Deze code is voor lezers, journalisten, bronnen en bedrijven of instanties die onderwerp zijn van onze journalistiek. Het doel van deze code is het scheppen van duidelijkheid als het gaat om ons gedrag, onze journalistieke werkwijze en onze kernwaarden.
1. Bestaansrecht
1.1. Onze missie
Het Financieele Dagblad controleert de ‘financiële’ macht, beschrijft haar prestaties en misbruik in dienst van een goed functionerende democratie en economie.
1.2. Onze visie
Het FD is de toonaangevende brenger van financieel-economisch nieuws en achtergronden. Onafhankelijk, gerespecteerd en gewaardeerd. Met open vizier, bevlogen en fair. Voortdurend op zoek naar de beste vertelvorm en het juiste kanaal.
1.3. Onze beginselen
Het Financieele Dagblad heeft de ambitie de meest waardevolle bron van informatie voor Nederland te zijn. Het FD (anno 1796) is van oudsher een zakenkrant die zich primair richt op de beurs, de economie en het bedrijfsleven. Ook actuele ontwikkelingen in politiek, cultuur en samenleving vallen binnen ons gezichtsveld, vanuit het besef dat het bedrijfsleven en de financiële wereld alleen floreren in harmonie met de omgeving.
De investeringsmaatschappij HAL Investments is eigenaar van FDMG. Onder FDMG vallen — naast het FD — onder meer de volgende bedrijven: BNR, Company.info, en FD Business (o.a. Impact Investor, Property NL, Pensioen Pro en Energeia) Meer info op FDMG.nl. Als we over HAL berichten vermelden we altijd dat het de eigenaar van het FD betreft.
Eugenie van Wiechen, ceo van FDMG en uitgever van het FD, is sinds juni 2022 toezichthouder bij Artis en sinds april 2023 commissaris bij de Finse uitgever Sanoma. Om daar volledig transparant over te zijn vermeldt het FD dit onder artikelen die over deze instanties gaan.
1.4. Onafhankelijk en objectief
De redactie van het FD is onafhankelijk: over de inhoud van de publicaties wordt geen verantwoording afgelegd aan directie of eigenaar. De onafhankelijke positie van het FD is vastgelegd in het redactiestatuut. De redactie van het FD stelt zich ten doel objectief verslag te doen van ontwikkelingen in de samenleving, op de financiële markten, in het bedrijfsleven en in de politiek.
Het FD duidt het nieuws en doet aan waarheidsvinding. Het FD is niet het verlengstuk van de belangen van het bedrijfsleven of de overheid en staat los van enige politieke of religieuze stroming. We houden ons verre van campagnejournalistiek. We maken onderscheid tussen feiten en commentaar.
2. Gedrag
Het verschaffen van betrouwbare, objectieve informatie behoort tot de kern van de werkzaamheden van de redactie. Zonder geloofwaardigheid en betrouwbaarheid heeft het FD geen bestaansrecht. Onze reputatie is gebouwd op onafhankelijkheid, openheid en integriteit. We houden ons strikt aan wetten, regels en interne richtlijnen. Deze gedragscode is een weerspiegeling van onze gedeelde normen en waarden, en heeft tot doel duidelijkheid te bieden voor het gewenste gedrag, zowel intern als extern.
2.1. Hoffelijk, fair en standvastig
De FD-redactie en haar leden vervullen een belangrijke functie in de maatschappij. Om die functie goed te kunnen vervullen is Het Financieele Dagblad standvastig maar rechtvaardig en hoffelijk en fair naar haar bronnen en onderwerpen toe.
2.2. Belangenverstrengeling
Bij goede journalistiek staat integriteit centraal. Het is van essentieel belang voor onze onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Dus als een verslaggever bijvoorbeeld een tip van een vriend, bekende of familielid krijgt, speelt hij die door aan een collega om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
Cadeaus
Bij voorkeur accepteren FD-medewerkers geen geschenken. Als dat wel gebeurt mogen deze geschenken de waarde van €50 niet overstijgen.
Consumpties
Als een journalist met een bron iets gaat eten of drinken, betaalt het FD. Een FD-medewerker laat zich niet fêteren door anderen.
