Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hei, ja tervetuloa Wikipediaan, Vilkapi!
Welcome to Finnish Wikipedia! Don't speak Finnish?

--ELLusKa_86 6. joulukuuta 2006 kello 20.55 (UTC)

Sivun siirto

muokkaa

Moi! Huomasin että olit tehnyt sivun otsikolla Maitiais ja sitten hetken päästä tyhjentänyt sivun samalla kun teiti uuden sivun Maitiaisneste. Ehkä tässä kävi niin että sivu meni vahingossa väärälle nimelle ja halusit korjata sen, mutta sitä varten ei tarvitse luoda uutta sivua ja tyhjentää vanhaa, sivuja voi myös siirtää uudelle nimelle, ja se on ihan helppoa. Sivun ylälaidassa on nappi Siirrä josta pääsee tekemään sivun siirron uudelle nimelle. --Kimmo Laine 20. joulukuuta 2006 kello 18.25 (UTC)

Artikkeleiden luokittelusta

muokkaa

Hei. Ethän lisää turhaan pääluokkia kuten Kemia artikkeleihin. Esimerkiksi puolijohde on riittävän tarkasti luokassa sen omassa puolijohde-luokassa. Ideaalitapauksessa tarvitaan vain yksi luokka. Luokka sen sijaan voidaan luokitella sitten useampaan alakategoriaan sekä kemian että tekniikan alle, jos on tarvetta (mutta ei ole?). Uvainio 10. tammikuuta 2007 kello 18.54 (UTC)

Perun edellisen. Ehkä tosiaan aluksi on hyvä, että se käväisee siellä pääluokassa katsastettavana. Tosin voisit samalla lätkästä {{tynkä/Fysiikka}} noihin. Oikeastaan kirjoitin vain kutsuakseni sinut Wikiprojekti Fysiikkaan! Tervetuloa! -Uvainio 13. helmikuuta 2007 kello 17.11 (UTC)

Luokittelu on minusta keino parantaa artikkelin tai samaa asiaa käsittelevien artikkeleiden löydettävyyttä kuin puhdasoppisesti saada jokaiselle artikkelille oikea luokka. Joskus voi luokittelu olla lähes mahdotonta artikkelin sopiessa useampaan luokkaan. Silloin voi olla parasta laittaa se jopa tuohon pääluokkaan kuin jättää luokittelematta. Kiitoksia kutsusta fysiikka projektiin. Kirjoittamani artikkelit ovat olleet enemmän tekniikkapainotteisia ja tekniikallakin näkyy olevan oma projekti. vilkapi 13. helmikuuta 2007 kello 19.14 (UTC)
Arvelinkin, että tekniikka voisi kiinnostaa enemmän, joten hyvä näinkin. Luokittelusta kuitenkin sen verran, että en-wikistä yleensä saa aika hyvän vinkin siihen, mihin luokkiin artikkeli kannattaa laittaa. -Uvainio 13. helmikuuta 2007 kello 20.48 (UTC)

Tekniikka

muokkaa

Moi taas. Englannissa kun on sanat "engineering" ja "technology" ja "technical" yms. niin selittäisikö kääntyykö "engineering" tosiaan tekniikaksi kuten Carl David Andersoniin laitoit? Tämä on minua mietityttänyt, joten nyt tuli hyvä tilaisuus kysyä. Sanakirja ehdotti että engineerin olisi "insinööritaito" tai "konetekniikka", joten tulkitsin sen insinööritieteeksi Andersonin tapauksessa. -Uvainio 17. helmikuuta 2007 kello 20.07 (UTC)

Tuolla tekniikka artikkelissa yritin asiaa selvittää. Engineering kääntyy useimmiten sanalla suunnittelu eli engineering manager on suunnittelupäällikkö. Suomalaisissa teknillisissä oppilaitoksissa opetetaan tekniikkaa ja sen eri osa-alueita, mutta ei insinööritieteitä tai toista englannista tullutta väännöstä eli teknologiaa. Englanninkielisissä maissa engineering voi olla myös oppiaine, jolloin esimerkiksi mechanical engineering on koneensuunnittelu(oppi) tai konetekniikka (riippuen oppilaitoksesta, niin molempia opetetaan Suomessa), electrical engineering on sähkötekniikka. Master of Science (engineering) vastaa diplomi-insinööriä. vilkapi 17. helmikuuta 2007 kello 20.32 (UTC)
Insinööritiede oli ilmeisesti alunperinkin olematon sana? Ymmärrän mihin olet pyrkimässä, koska olet näemmä päättänyt päästä eroon siitä luokasta. Merkitsen sen roskaksi niin eiköhän se sitten katoa. Kiitos ystävällisestä selvennyksestä! -Uvainio 17. helmikuuta 2007 kello 20.50 (UTC)
Hei. Englannissa käytetään monesti ilmaisua "technical engineering" mutta jätetään myös "technical" joskus pois, koska se ei ilmaisun sisältöä olennaisesti muuta. Suomeksi sanoisin "tekninen suunnittelu" molemmissa tapauksissa, sillä kääntäminen ei aina ole "yksi sana vastaa yhtä sanaa" -kääntämistä vaan sisältöjen ilmaisemista tarvittavin sanoin, mitä vaikeuttaa se, että eri maissa luokitukset ovat vähän erilaisia ja asioita käsitetään eri tavoin. Pelkkä "suunnittelu" taas voi suomeksi olla mitä tahansa suunnittelua, myös sitä, mitä englanniksi kuvattaisiin sanalla "design" tai "planning". Terveisin englannin suomentaja.
Suomentaja on siinä oikeassa, että tarkin vastine "engineering" sanalle olisi tekninen suunnittelu. Asiayhteydestä kuitenkin yleensä on selvää, mistä suunnittelusta on kyse. Suomesta englantiin käännettäessä kannattaa olla varovainen, sillä samat suunnittelijat saattavat suunnitella projektien aikataulua (planning) ja muotoilla konetta (design). Mistähän suomentaja tälle keskustelusivulle eksyi? vilkapi 4. syyskuuta 2008 kello 21.57 (EEST)Vastaa
Huomaampa että insinööritieteet ovat ilmestyneet "Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu"-nimeen. Englaniksi "School of engineering" on ihan järkevä, suomennos taas maistuu hieman väkinäiseltä, mutta täytynee niellä. Laivasuunnittelulla on englanniksi ihan oma nimensä "Naval architecture". Vilkapi (keskustelu) 23. maaliskuuta 2013 kello 21.45 (EET)Vastaa

