Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Kompressointi

äänisignaalin käsittelytapa
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 23. lokakuuta 2006 kello 13.09 käyttäjän Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.

Kompressointi tarkoittaa äänisignaalin dynamiikan pienentämistä kompressorin avulla.

Dynamiikan pienentyessä suurimmat "piikit" eivät enää ole suhteessa yhtä suuria kuin aiemmin. Tällöin voidaan äänenvoimakkuutta kasvattaa ilman, että suurin äänenvoimakkuus kasvaa. Toisaalta raju kompressointi aiheuttaa myös tasapaksumman äänisignaalin: esimerkiksi musiikin nyanssit eivät enää erotu yhtä selvästi kuin aiemmin.

Äänentoistossa kompressoria käytetään erityisesti sellaisten äänilähteiden kanssa, joiden dynamiikka-alue on laaja. Esimerkkejä tällaisista äänilähteistä ovat rummut, basso ja laulu. Myös lähes kaikki äänitteet kompressoidaan masterointivaiheessa.

Monilla radioasemilla, varsinkin paikallisradioissa, kompressoria käytetään lähetettävän signaalin prosessoimiseen. Tällä pyritään saavuttamaan parempi kuuluvuus, kun käytettävissä on vain pienitehoinen radiolähetin.

Kompressorin äärimuotoa, äänenvoimakkuutta tiukasti rajoittavaa limitteriä käytetään esimerkiksi äänentoistolaitteiden ja yleisön suojaamiseen äkillisiltä voimakkailta ääniltä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.