Nevenactiviteiten en -functies
FD-werknemers verrichten in principe geen betaalde arbeid voor derden. Dat geldt ook voor het geven van lezingen of dagvoorzitterschappen. Slechts na overleg met en toestemming van de hoofdredactie kan daar een uitzondering op worden gemaakt.
Reizen
Het FD betaalt zelf de reis- en verblijfkosten die worden gemaakt voor een artikel. Ook als een bedrijf of een andere organisatie het FD uitnodigt. Op deze manier garandeert het FD zijn onafhankelijkheid. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt van dit beleid afgeweken, bijvoorbeeld als het om een bestemming gaat die anders onbereikbaar is. In dat geval staat in of bij het artikel vermeld wie de reis heeft gefinancierd.
2.3. Commercie en redactie
De commerciële afdeling en de redactie van het FD zijn gescheiden. Er worden geen afspraken gemaakt tussen beide partijen over de inhoud en de timing van verhalen of over de plek waar ze online of op papier verschijnen. Voorwaarde voor een advertentie is dat deze als zodanig herkenbaar is en altijd duidelijk te onderscheiden is van redactionele kopij. In de papieren krant staat aan de bovenkant van de advertentie altijd vermeld dat het om een advertentie gaat. Online staat er ‘Aangeboden door’ of ‘Advertentie van’ boven de advertentie.
2.4. Klachten
Als we fouten maken dan zetten we die recht. In de rubriek ‘Errata’ in de krant staan correcties en aanvullingen op onze publicaties. Online passen we de tekst aan. Vervolgens zetten we in cursief lettertype onderaan het artikel welke aanpassingen zijn gedaan.
Als u in een artikel fouten ziet staan, zoals verkeerd gespelde namen of onjuiste aantallen, dan waarderen wij het zeer als u een e-mail stuurt aan: [email protected]. Als u een klacht heeft over onze journalistieke werkwijze of redactionele producties kunt u in eerste instantie terecht bij de redacteur of de redacteuren die een artikel hebben geschreven.
Mocht dit niet tot een oplossing leiden dan kunt u uw klacht voorleggen aan de hoofdredactie. U kunt dan een e-mail sturen aan [email protected].
Indien de hoofdredactie uw klacht afwijst, staat voor rechtstreeks belanghebbenden de mogelijkheid open om bij de Raad voor de Journalistiek een procedure te starten. U kunt uw klacht online indienen op de website van de Raad.
2.5. Plagiaat
Het FD accepteert geen plagiaat van zijn medewerkers. Andermans werk wordt niet overgeschreven en als eigen werk gepresenteerd. Goede bronvermelding is essentieel voor de betrouwbaarheid van onze artikelen, ook als er geen auteursrecht (meer) rust op teksten.
2.6. Politieke activiteiten
Een medewerker van het FD mag lid zijn van een politieke partij, maar geen actieve rol vervullen voor die partij. Hij of zij kan bijvoorbeeld niet op een kandidatenlijst staan. Ook hier geldt dat (de schijn van) belangenverstrengeling te allen tijde moet worden voorkomen.
2.7. Sociale media
De redactie van het FD gebruikt sociale media om haar stukken te delen. Medewerkers van het FD zijn niet verplicht tot het gebruiken van social media. Belangrijk is dat FD-medewerkers zich realiseren dat ze, terecht, worden geassocieerd met het FD. Dat betekent dat ze daar rekening mee moeten houden bij het gebruik van social media, ook als ze die voor persoonlijke boodschappen gebruiken. Ze dienen er zorg voor te dragen dat hun gebruik van social media niet leidt tot reputatieschade voor het FD.
2.8. Aandelenbezit
De integriteit en objectiviteit van het FD vormen de basis van onze reputatie. Om dit te waarborgen dienen onze producten en diensten vrij te zijn van (de schijn van) belangenverstrengeling. Medewerkers van het FD kunnen toegang hebben tot niet-openbare informatie.
Op geen enkele wijze mogen hun persoonlijke investeringen invloed hebben op onze inhoud. Zelfs de schijn moet vermeden worden. Dit zou kunnen leiden tot twijfel over de integriteit en objectiviteit van onze producten en diensten, wat aanzienlijke schade aan het FD zou kunnen toebrengen. Deze code verbiedt de handel in of bezit van individuele aandelen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
Deze code geldt voor alle leden van de redactie van het FD. Het omzeilen van de regels via derden (familie, vrienden, kennissen) is niet toegestaan.
In het kader van deze FD Code omvat de term effecten alle verhandelbare waarden op openbare beurzen, inclusief daarvan afgeleide instrumenten zoals opties, warrants, futures, etc., met uitzondering van staatsobligaties, beleggingsfondsen en ETF's.
Handel met voorkennis en delen van voorkennis zijn wettelijk verboden op grond van artikel 5:56 en 5:57 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Daarbij is het niet relevant of transacties leiden tot winst of verlies. Als gevolg van de activiteiten van het FD kunnen medewerkers kennisnemen van vertrouwelijke en koersgevoelige informatie die kan worden beschouwd als voorkennis. Uiteraard wordt van ons verwacht de hiervoor genoemde wettelijke bepalingen strikt na te leven.
2.9. Commerciële bijlagen
In Het Financieele Dagblad zijn zo nu en dan commerciële bijlagen ingestoken. Het FD is inhoudelijk niet bij de artikelen in deze bijlagen betrokken. FD-journalisten schrijven dus niet voor deze bijlagen.
We hebben de inkomsten uit commerciële bijlagen en advertenties nodig om de kwaliteit van onze journalistieke producten op peil te houden. Zonder deze inkomsten zouden de abonnementstarieven omhoog moeten.
Het verdienmodel van de commerciële partners verschilt. Sommige laten bedrijven en instellingen tegen betaling aan het woord. De redactie van het FD laat zich nooit betalen voor interviews of het publiceren van artikelen.
De makers van de bijlagen moeten in hun communicatie met klanten duidelijk maken dat zij niet tot het FD behoren. Ook moeten zij erop wijzen dat hun artikelen niet op een redactionele pagina in het FD worden geplaatst.
2.10. Freelancers
Het FD werkt behalve met redacteuren in loondienst ook met freelance medewerkers. Het netwerk van buitenlandse correspondenten van het FD bestaat bijvoorbeeld veelal uit freelancers. Voor freelancers hanteren wij dezelfde journalistieke regels en principes als voor redacteuren die vast in dienst zijn.
3. Werkwijze
Het Financieele Dagblad zal altijd met open vizier te werk gaan. Dat wil zeggen dat een journalist van het FD zich aan het begin van een gesprek altijd als zodanig voorstelt. Op die manier kan er geen misverstand verstaan over het feit dat de vragen afkomstig zijn van een journalist van het FD, met als doel publicatie online en in de papieren krant.
3.1. Hoor en wederhoor
Dit is een essentieel onderdeel van serieuze journalistiek. Als er beweringen over personen, bedrijven of instanties worden gedaan dan zal het FD deze personen, bedrijven of instanties om wederhoor vragen. Daarmee ontstaat er een evenwichtig beeld van gebeurtenissen.
Wederhoor ontslaat het FD uiteraard niet van de plicht om door middel van nader onderzoek beweringen van bronnen op hun feitelijke juistheid en aannemelijkheid te checken.
Het FD is baas over eigen publicatie en daar zelf verantwoordelijk voor. Het FD beslist dus ook zelf (en als enige) wat wel of niet wordt gepubliceerd. Wel is het FD gehouden om integer, nauwgezet, waarheidsgetrouw en fair (= naar eer en geweten) de essentie van het weerwoord weer te geven.
De wederhoor zal tijdig gebeuren, zo vroeg mogelijk. Bij serieuze aantijgingen hanteert het FD zeker 24 uur van tevoren als een redelijke termijn, al zijn uitzonderingen na overleg met de hoofdredactie mogelijk.
3.2. Inzage
Het FD heeft geen toestemming nodig om een interview te plaatsen. Van autorisatie in die zin is dus geen sprake. Alleen het FD besluit over de datum van publicatie en de plaats in de krant of op andere publicatieplatformen. Dat geldt ook voor de kop en foto’s van het artikel.
De tekst van artikelen wordt in principe niet voor publicatie naar bronnen of anderen gestuurd. Journalisten van het FD doen hun werk grondig en zorgvuldig, daar mag op worden vertrouwd.
Bij uitzondering kan inzage worden toegezegd, maar alleen als alle partijen daar akkoord mee zijn en alleen om feitelijke onjuistheden te checken. Eventueel aangepaste teksten worden niet voor een tweede keer voorgelegd. Ook hier geldt dat vertrouwd kan worden op de grondigheid en zorgvuldigheid van FD-journalisten.
3.3. Bronnen
Voor de lezer van FD-kopij moet duidelijk zijn wie of wat de bronnen zijn voor een artikel. Een goede onderbouwing maakt een artikel betrouwbaarder en daarmee sterker.
Het FD betaalt zijn bronnen nooit en zal de bronnen te allen tijde beschermen.
FD-journalisten misbruiken de journalistiek en de FD-platformen niet om vrienden/vriendinnen, familieleden en/of bekenden te bevoordelen.
Het FD maakt gebruik van anonieme bronnen als er geen andere manier is om informatie te achterhalen. Als die bronnen vrezen voor hun baan of leven als ze bekend worden. We zijn ons altijd bewust van de belangen die (anonieme) bronnen hebben. De anonieme bronnen zijn bekend bij de hoofdredactie. Het FD geeft zijn anonieme bronnen nooit prijs.
We baseren ons altijd op zoveel mogelijk bronnen die een zo groot mogelijke variatie vertonen. Als we anonieme bronnen gebruiken, sparren we altijd met een collega (collegiale toetsing) om te bezien of we alles scherp in het vizier hebben (en dus geen tunnelvisie vertonen).
We beschrijven anonieme bronnen zo precies mogelijk: dus liever ‘een advocaat van een concurrerend kantoor’ dan ‘ingewijden’ of ‘kenners van de advocatuur’. We zijn uiterst terughoudend als het gaat om beschuldigingen of negatieve kwalificaties van anonieme bronnen jegens andere personen, bedrijven of instanties. Dat gebruiken we alleen als de informatie verifieerbaar is.
Iedere redacteur die zich op anonieme bronnen baseert, legt de cruciale contacten met deze bron(nen) vast; deze aantekeningen zijn op verzoek door de leidinggevende in te zien en dienen goed leesbaar te zijn. De hoofdredactie wordt altijd geïnformeerd wie de anonieme bronnen zijn.
3.4. Citaten
Voor het FD geldt: gezegd is gezegd. Vóór een gesprek is het de gesprekspartner duidelijk dat hij of zij met een journalist van het FD te maken heeft en dat het gesprek een publicatie tot doel heeft. Tenzij van tevoren duidelijk is aangegeven dat het gesprek off the record is. Het is dan aan de journalist om te besluiten of hij of zij akkoord gaat. Het FD spreekt bij voorkeur on the record met bronnen. Het FD houdt rekening met de kwetsbaarheid van de geïnterviewde.
3.5. Fotografie
We gebruiken bij voorkeur beeld van eigen freelance fotografen of van persbureaus of agentschappen. Bij uitzondering maakt het FD gebruik van beelden die door een bedrijf of instantie zijn gemaakt waar het verhaal over gaat.
Het nemen van foto’s in de publieke ruimte is toegestaan, maar het portretrecht stelt grenzen aan het gebruik van foto’s van willekeurige, herkenbare personen.
Personen die voor een bepaald verhaal worden gefotografeerd hebben daar toestemming voor gegeven. Als het FD foto’s wil maken van bijeenkomsten zoals een aandeelhoudersvergadering dan is daar ook de toestemming van het organiserende bedrijf voor nodig.
Het FD vermeldt in het bijschrift bij foto’s en infographics altijd de bron (fotograaf, persbureau of agentschap, een ander medium). Als foto’s of andere illustraties door de redactie of door de leverancier zijn bewerkt, vermelden we dat in het bijschrift.
Als er een niet-actuele foto (archieffoto) wordt geplaatst bij een verhaal dan wordt daarbij vermeld wanneer de foto is gemaakt, als dat relevant is voor het verhaal.
3.6. Kunstmatige intelligentie
De redactie van het FD staat open voor de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI). Het zou onze journalistiek wel eens beter kunnen gaan maken doordat het taken verlicht. Vandaar dat we er mee experimenteren. We zijn ons tegelijkertijd bewust van de risico’s en mogelijke bezwaren. We hanteren drie regels:
Toezicht: We publiceren geen AI-gegenereerde content zonder menselijke betrokkenheid & toezicht
Transparantie: FD-journalisten zijn open naar elkaar en naar de lezers wanneer en hoe we generatieve AI gebruiken
Veiligheid: We geven prioriteit aan privacy en veiligheid bij het gebruik van AI-producten & diensten
3.7. Opnemen
Het staat journalisten, net als alle burgers, vrij een telefoongesprek op te nemen zonder dat aan hun gesprekspartner mee te delen. De opnames worden gebruikt om aantekeningen te controleren, vóór publicatie citaten te checken, of als bewijs in mogelijke geschillen of procedures over een publicatie. Ook onze gesprekspartners staat het uiteraard vrij om op hun beurt gesprekken op te nemen.
