Hebei

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 26. helmikuuta 2004 kello 22.16 käyttäjän Jpta (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Hebei (河北, pinyin: héběi) on yksi Kiinan pohjoisista provinsseista. Se ympäröi Pekingiä ja Tianjiniä. Nimeä on latinisoitu myös muotoihin Hopei ja Hopeh. Provinssin lyhenne on Ji (冀), sillä alue oli aiemmin Ji-prefektuuri. Nimi Hebei tarkoittaa "joen pohjoispuolta" (Keltainenjoki), joskaan Keltainenjoki ei sivua provinssia sen nykyisillä rajoilla missään kohdin.

河北省
(héběi shěng)
provinssilyhenne: 冀 (jì)
Pääkaupunki Shijiazhuang
Pinta-ala
- Yhteensä
- % Kiinan pinta-alasta
- % vettä
Sijalla 14

187 700 km2
1,96 %
X,XX %

Väkiluku
- Yhteensä (2001)
- % Kiinan väkiluvusta
- Tiheys
Sijalla 6

66 990 000
5,25 %
353/km2

BKT
- Yhteensä (2002)
- % Kiinan BKT:sta
- BKT/asukas
Sijalla 6

608 mrd. RMB
5,93%
9071 RMB

Hallinnollinen asema Provinssi (省)
Tiedosto:Hebei highlight.png

Historia

Hebeistä on löytynyt Pekingin ihminen, 450 000 vuotta sitten elänyt homo erectus-ryhmä.

Qing-dynastian aikaan provinssista käytettiin nimeä Zhílì , the province was called Zhili (yksink.: 直隶, perint.: 直隸), mikä merkitsi että sitä keisarillinen hovi hallinnoi sitä suoraan. Nykyisen nimensä provinssi sai 1928 merkkinä siitä, että sillä oli normaali provinssihallinto.

28. heinäkuuta 1976 Tangshanissa oli voimakas maanjäristys, ja seuraavalla vuosikymmenellä seurasi pienempiä maanjäristyksiä. Järistyksissä kuoli yli miljoona ihmistä.

Maantiede

Hebeitä ympäröivät vuoristot Yanshan pohjoisessa ja Taihangshan lännessä. Kaakosta sen sijaan löytyy Pohjois-Kiinan tasanko.

Hebeissä vallitsee mantereen monsuuni-ilmasto, vuosittainen sademäärä on 400 – 800 mm. Kesäisin on usein rankkasateita.

Talous

Hebein talous on riippuvainen maataloudesta. Päätuotetteet ovat vehnä, maissi, ohra ja gaoliang (kiinalainen durra), sekä puuvilla. Suurin osa Kiinan puuvillantuotannosta on peräisin Hebeistä. Lisäksi tuotetaan maapähkinöitä, soijapapuja ja seesamia.

Hebeissä on myös merkittäviä määriä hiiltä ja rautaa. Niinpä siellä onkin hiili-, teräs- ja rautateollisuutta. Muita teollisuudenaloja Hebeissä ovat kehruu, koneteollisuus, kemianteollisuus, öljyteollisuus, sähköteollisuus, keramiikka ja elintarviketeollisuus.

Väestöryhmät

Väestö on pääosin han-kiinalaista, joiden lisäksi provinssissa asuu mongoleita, mantšuja, korealaisia ja hui-kiinalaisia.

Kulttuuri

Turismi

Hebei on erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Se sisältää yli 40 000 kilometriä maanteitä, ja rautatiet vievät mm. Guangzhouhun, Harbiniin, Baotouhun, Nanjingiin, Shanghaihin, Jiujiangiin ja Jinaniin. Lisäksi provinssissa on pohjois-Kiinan vilkkain satama, Qinghuangdao. Shijiazhuangissa on vilkasta lentoliikennettä.

Ming-dynastian Kiinan muurin itäinen päätepiste on Shanhaiguanissa, lähellä Qinghuangdaoa. Muuri kulkee provinssin pohjoisosan lävitse.

Chengdessä sijaitsee vuorimaja ja sen temppelit, mikä on maailman kulttuuriperintökohde.

Ulkoiset linkit

Malline:Kiinan provinssit