Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Shannon (iiriksi Sionainn ja Sionna) on Irlannin pisin joki,[1] joka erottaa läntisen Irlannin saaren etelä- ja itäosasta. Shannon on ollut tärkeä vesiväylä antiikin ajoista lähtien. Sen kartoitti ensimmäisenä ensimmäisenä Klaudios Ptolemaios. 380 kilometriä pitkä joki[1] on koko Britteinsaarten pisin. Joki virtaa pääosin etelään Lag na Sionnasta Cavanin kreivikunnassa ennen kuin kääntyy länteen ja laskee Atlanttiin 113-kilometrisen estuaarin läpi. Limerickin kaupunki sijaitsee paikalla, jossa jokivesi kohtaa estuaariveden.[2] Ainoastaan Limerickin itäpuolella vuorovesi ei vaikuta jokeen.

Shannon
Abhainn na Sionainne
Shannon Limerickin edustalla.
Shannon Limerickin edustalla.
Alkulähde Shannon Pot, Cuilcagh
Laskupaikka Shannonin estuaari, Limerick
Maat Irlanti
Pituus 386 km
Alkulähteen korkeus 100 m
Valuma-alue 15 695 km²
Shannonin reitti

Sijainti

muokkaa

Shannonin lähde on Cuilcaghvuorella Cavanin ja Fermanaghin kreivikuntien rajalla Pohjois-Irlannissa, josta se virtaa Shannon Caven läpi ja nousee Lag na Sionnaan Cavanin kreivikunnassa. Joki virtaa yhdentoista Irlannin kreivikunnan läpi, kun kaikkiaan Irlannissa on 32 kreivikuntaa. Shannonin varrella olevia järviä on muun muassa Lough Allen, Lough Ree ja Lough Derg.[3] Shannonin sivujokiin lukeutuvat Inny, Suck ja Brosna.

Shannonista on kanavayhteys Dubliniin.[1] Se on myös yhdistetty Ernejokeen laivaväylän kautta.

Asutus

muokkaa

Shannonin varrella ovat muun muassa Dowra, Carrick-on-Shannon, Roosky, Tarmonbarry, Athlone, Shannonbridge, Banagher, Meelick, Portumna, Mountshannon, Dromineer, Killaloe/Ballina, O'Briensbridge/Montpelier, Castleconnell ja Limerick. Shannonin estuaarin alueella sijaitsee myös Shannon, Ballynacally, Killadysert, Foynes, Loghill, Labasheeda, Glin, Knock, Tarbert, Killimer, Kilrush, Moyasta, Carrigaholt ja Beal.

Historia

muokkaa

Joki syntyi viime jääkauden jälkeen noin 10 000 vuotta sitten. Viikingit asuttivat aluetta 900-luvulla ja käyttivät jokea ryöstääkseen rikkaita luostareita sisämaassa. Vuonna 937 Limerickin viikingit ottivat yhteen dublinilaisten viikinkien kanssa ja hävisivät.lähde?

1600-luvulla Irlannin sotaretken aikana Shannonilla oli tärkeä asema sotilaallisesti, koska se muodosti rajan idän ja lännen välille. Yhdentoista vuoden sodan aikana 1641-1653 irlantilaiset perääntyivät Shannonin taakse vuonna 1650 ja taistelivat sieltä käsin vielä kaksi vuotta Englannin parlamentaarista armeijaa vastaan. Suunnitellessaan maan asuttamista ja viljelemistä Irlannin valloittamisen jälkeen Oliver Cromwell käski jäljellä olevia irlantilaisia maanomistajia "painumaan joko helvettiin tai Connaughtiin" ("Hell or Connaught") pakottaen heidät muuttamaan tai kuolemaan.[4]

Jakobiittikapinan aikana (1689-1691) jakobiitit perääntyivät Shannonin taakse Boynen tappionsa jälkeen 1690. Athlonen ja Limerickin kaupungit, jotka hallitsivat siltoja joen yli, joutuivat kokemaan monia verisiä piirityksiä.lähde?

Vuonna 1916 Pääsiäiskapinan johtajat suunnittelivat joukkojensa sijoittamista länteen pitämään "Shannonin-linjan". Kapinalliset eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi hyvin varustautuneita tai valmistautuneita toteuttamaan niin kunnianhimoista suunnitelmaa.lähde?

Talous

muokkaa

Shannonin alkulähde on joen pituudesta huolimatta vain 76 metriä merenpinnan yläpuolella, joten joki on helposti purjehduskelpoinen eikä siinä ole kuin muutama sulku. Yksi suluista on ESB:n (irlantilainen sähköyhtiö) omistuksessa oleva vesivoimala Ardnacrushassa.lähde?

Kuljetustoimintaa kehitettiin laajamittaisesti 1980-luvulla yli 2,5 miljardilla eurolla. Sillä rahalla rakennettiin muun muassa tankkeriterminaali Foynesin ja öljylaituri Shannonin lentokentälle. Vuonna 1982 suuri alumiinin erottelulaitos rakennettiin Aughinishiin. Nykyään kauppalaivat tuovat 60 000 tonnia bauksiittia Länsi-Afrikan kaivoksilta erottelulaitokseen, jossa bauksiitista erotellaan alumiini. Erottelun jälkeen se kuljetetaan Kanadaan, jossa se jalostetaan lopulliseen muotoonsa. Vuonna 1985 Moneypointiin avattiin valtava hiilivoimala.lähde?

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. a b c Otavan iso Fokus, 6. osa (Ra-Su), s. 3780, art. Shannon. Otava, 1973. ISBN 951-01236-600
  2. Otavan iso Fokus, 4. osa (Kr-Mn), s. 2309, art. Limerick. Otava, 1973. ISBN 951-1-00388-7
  3. Shannon Guide (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Cromwell, Oliver: To Hell or to Connaught Irish Cltural Society of the Garden City Area

Aiheesta muualla

muokkaa