Hiili ja kivihiili

muokkaa

Hei, otan lisäämäsi laskelman ja siihen liittyvän johtopäätöksen pois artikkelista Sähköauto, koska minusta näyttää vahvasti siltä, että laskelmassa oli paha virhe, että olit laskenut kivihiilen olevan 100% hiiltä. Jos kuitenkin olet tarkistuksenkin jälkeen sitä mieltä, että laskelmasi oli oikein, lisännet sen takaisin. —B. Nuhanen 10. kesäkuuta 2007 kello 20.24 (UTC)

Kyllä laskelma oli tehty puhtaan hiilen perusteella. Suomessa taidetaan polttaa pääasiassa varsin puhdasta kivihiiltä eli antrasiittia ja koksia, joiden hiilipitoisuus 92-98%. Polttoarvona näille voisi käyttää lukua 29-32 MJ/kg. Näillä laskettuna hiilen päästöt suhteessa bensiinin pienenevät. Toisaalta sähköautoartikkelin kaikki hyötysuhteet on pyöristetty sähköautolle edulliseen suuntaan: En-Wiki antaa kivihiilivoimalaitokselle hyötysuhteeksi 35%, polttomoottoriautosta otettu huomioon mekaniikan häviöt, sähköautossa vain sähkömoottorin ym. Kasvihuoneilmiö sivulla on graafisesti esitetty kivihiilen hiilidioksidipäästöt energiayksikköä kohden ja verrattu maakaasuun, mutta öljy ja bensiini puuttuvat. vilkapi 11. kesäkuuta 2007 kello 16.12 (UTC)

Tuotekehitys

muokkaa

Kysyisin noista lähteistä sen verran että ovatko tuotekehitysvaiheet otettu tosiaan tuosta Bahl & Beitz koneenrakennusoppi kirjasta?

Tuotekehityksen vaiheet ovat saksankielisestä wiki-artikkelista, jossa niiden mainitaan olevan Pahl&Beitz kirjasta. Tämä kirja on varsin arvostettu myös Suomessa ja on ollut jo yli 20 vuotta sitten TKK:lla oppikirjana. Kirjalla on siis ikää. Tuotekehityksen vaiheistusta voi tehdä muullakin tavalla, mutta minusta on silloin kyse enemmän eri näkökulmien painotuksesta. Samat asiat prosessiin silti sisältyy. vilkapi 7. heinäkuuta 2007 kello 18.27 (UTC)
Kiitoksia vastauksesta! itse teen päättötyötä ja sen takia tuota lähdettä kyselin, itsellä vuoden 1992 painos ja siinä ei iha tässä muodossa löytynyt kyseistä tekstiä. täytyy siis hankkia uudempi painos kirjasta.
Saksan kielellä neljällä vaiheella on seuraavat nimet: Aufgabe klären (Tehtävän rajaus ja tarkennus), Konzeptphase (Ideointivaihe), Entwurfsphase (Luonnosteluvaihe), Ausarbeitungsphase (Viimeistelyvaihe). Suluissa on artikkelissa käytetyt suomenkieliset versiot. Jos löytyy jokin käytetympi suomennos vaiheille, niin ne voisi tuonne artikkeliin korjata. Korjasin artikkelin otsikointia selkeämmäksi. Nuo neljä vaihetta on muistaakseni ollut jo aikaisemmissa Pahl/Beitzin versioissa. vilkapi 8. heinäkuuta 2007 kello 18.41 (UTC)

Allekirjoitus

muokkaa

Muistathan allekirjoittaa kaikki keskusteluviestisi (sekä äänesi äänestyksissä, jos sinulla on käyttäjätunnus). Se tekee keskustelujen seuraamisesta helpompaa. Allekirjoituksen voi lisätä helposti napsauttamalla tekstinmuokkausruudun yläpuolella olevan työkalurivin toiseksi viimeistä kuvaketta tai kirjoittamalla ~~~~ (neljä tildeä). --AdaL 16. elokuuta 2007 kello 19.08 (UTC)