3.8. Undercover
Het FD doet in principe niet aan undercover journalistiek. We werken met open vizier. Alleen als de informatie die we willen verkrijgen op geen enkele andere manier te achterhalen is én als er een zwaarwegend publiek belang mee is gemoeid kan de hoofdredactie een uitzondering maken.
3.9. Initialen
Het FD gebruikt voornamen en initialen voor achternamen van personen als zij verdachte zijn in een strafzaak. Tenzij de verdachte liever met zijn volledige naam in de krant komt of als overduidelijk is om wie het gaat.
3.10. Opinie
Het FD biedt zowel online als op papier een platform aan bijdragen van experts op de opiniepagina. Die bijdragen kunnen op uitnodiging en ongevraagd tot stand komen. De opinieredactie selecteert de bijdragen en bepaalt, al dan niet in overleg met de hoofdredactie, welke stukken worden geplaatst. De auteurs zijn vrij om hun mening te uiten, maar moeten zich wel baseren op feiten. Opiniebijdragen kunnen niet verwijzen naar anonieme bronnen.
3.11. Columnisten
Columnisten hebben veel meer vrijheid dan verslaggevers. Ze hoeven zich niet te houden aan FD-regels voor objectiviteit en wederhoor, en mogen hun mening laten doorklinken in hun columns. Dat is ook de bedoeling: een column moet prikkelen. Zowel online als op papier is duidelijk dat het een column betreft, zodat daar voor de lezer geen misverstand over bestaat.
Het staat de columnist vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Slechts bij hoge uitzondering zal de hoofdredactie een columnist verzoeken teksten aan te passen. Het verspreiden van feitelijke onjuistheden via een column geeft uiteraard geen pas, en ook mogen columnisten geen waren of diensten aanprijzen waar zij of hun netwerk voordeel uit kunnen putten.
3.12. Commentaar
Het hoofdredactionele commentaar vertolkt de mening van het FD. Het komt tot stand na discussie met de nieuwschef, de auteur en een lid van de hoofdredactie. De commentaren worden niet ondertekend door een journalist, het gaat hier om de mening van de redactie en niet om die van een individu. Het FD streeft naar consistentie in de commentaren, maar het kan voorkomen dat het FD van mening verandert.
3.13. Embargo’s
Het komt voor dat het FD nieuws onder embargo krijgt. Dat wil zeggen dat het nieuws pas op een door de bron bepaald moment mag worden gepubliceerd. Dat kan alleen als de bron dat van tevoren heeft aangegeven en het FD akkoord is gegaan met dat embargo.
Een FD-journalist hoeft zich bijvoorbeeld niet aan een embargo te houden als hij of zij een e-mail onder embargo ontvangt zonder dat er vooraf afspraken zijn gemaakt. Met andere woorden, een embargo kan niet eenzijdig worden opgelegd.
Als een ander medium een embargo heeft geschonden, hoeft het FD zich niet langer aan het embargo te houden.
3.14. Contracten
Het FD tekent geen contracten die beperkingen opleggen in de vrijheid om informatie te publiceren. Ook als dat betekent dat er dan geen artikel kan worden gemaakt.
3.15. Ontpubliceren
Er bereiken het FD zo nu en dan verzoeken van personen om een artikel waar ze in voorkomen te verwijderen van het internet. De hoofdredactie gaat slechts bij hoge uitzondering in op dit soort verzoeken. Een goed, dus betrouwbaar en dus ook volledig archief van een perspublicatie, zoals het FD, dient het algemeen maatschappelijk belang, omdat op die manier een overzicht wordt opgebouwd en bewaard van de meest recente geschiedenis.
Het FD handelt hiermee in lijn met de zogeheten Leidraad van de Raad van de Journalistiek, die de interne gedragsregels voor de (serieuze) media bevat.