Eurocontrol
European Organisation for Safety of Air Navigation eli EUROCONTROL on vuodesta 1963 alkaen toiminut Euroopan unionin ja Euroopan siviili-ilmailu konferenssin (engl. European civil aviation conference, lyh. ECAC) ilmatilan lennonjohtopalvelujen ja muiden lennonvarmistuspalvelujen (engl. air traffic management, lyh. ATM) suunnittelusta ja kehittämisestä vastaava monikansallinen ja valtioiden välinen laitos. Siihen kuuluu 41 jäsenvaltiota. Eurocontrolin päämaja on Brysselissä.
Toiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurocontrolin päätehtävä on kehittää koko Euroopan alueelle yhtenäinen lennonvarmistusjärjestelmä ja varmistaa Euroopan ilmatilan turvallisuus. Tämä pyritään tekemään yhteistyössä jäsenvaltioiden, ICAO:n (International Civil Aviation Organisation) ja muiden alueellisten ja kansallisten lennonvarmistuksesta vastaavien yhteistyöelinten ja laitosten kanssa. Yhteistoiminta esimerkiksi Yhdysvaltain siviili-ilmailuviranomaisen (engl. Federal Aviation Agency, lyh. FAA) kanssa pyrkii varmistamaan, että ilmailun kehitysohjelmat ovat toistensa kanssa yhteensopivia ja että laitevaatimukset, jotka esitetään ilmatilan käyttäjille, ovat sopusoinnussa.
Eurocontrol kehittää ilmaliikenteen pitkän tähtäimen suunnitelmia, ohjeistoja, laite- ja palvelustandardeja. Euroopan unionin komission kanssa yhteistoiminnassa Eurocontrol kehittää laitteita ja palveluja koskevia määräyksiä, jotka toimeenpannaan EU:n direktiiveillä ja kansallisten lakien muutoksilla. Eurocontrolilla ei ole suoranaista määräysvaltaa jäsenvaltioidensa ilmaliikenteessä ja siksi sen toiminta on läheistä yhteistyötä kansallisten siviili-ilmailuviranomaisten ja ilmailulaitosten kanssa.
Toimintapaikat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tutkimuslaitokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurocontrol ylläpitää kahta tutkimuslaitosta, toista Brétigny-Sur-Orgessa Pariisin eteläpuolella ja toista Budapestissa. Näiden tehtävänä on kehitellä uusia ideoita ja lennonvarmistuslaitteita ja simuloida niiden käyttöä. Tutkimusta suoritetaan yhteistyössä muiden eurooppalaisten tutkimuskeskusten ja yliopistojen kanssa.
Lennonvarmistuskeskukset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurocontrol ylläpitää kahta operatiivista lennonvarmistuskeskusta:
- Alankomaiden Maastrichtissa sijaitsee yläaluelennonjohtokeskus (engl. Maastricht Upper Area Control Center, lyh. MUAC), jonka vastuualue on Belgian, Luxemburgin, Alankomaiden ja Pohjois-Saksan yläilmatila lentopinnan 245 (24 500 jalkaa, noin 7 500 metriä) yläpuolella.
- Eurocontrolin liikennevirtojen ohjailukeskus (engl. Central Flow Management Unit, lyh. CFMU) rajoittaa liikennevirtoja aluelennonjohtojen tai lentoasemien pyynnöstä tarvittaessa koko Euroopan alueella. CFMU on toiminut vuodesta 1995 alkaen Brysselin Harenin kaupunginosassa samassa rakennuskompleksissa Eurocontrolin päämajan kanssa.
Yläaluelennonjohtokeskus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kolmas operatiivinen elin, yläaluelennonjohtokeskus CEATS UAC (engl. Central European Air Traffic Services Upper Area Control Centre) on suunnitteilla Wieniin. Valmistuttuaan se johtaa ilmaliikennettä Itävallan, Unkarin, Tšekin, Slovakian, Slovenian, Kroatian, Bosnia ja Hertsegovinan, ja Pohjois-Italian yläilmatilassa lentopinnan 245 yläpuolella. Keskuksen on suunniteltu aloittavan toimintansa seuraavien viiden vuoden kuluessa.milloin? Yhteistoimintaprojekti on joutunut poliittiseen vastavirtaan ja saattaa jäädä toteutumatta joko kokonaan tai osittain.
Eurocontrolilla on myös ilmailun koulutuskeskus, Luxemburgin kaupungissa. Keskuksessa koulutetaan lähes kaikki Maastrichtin UAC:n lennonjohtajat. Lisäksi jäsenvaltioille tarjotaan kurssitusta ilmailun eri aloilta.
Jäsenvaltiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jäsenvaltiot EU:ssa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurocontrolin, EU:n ja ECAC:n jäsenvaltiot:
- Alankomaat(1960)
- Belgia (1960)
- Luxemburg (1960)
- Ranska (1960)
- Saksa (1960)
- Yhdistynyt kuningaskunta (1960)
- Irlanti (1965)
- Portugali (1986)
- Kreikka (1988)
- Malta (1989)
- Kypros (1991)
- Unkari (1992)
- Itävalta (1993)
- Tanska (1994)
- Ruotsi (1995)
- Slovenia (1995)
- Italia (1996)
- Romania (1996)
- Tšekki (1996)
- Bulgaria (1997)
- Espanja (1997)
- Slovakia (1997)
- Suomi (2001)
- Puola (2004)
- Liettua (2006)
- Latvia (2011)
- Viro (2015)
Jäsenet EU:n ulkopuolella
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eurocontrolin ja ECAC:n jäseniä EU:n ulkopuolella:
- Turkki (1989)
- Sveitsi (1992)
- Norja (1994)
- Kroatia (1997)
- Monaco (1997)
- Makedonia (1998)
- Moldova (2000)
- Albania (2002)
- Bosnia ja Hertsegovina (2004)
- Ukraina (2004)
- Serbia (2005)
- Armenia (2006)
- Montenegro (2007)
- Georgia (2014)
Ei jäseninä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Seuraavat maat eivät ole jäseninä Eurocontrolissa:
- ECAC:n jäsenmaista:
- Azerbaidžan
- Islanti
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Eurocontrol
- Eurocontrolin historia (Arkistoitu – Internet Archive)