Hei, muistathan että Wikipediassa kirjoitetaan artikkelit neutraalista näkökylmästa? Poistin osan Koulunkäynti artikkelista Koulu, koska se oli suoraan sanottuna täyttä paskaa. Tabasco || №45858 29. elokuuta 2007 kello 12.11 (UTC)

Kannattaisi ehkä katsoa tarkemmin kuka mitäkin on tehnyt. Minun lisäykseni "katso myös" osiossa on yhä siellä. Huomasin myös tuon hieman epäilyttävän kappaleen, mutta en sitä lähtenyt poistamaan. Sillä olisi voinut olla otsikko "koulu oppilaan silmissä" ja se olisi jopa sopinut siihen :-D vilkapi 29. elokuuta 2007 kello 17.12 (UTC)
Suo anteeksi. Ei muistella pahalla, jooko? :-) Minusta se Koulu oppilaan silmissä ei vain yksinkertaisesti sopinut, koska kirjoitusasu muistutti jotain 10-vuotiaan kirjoitustaitoa ja se oli muutenkin aikamoista sössöä. Tabasco 31. elokuuta 2007 kello 13.37 (UTC)

Lähteitten sisällöstä

muokkaa

Hei. Lisäsin artikkeliin Autoteollisuus lähdepyynnön väitteestä "Suurissa autoteollisuusmaissa ...autojen ostamista tai käyttöä ei veroteta kovinkaan paljoa." Korjasit suuret autoteollisuusmaat koskemaan USAta, Saksaa ja Japania. Lisäsit myös lähteen josta en kuitenkaan löytänyt tietoja muusta kuin Suomen autoverotuksesta, vai jäikö minulta jotakin huomaamatta? Poistin lähdeviittauksen toistaiseksi virheellisenä. Terveisin --Riisipuuro 6. syyskuuta 2007 kello 22.07 (UTC)--

Suuret autoteollisuusmaat on aika itsestään selvä käsite. Artikkelissa on listakin suurimmista autonvalmistajista. Lisäsin sen nyt kuitenkin. Tarkennusta ehkä tarvittiin sen suhteen, että autojen käyttöä verotetaan EU:ssa ja Japanissa polttoaineen hinnassa, mutta ei juurikaan USAssa. Palautin viitteen, jonka sivulla 24 kerrotaan suomen autoverotuksen suhteesta eurooppalaiseen verotukseen. Verkossa on paljon viittauksia verotuksen lieveilmiöön eli autojen verottomat hinnat ovat Suomessa alhaisia, mutta vertailutaulukkoa verotuksen tasoista en vielä löytänyt. Kun löytyy, niin vaihdetaan sitten viite parempaan, mutta ei tuota viitettä siitä nyt kannatta sitä ennen poistaa. vilkapi 7. syyskuuta 2007 kello 15.54 (UTC)
No tuota täsmennystä maista ajoinkin takaa. Autoverotus on kovin erilainen esimerkiksi USAssa ja Saksassa. Korjattu muotoilu "varsinkaan autojen ostamista" on ihan oikein, mutta käytön verotus on joissakin suurissakin autoteollisuusmaissa kovaa. Jonkinlainen taulukko oston ja käytön verotuksesta eri maissa olisi hyvin mielenkiintoinen, verrannollisten tietojen löytäminen voisi olla kyllä työlästä --Riisipuuro 7. syyskuuta 2007 kello 20.42 (UTC)--

Tekninen fysiikka

muokkaa

Moi! En muistanut, että olimme käyneet teknisestä fysiikasta jo keskustelua aiemmin ja laitoin luokan roskaksi. Pitäisikö luoda uudelleen? Tyhjensin sen, koska se sisälsi niin sekavan otannan sovelletusta fysiikasta ja tekniikasta. Anteeksi mokailuni. --Uvainio 5. tammikuuta 2008 kello 15.56 (UTC)

Kyllä pitäisi luoda uudelleen. Nimenä voisi kuitenkin olla teknillinen fysiikka. Tässä on paljolti kyse siitä, että termit soveltava tiede ja soveltava fysiikka ovat anglismeja ja esimerkiksi TKK:lla on käytössä nimitys teknillinen fysiikka (=soveltava fysiikka). Soveltava tiede on suomeksi sama kuin tekniikka. Luokan teknillinen fysiikka sisältö vastaa soveltavaa fysiikkaa täydennettynä ydinvoimaloilla, puolijohteilla, laserilla ym. vilkapi 5. tammikuuta 2008 kello 19.25 (UTC)
Korjaan tilanteen parhaani mukaan. No, tuleepahan sitten sopivampi nimi luokalle (kun ennen oli tekninen fysiikka). --Uvainio 5. tammikuuta 2008 kello 19.38 (UTC)


Übersetzung des Artikels Puhdastila#Puhdastilan ilmavirtauksen periaatteet

muokkaa

  Vielen Dank, lieber Vilkapi, für die Übersetzung. Nachdem du auch deutsch sprichst, darf ich dich doch auch so anschreiben. Beste Grüsse --RudolfSimon 16. syyskuuta 2008 kello 15.46 (EEST)Vastaa

En-wikin artikkeli viitteenä

muokkaa

Terve, korjailit tuossa Vesterin korjailuja, mutta meni valitettavasti vikaan siinä että viitteenä ei voi käyttää Wikipediaa, koska tämä on kaikkien muokattavissa oleva lähde. Eli jos meillä ei ole artikkelia Unimationista tai Tacoma Narrowsista, niin tekstissä pidetään punainen linkki vaikka muilla kielillä löytyisikin aiheesta juttua. --Harriv 1. elokuuta 2009 kello 21.20 (EEST)Vastaa

