Persona 3 The Movie

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. helmikuuta 2024 kello 16.24 käyttäjän CAJH (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persona 3 The Movie
劇場版「ペルソナ3
(Gekijōban Perusona 3)
Genre - kauhu
- draama
- seikkailu
Elokuva: Spring of Birth
Ohjaaja Noriaki Akitaya
Studio AIC ASTA
Julkaisupäivämäärä
Kesto 91 min
Elokuva: Midsummer Knight’s Dream
Ohjaaja Tomohisa Taguchi
Studio AIC ASTA
Julkaisupäivämäärä
Kesto 93 min
Elokuva: Falling Down
Ohjaaja Keitaro Motonaga
Studio AIC ASTA
Julkaisupäivämäärä
Kesto 87 min
Elokuva: Winter of Rebirth
Ohjaaja Keitaro Motonaga
Studio AIC ASTA
Julkaisupäivämäärä
Kesto 105 min

Persona 3 The Movie (jap. 劇場版「ペルソナ3」, Gekijōban Perusona 3) on japanilainen AIC ASTA:n toteuttama neljäosainen anime-elokuvien sarja, joka perustuu japanilaiseen PlayStation 2 -konsolipeliin Shin Megami Tensei: Persona 3.[1] Elokuvaprojekti julkistettiin heinäkuussa 2012, kun Persona 4: The Animation – The Factor of Hope, elokuvaksi tiivistetty versio animesarjasta Persona 4: The Animation julkaistiin elokuvateattereihin.[2] Ensimmäinen elokuva Spring of Birth sai ensi-iltansa 23. marraskuuta 2013, toinen elokuva Midsummer Knight’s Dream 7. kesäkuuta 2014, kolmas elokuva Falling Down 4. huhtikuuta 2015, ja viimeinen elokuva Winter of Rebirth 23. tammikuuta 2016. