims and scope and author guidance, please visit our website: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
Editor-in-Chief Emine Koseoglu
Associate Professor, PhD, Department of Architecture,
Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
ijead.journal@gmail.com
Issue: 1
Volume: 1
Publication Date: 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design
A New Journal:
First Issue to be published on March 2020!
International Journal of Education in ... more A New Journal:
First Issue to be published on March 2020!
International Journal of Education in Architecture and Design
https://dergipark.org.tr/ijead
Publisher
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Editor in Chief
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
koseogluemine@gmail.com
Assistant Editors
James Thompson, Lecturer (PhD), The University of Melbourne, Australia
james.thompson1@unimelb.edu.au
Saadet Tuğçe Tezer, Res. Assist. (PhD), Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
tugcetezer@gmail.com
Kimberly Connerton, Lecturer (PhD), Parsons School of Design, USA
connertk@newschool.edu
Eren Kürkçüoğlu, Lecturer (PhD), Istanbul Technical University, Turkey
eren.kurkcuoglu@gmail.com
Technical Editors
Müge Yorgancı, PhD Candidate, Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
Adil Ömer Çamaş, Architect, Adjunct Lecturer, İstanbul Aydın University, Turkey
Gizem Dural, M.Arch., PhD Candidate, Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Ersan Yıldız, M.Arch., Adjunt Lecturer, Yıldız Technical University, Turkey
International Advisory Board
Prof. Dr. Ashraf Salama, University of Strathclyde, Department of Architecture, UK
Prof. Dr. Robert Špaček, Slovak University of Technology in Bratislava, Department of Architecture, Slovakia
Prof. Dr. Paramita Atmodiwirjo, Universitas Indonesia, Department of Architecture, Indonesia
Prof. Dr. Lisa Findley, California College of the Arts, Department of Architecture, USA
Assoc. Prof. Dr. Fang Xu, The University of New South Wales (UNSW Sidney), Department of Design Studies, Australia
Assoc. Prof. Dr. Meghal Arya, CEPT University, Department of Architecture, India
Assoc. Prof. Dr. Claudia Westermann, Xi'an Jiaotong-Liverpool University, Department of Architecture, China
Dr. Irina Tarasova, Ural State Academy of Architecture and Art, Department of Architecture, Russia
Dr. Ana María Moya Pellitero, University of Évora, Centre of Art History and Artistic Research - CHAIA, Portugal
Prof. Dr. Ayfer Aytuğ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı, Gazi University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Rengin Ünver, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Beykent University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller, İstanbul University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Canan Girgin, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Berin Gür, TED University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Kocaeli University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Görün Arun, Hasan Kalyoncu University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. İbrahim Numan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Salih Ofluoğlu, Mimar Sinan Fine Arts University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar University, Department of Interior Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, İstanbul Kültür University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Ayşen Ciravoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Polat Darçın, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen, Dokuz Eylül University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ayşe Sirel, İstanbul Aydın University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ülkü İnceköse, İzmir Institute of Technology, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Saitali Köknar, Kadir Has University, Department of Interior Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Canbay Türkyılmaz, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Olgu Çalışkan, Middle East Technical University, Department of City and Regional Planning, Turkey
Dr. Selin Yıldız, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an international peer-reviewed journal, published twice a year, March and September.
Manuscripts in English are accepted.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) aims to publish curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works on architectural education and related design areas, and studies on assesments of quality of architectural education. The journal publishes research papers, review papers, discussion papers, and critique papers. These sections are peer-reviewed.
IJEAD does not require any fee from the authors.
From the Editor in Chief, January 2020:
The journal is under construction. Call for Papers will be announced soon.
Assoc. Prof Dr. Emine Koseoglu
Issue: 1
Volume: 1
Location: Istanbul
Publication Date: Mar 1, 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD)
POSTER PRESENTATIONS by Gizem Dural
Uploads
PAPERS by Gizem Dural
Çalışmanın iki temel tekniği bulunmaktadır. İlk olarak, Göynük’teki işaret öğelerinin her biri literatürdeki tanımlara göre değerlendirilmiş ve nesnellik puanı verilmiştir. İkincil olarak ise, aşinalığı ölçmek için mekana gelen turistler ve Göynük’ün yerel kullanıcıları ile anket yapılmıştır. Aşinalığın mekansal okunabilirliğe etkisinin sorgulandığı çalışmada, turistler ve yerel kullanıcıların anket yanıtları karşılaştırılmıştır. Alan çalışmasından elde edilen birincil sonuç, kentin okunabilirlik düzeyinin yerel kullanıcılar için turistlere göre daha yüksek çıkmasıdır. Dolayısıyla aşinalığın mekansal okunabilirliğe pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
/
Urban space has undergone several changes throughout history. Urban transformation issue has been considered frequently over the last years. The studies about social, economic and psychological aspects of urban transformation become a common issue in architecture agenda. People living in the city and settled the city lately could not adapt the dramatic transformation of the cities. At this juncture, the problematic of not being urbanite and not belonging to the cities have occurred. This situation brings social, psychological and economic problems in its wake. People acquire individual and social habits throughout their lives, but they cannot maintain their habits because of the transforming environment, or they try to change the environment according to their habits. In both cases, they have the problem of adaptation with the environment. This study aims to examine psycho – spatial aspects of urban transformation. Urban transformation program in Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses where Ayazma residents are settled are taken in to consideration as the scope of the study. Ayazma region before the urban transformation is investigated and data about life style and habits of the residents are sum up. Additionally, Bezirganbahçe TOKI houses and social, psychological and spatial reactions of residents are analyzed. Within the scope of field study, semi-structured interviews are made with 8 residents who are settled Bezirganbahçe TOKI houses from Ayazma after urban transformation. The questions about the ways of fulfillment of individual and social needs in both Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses are asked to the users. After the semi – structured interviews the responses are categorized and systematized. In the conclusion part of the paper, it is recommended to consider the subjective factors such as users’ cultural and psychological needs within the process of architectural and spatial interventions for future studies.
THESIS by Gizem Dural
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisinde kendilerini konumlandırabilme, yolunu bulabilme ve mekâna ait imge oluşturabilmeleri olarak tanımlanan okunabilirlik kavramı insanın çevre ile ilişkisinin sorgulanması konusunda önemli bir başlıktır. Kentin bir takım nesnel özellikleri okunabilirliğe etki ettiği gibi, bir özne tarafından okunabilirlik tartışıldığı için öznel faktörler de konuya dahil olmaktadır. Bu tez kapsamında bireylerin kente aşinalık düzeylerinin okunabilirliğe etkisi tartışılmıştır. Kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri bu sorgulamanın verilerini oluşturan en önemli mekânsal bilgi türü olmuştur. Çalışmanın gerçekleştirileceği alan olarak Bolu’nun Göynük ilçesi tercih edilmiştir. Kentin korunmuş nitelikli bir mimari dokuya sahip olması, kolayca algılanabilir bir ölçeği olması ve topoğrafik olarak zengin bir mekânsal çeşitlilik sağlaması Göynük’ün çalışma alanı için tercih edilmesine sebep olmuştur. Çalışmada iki farklı teknik kullanılmıştır. İşaret öğelerinin literatürde yer alan tanımalarına göre nesnellik kriterleri oluşturulmuş ve bu kriterler doğrultusunda işaret öğelerine puan verilmiştir. Diğer teknik ise anket tekniğidir. Göynük’te yaşan yerel kullanıcılar ve kenti ziyaret eden turistler ile anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın temel araştırma sorusu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu bağlamda yerel kullanıcılar ve turistlerin anket sorularına verdikleri yanıtlar karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, yerel kullanıcıların kentsel mekanları kullanma düzeyleri ve turistlerin kenti ziyaret sayıları bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın diğer bir sorusu ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu sorgulama için anket verilerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonuçları içerisinde en önemli bulgu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe olumlu yönde etki etmesi olmuştur. Yerel kullanıcılar için kentin okunabilirlik düzeyi turistlere göre daha yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde yerel kullanıcılar için kentsel mekanları deneyimleme düzeyi arttıkça okunabilirliği de artmaktadır. Diğer taraftan turistler için ziyaret sayısının artması okunabilirliğin artması ile sonuçlanmıştır. Bunların yanında, ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin okunabilirliğe olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
/
ABSTRACT
Advisor: Assoc. Prof. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
The concept of legibility, which is defined as the ability of to locate himsef in the place they experienced, to find their way and to create images related to the place, is an important topic in investigating the relationship of human with the environment. As the objective characteristics of the city affect the legibility, subjective factors are also included in the topic because a subject is discussed by legibility. In this thesis, the effects of familiarity levels of the participants on the legibility are discussed. The subjective and objective landmarks in the city have been the most important form of spatial information that forms the data of this study. Göynük district of Bolu was preferred as the study area. The fact that the city has a well-preserved architectural texture, has an easily perceptible scale and provides a rich spatial diversity with its topography led to Göynük being preferred for the study area. Two different methods were used in the study. According to the definitions of the landmarks in the literature, objectivity criterias are established and points are given to the landmarks according to these criterias. The other method is the survey method. A survey was conducted with local users and tourists who visited the city Göynük. The main research question of the study investigates the effect of familiarity on spatial legibility. In this context, the responses of local users and tourists to the questionnaire were compared. On the other hand, evaluations were made in the context of local users' use of urban spaces and the visiting number of tourists to the city. Another question of the study investigates the effect of pre-visit information process on spatial legibility. Survey data were used for this investigation. The most important finding among the results of the study was the positive effect of familiarity on spatial legibility. For local users, the city's legibility level is higher than for tourists. Similarly, the level of legibility is increases as the level of using of urban spaces for local users. On the other hand, the increase in the number of visits for tourists resulted in increased legibility. Besides, it was determined that the process of pre-visit information has a positive effect on the legibility.
EDITORSHIP by Gizem Dural
New Journal publishing from March 2020 Submissions Open
The first issue is planned for March 2020.
Deadline for submissions: February 15, 2020.
We are pleased to announce the launch of the International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD), a new journal aiming to create a platform to collect and present several approaches, examples, experiments to architectural and design education.
The journal will be a valuable resource for those interested in the areas of architectural education, design education, urban planning education, interior architecture education, industrial design education, landscape design education and other related disciplines.
Its main aims are:
· To provide a forum for meaningful discussion about the quality of architectural and design education.
· To offer a holistic account of curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works, assessments / reviews on quality of education in the fields of architecture and design.
· To offer outstanding contributions to the philosophies underpinning learning, teaching, and creativity towards architectural space.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an electronic, international, peer-reviewed, scientific journal.
The journal is published twice a year in March and September. Manuscripts in English are accepted. All the articles accepted in the journal are published open-access. No fee is charged and authors are not paid for any of the stages of article submission, evaluation and publication.
The editor seeks high quality original research articles, discussion articles, and review articles of up to 8.000 words. These may be theoretical, empirical or methodological studies conducted using qualitative or quantitative methods. All original article submissions are double-blind peer reviewed.
For article submissions please go to: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
To read more about IJEAD, including our aims and scope and author guidance, please visit our website: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
Editor-in-Chief Emine Koseoglu
Associate Professor, PhD, Department of Architecture,
Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
ijead.journal@gmail.com
Issue: 1
Volume: 1
Publication Date: 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design
First Issue to be published on March 2020!
International Journal of Education in Architecture and Design
https://dergipark.org.tr/ijead
Publisher
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Editor in Chief
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
koseogluemine@gmail.com
Assistant Editors
James Thompson, Lecturer (PhD), The University of Melbourne, Australia
james.thompson1@unimelb.edu.au
Saadet Tuğçe Tezer, Res. Assist. (PhD), Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
tugcetezer@gmail.com
Kimberly Connerton, Lecturer (PhD), Parsons School of Design, USA
connertk@newschool.edu
Eren Kürkçüoğlu, Lecturer (PhD), Istanbul Technical University, Turkey
eren.kurkcuoglu@gmail.com
Technical Editors
Müge Yorgancı, PhD Candidate, Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
Adil Ömer Çamaş, Architect, Adjunct Lecturer, İstanbul Aydın University, Turkey
Gizem Dural, M.Arch., PhD Candidate, Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Ersan Yıldız, M.Arch., Adjunt Lecturer, Yıldız Technical University, Turkey
International Advisory Board
Prof. Dr. Ashraf Salama, University of Strathclyde, Department of Architecture, UK
Prof. Dr. Robert Špaček, Slovak University of Technology in Bratislava, Department of Architecture, Slovakia
Prof. Dr. Paramita Atmodiwirjo, Universitas Indonesia, Department of Architecture, Indonesia
Prof. Dr. Lisa Findley, California College of the Arts, Department of Architecture, USA
Assoc. Prof. Dr. Fang Xu, The University of New South Wales (UNSW Sidney), Department of Design Studies, Australia
Assoc. Prof. Dr. Meghal Arya, CEPT University, Department of Architecture, India
Assoc. Prof. Dr. Claudia Westermann, Xi'an Jiaotong-Liverpool University, Department of Architecture, China
Dr. Irina Tarasova, Ural State Academy of Architecture and Art, Department of Architecture, Russia
Dr. Ana María Moya Pellitero, University of Évora, Centre of Art History and Artistic Research - CHAIA, Portugal
Prof. Dr. Ayfer Aytuğ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı, Gazi University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Rengin Ünver, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Beykent University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller, İstanbul University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Canan Girgin, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Berin Gür, TED University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Kocaeli University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Görün Arun, Hasan Kalyoncu University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. İbrahim Numan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Salih Ofluoğlu, Mimar Sinan Fine Arts University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar University, Department of Interior Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, İstanbul Kültür University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Ayşen Ciravoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Polat Darçın, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen, Dokuz Eylül University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ayşe Sirel, İstanbul Aydın University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ülkü İnceköse, İzmir Institute of Technology, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Saitali Köknar, Kadir Has University, Department of Interior Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Canbay Türkyılmaz, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Olgu Çalışkan, Middle East Technical University, Department of City and Regional Planning, Turkey
Dr. Selin Yıldız, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an international peer-reviewed journal, published twice a year, March and September.
Manuscripts in English are accepted.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) aims to publish curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works on architectural education and related design areas, and studies on assesments of quality of architectural education. The journal publishes research papers, review papers, discussion papers, and critique papers. These sections are peer-reviewed.
IJEAD does not require any fee from the authors.
From the Editor in Chief, January 2020:
The journal is under construction. Call for Papers will be announced soon.
Assoc. Prof Dr. Emine Koseoglu
Issue: 1
Volume: 1
Location: Istanbul
Publication Date: Mar 1, 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD)
POSTER PRESENTATIONS by Gizem Dural
Çalışmanın iki temel tekniği bulunmaktadır. İlk olarak, Göynük’teki işaret öğelerinin her biri literatürdeki tanımlara göre değerlendirilmiş ve nesnellik puanı verilmiştir. İkincil olarak ise, aşinalığı ölçmek için mekana gelen turistler ve Göynük’ün yerel kullanıcıları ile anket yapılmıştır. Aşinalığın mekansal okunabilirliğe etkisinin sorgulandığı çalışmada, turistler ve yerel kullanıcıların anket yanıtları karşılaştırılmıştır. Alan çalışmasından elde edilen birincil sonuç, kentin okunabilirlik düzeyinin yerel kullanıcılar için turistlere göre daha yüksek çıkmasıdır. Dolayısıyla aşinalığın mekansal okunabilirliğe pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
/
Urban space has undergone several changes throughout history. Urban transformation issue has been considered frequently over the last years. The studies about social, economic and psychological aspects of urban transformation become a common issue in architecture agenda. People living in the city and settled the city lately could not adapt the dramatic transformation of the cities. At this juncture, the problematic of not being urbanite and not belonging to the cities have occurred. This situation brings social, psychological and economic problems in its wake. People acquire individual and social habits throughout their lives, but they cannot maintain their habits because of the transforming environment, or they try to change the environment according to their habits. In both cases, they have the problem of adaptation with the environment. This study aims to examine psycho – spatial aspects of urban transformation. Urban transformation program in Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses where Ayazma residents are settled are taken in to consideration as the scope of the study. Ayazma region before the urban transformation is investigated and data about life style and habits of the residents are sum up. Additionally, Bezirganbahçe TOKI houses and social, psychological and spatial reactions of residents are analyzed. Within the scope of field study, semi-structured interviews are made with 8 residents who are settled Bezirganbahçe TOKI houses from Ayazma after urban transformation. The questions about the ways of fulfillment of individual and social needs in both Ayazma and Bezirganbahçe TOKI houses are asked to the users. After the semi – structured interviews the responses are categorized and systematized. In the conclusion part of the paper, it is recommended to consider the subjective factors such as users’ cultural and psychological needs within the process of architectural and spatial interventions for future studies.