Ried fan de Fryske Beweging

muokkaa

Hello, I want to ask you a Question. I am an volunteer from a organization what is called de Ried fan de Fryske Beweging (The Council of the Frisian movement) We are a organization who is trying to preserve the Frisian language and culture. Frisian is a minority language in the Netherlands. The question is would you translate this article about our organization in your language Ried fan de Fryske Beweging. A summary is also fantastic. I thank you in forward. (sorry for my bad English) Greetings from Fryslân. Jellefrl 18. lokakuuta 2009 kello 19.31 (EEST)Vastaa

Even my heart is always on the side of small nations and languages this time I advise you to contact the writers of articles named Friisit and Friisin kieli. vilkapi 18. lokakuuta 2009 kello 20.43 (EEST)Vastaa

Voimalan referessit

muokkaa

Kiitos referensseista Baldwin040 28. marraskuuta 2009 kello 21.10 (EET)Vastaa

Yhdysvaltain sisällissodan tekniikka

muokkaa

Sua kun tuntuu tekniikan historia kiinnostavan, niin mulla olis Yhdysvaltain sisällissodan tekniikka LA-arvioinnissa, käyhän vilkasemassa jos ehdit :) Tosta artikkelista sais varmaan jotain materiaalia Tekniikan historia -artikkeliinkin jos sen kehittelyä aiot vielä jatkaa ;)-Henswick 11. helmikuuta 2012 kello 18.04 (EET)Vastaa

Tekniikan historiasta

muokkaa

Keskustelimme hieman tekniikan historia-artikkelin kehittämisestä. Aihetta sivuten: Sähkön ja elektroniikan historia on vielä monin alaosin kesken, mutta käypä lukemassa sekä kommentoimassa ja/tai muokkailemassa sitäkin... --Aulis Eskola (keskustelu) 31. maaliskuuta 2012 kello 02.52 (EEST)Vastaa

Laivanrakennus

muokkaa

Terve. Minkäslaisia suunnitelmia sulla on ton laivanrakennuksen kehittämisen suhteen. Artikkelihan on nyt jo aika kivan näköinen. Kiitos siitä. Gopase+f (keskustelu) 11. marraskuuta 2012 kello 17.15 (EET)Vastaa

Nyt olen päässyt vasta 1600-luvulle, joten työ vielä jatkuu useita viikkoja. Tällaisessa aiheessa paljastuu fi-wikin ohuus historia-artikkeleiden suhteen eli tulen myös käymään käsiksi noihin punaisiin linkkeihinkin jossakin vaiheessa.Vilkapi (keskustelu) 11. marraskuuta 2012 kello 18.35 (EET)Vastaa
Suuri on projekti ja kunniaa rohkeasta työhön ryhtymisestä. Tosin suurinosa tuosta artikkelissa nyt olevasta tekstistä tulee aikanaan sijaitsemaan tod näk artikkelissa Laivanrakennuksen historia. :) Gopase+f (keskustelu) 11. marraskuuta 2012 kello 22.14 (EET)Vastaa
Hienoa saada apua kalliopiirrosten esittelyyn täältä laivanrakennuspuolelta. --Jari Hokkanen (keskustelu) 17. maaliskuuta 2013 kello 15.10 (EET) P.S. Kirjoittelen hiekkalaatikossani venehautauksista rautakaudella.Vastaa

Vaikuttaa siltä, että Saarenmaan löytö siirtää purjehduksen alkua Itämerellä 100 vuotta aikaisemmaksi: [Salmi I ja II --Jari Hokkanen (keskustelu) 18. maaliskuuta 2013 kello 17.22 (EET)Vastaa

Kiitos tiedosta. Fi-wikistä puuttuu artikkeli merenkulun historia, johon tuo purjehduksen aloitus liittyisi. Tuo Salmen vene näyttää olevan pohjois-eurooppalaista limilaidoitettua rakennetta, joka johti viikinkilaivoihin. Vilkapi (keskustelu) 19. maaliskuuta 2013 kello 21.29 (EET)Vastaa
Onko siitä olemassa hyvä esitys (kirja?), josta tuollaisen artikkelin voisi aloittaa ja saada luotettava runko aikaiseksi? --Jari Hokkanen (keskustelu) 20. maaliskuuta 2013 kello 09.33 (EET)Vastaa
Suomen merenkulun historiasta on laaja teos, Navis Fennica, joka löytyy laivanrakennuksen lähdeluettelosta. Maailman laajuisesti asiaa käsittelevää kirjaa en tiedä. Maritime history-artikkelin kääntäminenkin olisi jo iso työ. Vilkapi (keskustelu) 21. maaliskuuta 2013 kello 21.17 (EET)Vastaa
Maritime historysta puuttuu paljon lähteitä. Hyvää kirjaa lukee mielellään, lähteetöntä artikkelia en haluaisi kääntää (mtu-englantia mutu-suomeksi = arvotonta työtä). --Jari Hokkanen (keskustelu) 22. maaliskuuta 2013 kello 09.13 (EET)Vastaa
Meritie – Navigoinnin historia on uusimpia merenkulkua laajemmin käsittelevä teos suomeksi. Sillä varmaan pääsee alkuun. Vilkapi (keskustelu) 23. maaliskuuta 2013 kello 14.51 (EET)Vastaa
Tuo varmaan onkin hyvä kirja. Kiitos. --Jari Hokkanen (keskustelu) 23. maaliskuuta 2013 kello 16.12 (EET)Vastaa

Kuljettimen ohjaus

muokkaa

En väitä että olisin oikeassa mutta ehdotan artikkelin Kuljetin uudeksi ohjaukseksi en wikiin: Conveyor system Wikiman897 (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 15.22 (EET)Vastaa

Vaihdoin ohjauksen. Se conveyor belt sopisi paremmin artikkelille hihnakuljettimesta. Hihnakuljetin ohjaa nyt kuljetin-artikkeliin. Artikkeli liukuhihna viittaa Assembly line artikkeliin. Liukuhihna on vanhahtava termi hihnakuljettimelle, mutta sillä on myös laajempi merkitys sanonnassa työskennellä liukuhihnan ääressä. Assembly line olisi suomeksi kokoonpanolinja, mutta sellaista artikkelia fi-wikissä ei ole. Vilkapi (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 15.47 (EET)Vastaa

Viikon 9 kilpailu

muokkaa

Kiitos panoksestasi viikon 09 kilpailussa vuonna 2013. Voit hyvällä omallatunnolla lisätä seuraavat mallineet käyttäjäsivullesi:

  {{VK palkinto|vaaleanvioletti|viikko=09|vuosi=2013}}
Muista, että tämän viikon kilpailu on Lähteistys. Onnea matkaan! Terveisin Gálaniitoluodda ja UKBot (keskustelu) 4. maaliskuuta 2013 kello 10.21 (EET)Vastaa

Viikon 47 kilpailu

muokkaa

Kiitos panoksestasi viikon 47 kilpailussa vuonna 2013. Voit hyvällä omallatunnolla lisätä seuraavat mallineet käyttäjäsivullesi:

  {{VK palkinto|vaaleanvioletti|viikko=47|vuosi=2013}}
Muista, että tämän viikon kilpailu on Hallitsijat. Onnea matkaan! Terveisin Sektori ja UKBot (keskustelu) 25. marraskuuta 2013 kello 19.31 (EET)Vastaa

Teollinen vallankumous

muokkaa

Näkyi just menevän toi vertaisarviointi ohi. Kerrankos sitä sattuu. Mitä ajattelet aiheesta nyt? En ole sitä lukenut enkä myöskään arvosteluja, mutta aihe on kiinnostava. On vaan tätä tekemistä eläkeläisellä muka.. Mitä aiot nyt? Jos laitat sen äänestykseen, lupaan ottaa kielenhuoltoon ym. osaa, mutta ellet, asia osaltani unohtunee taas, mitä pahoittelen. En silti tiedä lukematta artikkelia, mitä sanoisin. No lupaan katsoa tätä viikon sisällä. Ellei mitään tapahdu, laita se minun epäluotettavuuteni piikkiin. ;) --Höyhens (keskustelu) 13. helmikuuta 2015 kello 01.19 (EET)Vastaa

Hei, minun aikanani ei koulussa opetettu että vallan kolmijako-oppia olisi toteutettu ensimmäisenä Englannissa vaan Ranskassa, no koulu-opetukseen ei ole pitänyt ennnenkään luottaa.. --Höyhens (keskustelu) 13. helmikuuta 2015 kello 01.48 (EET)Vastaa
Tein siihen hieman kielenhuoltoa. Jatkan. Tämä näkyykin olevan aika kiistanalainen käsite, joten haastetta riittää. Jos koenkin itseni jonkinlaiseksi marksilaiseksi, ei se haitanne, koska artikkelissahan on otettava kaikenlaiset näkemykset huomioon, ja varmaan moni marksilainenkin sanoo minua väärin tulkitsevaksi. Tärkeä aihe, että eiköhän vielä yritetä. Artkkelissa näyttäisi olevan ainesta. --Höyhens (keskustelu) 13. helmikuuta 2015 kello 02.38 (EET)Vastaa
Hieman olen ajatellut laittaa sen hyvä-artikkeliäänestykseen, vaikka kokemukseni siitä ei kovin hyviä ole. Talvea on vielä jäljellä pari kuukautta, mutta ennen mitään jatkoarviointeja suunnittelen kirjoittaa punaisista linkeistä artikkelit. Hyvä jos joku siihen osoittaa kiinnostusta. Artikkelin sisällöstä keskusteluun on parempi käyttää sen omaa keskustelusivua. Vilkapi (keskustelu) 13. helmikuuta 2015 kello 19.32 (EET)Vastaa
Joo, näyttää aika hyvältä mutta haastavalta, onhan aihe kovinkin laaja. Toki olet huomannut, että olen ollut hieman syrjässä, mikä johtuu aivan henkilökohtaisista jutuistani, mutta palaan astialle. Niin, jos epäilet läpimenoa niin lähteettömät väitteet ja kappaleet kannattaa hioa. Punalinkit ovat sittenkin pienempi ongelma. Jotain yritin kuitenkin ja katson vielä lisää, oli tämä äänestyksesä tai ei. --Höyhens (keskustelu) 20. helmikuuta 2015 kello 02.38 (EET)Vastaa

HA-tasolle

muokkaa

Muista tehdä kaikki listassa olevat jutut, kun merkitset jonkun artikkelin hyväksi. --Pxos (keskustelu) 22. maaliskuuta 2015 kello 19.17 (EET)Vastaa

Olen tällä hetkellä hieman hukassa sen suhteen miten luokittelen artikkelin Hyvien artikkeleiden listalla eli kuuluuko Teollinen vallankumous joukkoon historia, tekniikka vai politiikka ja yhteiskunta. En-wikin pitäisi olla GA-historia-artikkeleiden joukossa, josta sitä en kuitenkaan löytänyt. Vilkapi (keskustelu) 22. maaliskuuta 2015 kello 19.34 (EET)Vastaa

Mill cutter

muokkaa

Hi Vilkapi, you modified an entry on wikidata [1]. I wanted warn you that I put it again because it seems to me the best article. If I am wrong, please explain me. Thank you. Bye --Sisyph (keskustelu) 24. heinäkuuta 2015 kello 19.30 (EEST)Vastaa

That is ok. I tried over a year ago find solution for language links which were at time confusing. My attemp was not successfull. Current situation is better:
- German/Swedish article Fräsmaschine, which in Finnsih is jyrsin (milling machine) does not have english article. There has been earlier article "Milling machine", but today it links to Milling (machining).
- Milling (machining) is in finnish jyrsintä (milling as process.) Different milling machine types are explained in that en-article.
- Milling cutter is is the cutting tool (sharp cuting edge) and there is no finnish article, but german exist Fräswerkzeug, which can be in some cases translated in finnish "jyrsintyökalu" or "jyrsinterä" or "työstöterä".
Vilkapi (keskustelu) 25. heinäkuuta 2015 kello 22.14 (EEST)Vastaa

Äänestys

muokkaa

Osallistuit merkittävyyyskeskusteluun artikkelista Eva Vilhelmina von Schantz. Artikkeli on nyt poistoäänestyksessä. Halutessasi voit osallistua myös äänestykseen.--Urjanhai (keskustelu) 24. maaliskuuta 2016 kello 08.55 (EET)Vastaa

Kuormalavan jalat

muokkaa

Moi, muokkasit sivua Kuljetin kuormalavan jalkojen osalta. Kuormalavan osan nimi on jalka. Jalka-termiä käyttävät niin SFS;n standardit kuin alan toimijatkin (katso esim. tämän sivun alareuna). Kuormalavassa ei ole lainkaan jalaksia, joten muoto "jalkalaudat" olisi varmaan tuossa artikkelissa ymmärrettävyyden kannalta paras. Oletko samaa mieltä?--Micraboy (keskustelu) 8. heinäkuuta 2016 kello 09.29 (EEST)Vastaa

Jalkalauta käy ihan hyvin. Käytössä on myös puukuitumassasta puristettuja kuormalavoja, joissa ei lautoja pohjassa. Näissä on oikeat "jalat". Vilkapi (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 15.40 (EEST)Vastaa

Miltä nyhtökaura maistuu?

muokkaa

Etsi lause ja osallistu arvontaan. [2]. --Pxos (keskustelu) 8. heinäkuuta 2016 kello 20.34 (EEST)Vastaa

??? Vilkapi (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 16.17 (EEST)Vastaa
Lisäsit ihmeellistä sotkua toisen käytt. komm. --Pxos (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 16.27 (EEST)Vastaa
Mutta palautit sen sellaisenaan??? Mikä oli sotkua? Vilkapi (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 17.25 (EEST)Vastaa
No se kysymyksesi "Mutta miltä nyhtökaura maistuu ja miten sitä käytetään?", jonka olit hauskasti lisännyt toisen käyttäjän kommenttiin sivujuonteeksi. Lienee ollut jonkinlainen vahinko... ¬Antilope 10. heinäkuuta 2016 kello 17.41 (EEST)Vastaa
Etsi tuo lause. Ei se muuten löydy. Se on siellä diffissä. --Pxos (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 18.08 (EEST)Vastaa
Tämä taitaa mennä nakkisormien ja iPadin piikkiin. Vilkapi (keskustelu) 10. heinäkuuta 2016 kello 18.41 (EEST)Vastaa

Toinen teollinen

muokkaa

Terve! Sulla oli kevät-kesällä Toinen teollinen vallankumous vertaisarvioinnissa, olen odotellut äänestykseen, muttei ole näkynyt. Mistäs moinen? --Ukas (keskustelu) 27. elokuuta 2016 kello 21.31 (EEST)Vastaa

Onko sillä artikkelilla mahdollisuuksia saada hyvä tai suositeltu status? Noissa äänestyksissä oletetaan aloittajan olevan valmis muokkaamaan artikkelia, mutta kesäaika ja työkiireet ei nyt oikein anna myötä. Ehkä myöhemmin syksyllä. Myöskään minun kokemukseni noista tekniikka-aiheisten artikkelien äänestyksistä ei ole ollut oikein kannustava, niissä on saattanut olla vain muutama äänestäjä. Vilkapi (keskustelu) 28. elokuuta 2016 kello 14.10 (EEST)Vastaa
Kyllä varmaan ainakin hyvä, artikkelia voisi ehdottaa suositelluksikin. Vertaisarviointihan jäi artikkelin kohdalla tosi vähälle, mutta monetkaan aiheet eivät näytä nykyään saavan samaa huomiota kuin joskus aiemmin, tämän olen huomannut Astrahanin sotaretkenkin kohdalla. Tosin tämä sotaretki on nyt lähinnä laajennettu historiallinen knoppitieto, kun pidän näitä teollisia vallankumous-artikkeleita tietoarvollisesti merkittävämpinä, sillä tuona aikakautena luotiin juuret nykymaailmalle ja sen arvopohjalle, sekä hyvässä että pahassa. Minusta nämä vallankumousartikkelit valottavat aiheitaan hyvin, joten kyllä tämä kannattaisi ainakin ehdolle tuoda kun kerkeät. Laita vaikka keskustelusivulleni viestiä jos ja kun tuot, olen syksyllä pitkällä matkalla enkä etukäteen osaa sanoa kuinka paljon silloin kerkeän seuraamaan Wikipedian tapahtumia. --Ukas (keskustelu) 29. elokuuta 2016 kello 00.38 (EEST)Vastaa

Viikon 37 kilpailu

muokkaa

Kiitos panoksestasi viikon 37 kilpailussa vuonna 2016. Voit hyvällä omallatunnolla lisätä seuraavat mallineet käyttäjäsivullesi:

  {{VK palkinto|ruskea|viikko=37|vuosi=2016}}
Muista, että tämän viikon kilpailu on Vammaisurheilu. Onnea matkaan! Terveisin LCHawk ja UKBot (keskustelu) 20. syyskuuta 2016 kello 08.38 (EEST)Vastaa

Yhteenveto

muokkaa

Wikipedia:Yhteenveto kieltää yhteenvedon käyttämisen väittelyyn tai artikkelin sisällöstä keskustelemiseen. Olet näin tehnyt (Keskustelu:Anthonyn käärö) joten lopeta ajoissa. Jatkaessasi toimintaasi se tulkitaan vandalismiksi.Phiitola (keskustelu) 1. toukokuuta 2017 kello 21.21 (EEST)Vastaa

Tällainen uhkailu paljastaa, että asiasta ei taida syntyä järkevää keskustelua. Vilkapi (keskustelu) 2. toukokuuta 2017 kello 21.48 (EEST)Vastaa
Älä käy keskusteluja artikkelien kehittämisestä yhteenvedoissa. Se on kiellettyä.--Phiitola (keskustelu) 8. toukokuuta 2017 kello 21.04 (EEST)Vastaa

Viikon 47 kilpailu

muokkaa

Kiitos panoksestasi viikon 47 kilpailussa vuonna 2017. Voit hyvällä omallatunnolla lisätä seuraavat mallineet käyttäjäsivullesi:

  {{VK palkinto|ruskea|viikko=47|vuosi=2017}}
Muista, että tämän viikon kilpailu on Ruoka ja juoma. Onnea matkaan! Terveisin Zuissii ja UKBot (keskustelu) 27. marraskuuta 2017 kello 12.31 (EET)Vastaa

IBM PC

muokkaa

Muokkaussotimiseen liittyen, suositeltavaa olisi tarkistaa onko kyse kloonikoneista vai juurikin IBM:n valmistamista IBM PC -malleista (5150, XT, AT..). Artikkelimuokkaukset sen mukaan, nyt noissa toisinaan on ristiriitoja. Sikäli kuin muistan historiaa IBM:n laite ei niinkään yleistynyt kodeissa vaan kloonit, jotka olivat halvempia. Siksi kannattaisi tarkistaa lähteet. Ipr1 (keskustelu) 27. marraskuuta 2017 kello 19.56 (EET)Vastaa

Totta ja noissa kiistellyissä kappaleissa on kyse IBM PC-yhteensopivista malleista. Tarkensin yhtä lausetta tätä vastaamaan. Vilkapi (keskustelu) 27. marraskuuta 2017 kello 21.12 (EET)Vastaa

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey

muokkaa
WMF Surveys, 29. maaliskuuta 2018 kello 21.40 (EEST)Vastaa

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey

muokkaa
WMF Surveys, 13. huhtikuuta 2018 kello 04.38 (EEST)Vastaa

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

muokkaa
WMF Surveys, 20. huhtikuuta 2018 kello 03.47 (EEST)Vastaa

Results from global Wikimedia survey 2018 are published

muokkaa

1. lokakuuta 2018 kello 22.25 (EEST)

Lähdemerkintä

muokkaa

Hei! Tässä olet merkinnyt lähteeksi omalla tietokoneellasi olevan tiedoston. Mikähän on oikea lähdelinkki? --Jmk (keskustelu) 1. huhtikuuta 2019 kello 13.33 (EEST)Vastaa

Näköjään, hyvä että huomasit. Korjasin linkin. PDF:t ovat usein hieman hankalia linkittää. Nyt laitoin sivun, jolta kyseisen dokun saa auki. Vilkapi (keskustelu) 1. huhtikuuta 2019 kello 20.15 (EEST)Vastaa
Jes, hyvä, kiitos! --Jmk (keskustelu) 1. huhtikuuta 2019 kello 20.24 (EEST)Vastaa

PS Aaron Manby

muokkaa

Poistamani aiheesta muualla linkki oli linkki Wikipediaan. Sivustosta käytiin jo keskustelua sekalaisia asioita käsittelevässä kahvihuoneessa. Lisäksi huomaa, että keskustelun käyminen yhteenvedossa on käytäntöjen mukaan kiellettyä.--Reppū2 (keskustelu) 26. huhtikuuta 2019 kello 07.42 (EEST)Vastaa

Ehdotus

muokkaa

Voisit ehkä korjata aloittamillasi sivuilla viitteet, jotka ovat muodossa "XXX sivu 1-2" muotoon "XXX, s. 1–2". Putsari (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 11.40 (EET)Vastaa

Ratkaisuehdotuksesta kommenttipyynnössä

muokkaa

Tee siitä oma ulkopuolinen näkemys niin kuin kaikki muutkin ovat tehneet. Älä tee siitä uutta otsikkoa "Ratkaisuehdotus". Siirrä se omaksi näkemykseksesi. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 17.03 (EET)Vastaa

Satuin huomaamaan muutkin ongelmat muokkauksessasi, joten kumosin sen kokonaan. Muutit sisennyksiä ja otsikkokin meni rikki. Koko ratkaisuehdotuksesi häipyi. Ei ole sopivaa, että rupean itse korjaamaan ja järjestelemään asioita, joten voit tehdä itse kaikki uudestaan. Ratkaisuehdotuksesi ei herättänyt mitään merkittävää keskustelua ja Putsari on vain mielissään, kun pääsee olemaan samaa mieltä toisen kerran. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 17.10 (EET) Lisäys: Kyse oli siis tästä muokkauksestasi, jossa oli virheellinen ja hämäävä yhteenveto. Kuvittelin, että osallistut keskusteluun otsikon alla, mutta diffistä näkee, mitä oikein teit. Tosiaan joku ystävällinen ihminen olisi kenties voinut muokata rohkeasti, korjata rikotut asiat ja siirtää ratkaisuehdotukseksi erillisen otsikon "Ulkopuolinen näkemys käyttäjältä Vilkapi" alle, mutta jätän nyt ystävällisyyden sinun huoleksesi. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 17.14 (EET)Vastaa

Kommenttipyynnössä on kirjoittamattomia sääntöjä. Huomasin, että aiemminkin panit uuden aiheen oman otsikon alle. Idea on käydä keskustelua ennalta määritetyssä rungossa. Siinä on tilaa aloitukselle, vastineelle, jokaiselle ulkopuoliselle näkemykselle ja sitten keskustelulle. Käyttäjien näkemykset kuuluvat varsinaisesti esitettyinä omaksi näkemykseksi tai keskustelukommenteiksi. Ajatuksena ei ole se, että mielipiteitä kirjoitetaan ääniksi tai liian korkean otsikon kanssa, koska se ei ole hyväksi rakenteelle. Kommenttipyyntö on aika hankala toimintaympäristö, koska se käydään tosiaan määrämuotoisen rakenteen sisällä, jotta jokaiselle löytyy oma paikkansa ja sen myötä annetaan muillekin sopiva paikka. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 21.21 (EET)Vastaa

Osioiden nimeämiset

muokkaa

Jos olet noin pitkään roikkunut wikipediassa pitäisi jo olla selvillä käytännöt asioiden nimeämisessä. Ipr1 (keskustelu) 6. maaliskuuta 2022 kello 10.18 (EET)Vastaa

Mica

muokkaa

Hei, olet aikanaan luonut artikkelin Micasta, jolla ei ole juurikaan kielilinkkejä, ja englanninkielinen artikkeli en:Mica onkin linkitetty suomenkieliseen artikkeliin Kiille. Kun Mican ainoa lähde on vanhentunut, en pääse tarkastelemaan, että onkohan artikkelin aihe olennaisesti eri kuin kiilteessä. Mitä olet mieltä? Iivarius (keskustelu) 30. syyskuuta 2024 kello 19.31 (EEST)Vastaa

Tuossa Mica-artikkelissa keskitytään Mica-kiilteen käyttöön teknisenä eristeenä. En-wikissä asia on käsitelty lyhyesti osana laajaa Mica-artikkelia, jonka fi-vastine on lyhyt Kiille-artikkeli. Mica-sanaa käytetään Suomessa eristeiden nimissä teknisten tuotteiden mainonnassa (http://fi.owcable.com/technology/mica-tape/). Yhdistäminen kiille-artikkeliin voisi olla mahdollista ja säilyttää Mica-linkkinä siihen. Toinen vaihtoehto olisi linkittää Mica-artikkeli En-wikistä löytyvään en:Micathermic heater, mutta se näyttää syntyneen joidenkin mica-eristettyjen vastuslämmittimien ongelmista ja sanaa mikathermic on ilmeisesti käytetty niiden mainostamiseen ja sillä artikkelilla ei ole muita linkkejä. En-wikissä on myös artikkeli en:Heating element, jossa kohdassa "Thick-film heaters" on kuvattu Mica-eristettyjä lämmitysvastuksia. Tämä artikkeli samoin kuin en:Joule heating tarvitsisivat fi-vastineet. Fi-wikissä on artikkeli lämmityslaite, jolla ei ole en-vastinetta. Käsitteet menevät eri kielissä vähän ristiin. Vilkapi (keskustelu) 2. lokakuuta 2024 kello 16.59 (EEST)Vastaa