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
Bireylerin deneyimledikleri mekân içerisinde kendilerini konumlandırabilme, yolunu bulabilme ve mekâna ait imge oluşturabilmeleri olarak tanımlanan okunabilirlik kavramı insanın çevre ile ilişkisinin sorgulanması konusunda önemli bir başlıktır. Kentin bir takım nesnel özellikleri okunabilirliğe etki ettiği gibi, bir özne tarafından okunabilirlik tartışıldığı için öznel faktörler de konuya dahil olmaktadır. Bu tez kapsamında bireylerin kente aşinalık düzeylerinin okunabilirliğe etkisi tartışılmıştır. Kentteki öznel ve nesnel işaret öğeleri bu sorgulamanın verilerini oluşturan en önemli mekânsal bilgi türü olmuştur. Çalışmanın gerçekleştirileceği alan olarak Bolu’nun Göynük ilçesi tercih edilmiştir. Kentin korunmuş nitelikli bir mimari dokuya sahip olması, kolayca algılanabilir bir ölçeği olması ve topoğrafik olarak zengin bir mekânsal çeşitlilik sağlaması Göynük’ün çalışma alanı için tercih edilmesine sebep olmuştur. Çalışmada iki farklı teknik kullanılmıştır. İşaret öğelerinin literatürde yer alan tanımalarına göre nesnellik kriterleri oluşturulmuş ve bu kriterler doğrultusunda işaret öğelerine puan verilmiştir. Diğer teknik ise anket tekniğidir. Göynük’te yaşan yerel kullanıcılar ve kenti ziyaret eden turistler ile anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın temel araştırma sorusu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu bağlamda yerel kullanıcılar ve turistlerin anket sorularına verdikleri yanıtlar karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, yerel kullanıcıların kentsel mekanları kullanma düzeyleri ve turistlerin kenti ziyaret sayıları bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın diğer bir sorusu ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin mekânsal okunabilirliğe etkisini sorgulamaktadır. Bu sorgulama için anket verilerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonuçları içerisinde en önemli bulgu aşinalığın mekânsal okunabilirliğe olumlu yönde etki etmesi olmuştur. Yerel kullanıcılar için kentin okunabilirlik düzeyi turistlere göre daha yüksek çıkmıştır. Benzer şekilde yerel kullanıcılar için kentsel mekanları deneyimleme düzeyi arttıkça okunabilirliği de artmaktadır. Diğer taraftan turistler için ziyaret sayısının artması okunabilirliğin artması ile sonuçlanmıştır. Bunların yanında, ziyaret öncesi bilgi edinme sürecinin okunabilirliğe olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
/
ABSTRACT
Advisor: Assoc. Prof. Dr. Emine KÖSEOĞLU ÇAMAŞ
The concept of legibility, which is defined as the ability of to locate himsef in the place they experienced, to find their way and to create images related to the place, is an important topic in investigating the relationship of human with the environment. As the objective characteristics of the city affect the legibility, subjective factors are also included in the topic because a subject is discussed by legibility. In this thesis, the effects of familiarity levels of the participants on the legibility are discussed. The subjective and objective landmarks in the city have been the most important form of spatial information that forms the data of this study. Göynük district of Bolu was preferred as the study area. The fact that the city has a well-preserved architectural texture, has an easily perceptible scale and provides a rich spatial diversity with its topography led to Göynük being preferred for the study area. Two different methods were used in the study. According to the definitions of the landmarks in the literature, objectivity criterias are established and points are given to the landmarks according to these criterias. The other method is the survey method. A survey was conducted with local users and tourists who visited the city Göynük. The main research question of the study investigates the effect of familiarity on spatial legibility. In this context, the responses of local users and tourists to the questionnaire were compared. On the other hand, evaluations were made in the context of local users' use of urban spaces and the visiting number of tourists to the city. Another question of the study investigates the effect of pre-visit information process on spatial legibility. Survey data were used for this investigation. The most important finding among the results of the study was the positive effect of familiarity on spatial legibility. For local users, the city's legibility level is higher than for tourists. Similarly, the level of legibility is increases as the level of using of urban spaces for local users. On the other hand, the increase in the number of visits for tourists resulted in increased legibility. Besides, it was determined that the process of pre-visit information has a positive effect on the legibility.
New Journal publishing from March 2020 Submissions Open
The first issue is planned for March 2020.
Deadline for submissions: February 15, 2020.
We are pleased to announce the launch of the International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD), a new journal aiming to create a platform to collect and present several approaches, examples, experiments to architectural and design education.
The journal will be a valuable resource for those interested in the areas of architectural education, design education, urban planning education, interior architecture education, industrial design education, landscape design education and other related disciplines.
Its main aims are:
· To provide a forum for meaningful discussion about the quality of architectural and design education.
· To offer a holistic account of curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works, assessments / reviews on quality of education in the fields of architecture and design.
· To offer outstanding contributions to the philosophies underpinning learning, teaching, and creativity towards architectural space.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an electronic, international, peer-reviewed, scientific journal.
The journal is published twice a year in March and September. Manuscripts in English are accepted. All the articles accepted in the journal are published open-access. No fee is charged and authors are not paid for any of the stages of article submission, evaluation and publication.
The editor seeks high quality original research articles, discussion articles, and review articles of up to 8.000 words. These may be theoretical, empirical or methodological studies conducted using qualitative or quantitative methods. All original article submissions are double-blind peer reviewed.
For article submissions please go to: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
To read more about IJEAD, including our aims and scope and author guidance, please visit our website: https://dergipark.org.tr/en/pub/ijead
Editor-in-Chief Emine Koseoglu
Associate Professor, PhD, Department of Architecture,
Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
ijead.journal@gmail.com
Issue: 1
Volume: 1
Publication Date: 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design
First Issue to be published on March 2020!
International Journal of Education in Architecture and Design
https://dergipark.org.tr/ijead
Publisher
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Editor in Chief
Emine Köseoğlu, Associate Professor (PhD), Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
koseogluemine@gmail.com
Assistant Editors
James Thompson, Lecturer (PhD), The University of Melbourne, Australia
james.thompson1@unimelb.edu.au
Saadet Tuğçe Tezer, Res. Assist. (PhD), Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
tugcetezer@gmail.com
Kimberly Connerton, Lecturer (PhD), Parsons School of Design, USA
connertk@newschool.edu
Eren Kürkçüoğlu, Lecturer (PhD), Istanbul Technical University, Turkey
eren.kurkcuoglu@gmail.com
Technical Editors
Müge Yorgancı, PhD Candidate, Mimar Sinan Fine Arts University, Turkey
Adil Ömer Çamaş, Architect, Adjunct Lecturer, İstanbul Aydın University, Turkey
Gizem Dural, M.Arch., PhD Candidate, Fatih Sultan Mehmet Vakif University, Turkey
Ersan Yıldız, M.Arch., Adjunt Lecturer, Yıldız Technical University, Turkey
International Advisory Board
Prof. Dr. Ashraf Salama, University of Strathclyde, Department of Architecture, UK
Prof. Dr. Robert Špaček, Slovak University of Technology in Bratislava, Department of Architecture, Slovakia
Prof. Dr. Paramita Atmodiwirjo, Universitas Indonesia, Department of Architecture, Indonesia
Prof. Dr. Lisa Findley, California College of the Arts, Department of Architecture, USA
Assoc. Prof. Dr. Fang Xu, The University of New South Wales (UNSW Sidney), Department of Design Studies, Australia
Assoc. Prof. Dr. Meghal Arya, CEPT University, Department of Architecture, India
Assoc. Prof. Dr. Claudia Westermann, Xi'an Jiaotong-Liverpool University, Department of Architecture, China
Dr. Irina Tarasova, Ural State Academy of Architecture and Art, Department of Architecture, Russia
Dr. Ana María Moya Pellitero, University of Évora, Centre of Art History and Artistic Research - CHAIA, Portugal
Prof. Dr. Ayfer Aytuğ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı, Gazi University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Rengin Ünver, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Beykent University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller, İstanbul University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Canan Girgin, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Berin Gür, TED University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Kocaeli University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Görün Arun, Hasan Kalyoncu University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. İbrahim Numan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Salih Ofluoğlu, Mimar Sinan Fine Arts University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar University, Department of Interior Architecture, Turkey
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, İstanbul Kültür University, Department of Architecture, Turkey
Prof. Dr. Ayşen Ciravoğlu, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Polat Darçın, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen, Dokuz Eylül University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ayşe Sirel, İstanbul Aydın University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Ülkü İnceköse, İzmir Institute of Technology, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Saitali Köknar, Kadir Has University, Department of Interior Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Canbay Türkyılmaz, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
Assoc. Prof. Dr. Olgu Çalışkan, Middle East Technical University, Department of City and Regional Planning, Turkey
Dr. Selin Yıldız, Yıldız Technical University, Department of Architecture, Turkey
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) is an international peer-reviewed journal, published twice a year, March and September.
Manuscripts in English are accepted.
International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) aims to publish curriculum models, course syllabus models, formal and informal studies/works, experimental works on architectural education and related design areas, and studies on assesments of quality of architectural education. The journal publishes research papers, review papers, discussion papers, and critique papers. These sections are peer-reviewed.
IJEAD does not require any fee from the authors.
From the Editor in Chief, January 2020:
The journal is under construction. Call for Papers will be announced soon.
Assoc. Prof Dr. Emine Koseoglu
Issue: 1
Volume: 1
Location: Istanbul
Publication Date: Mar 1, 2020
Publication Name: International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD)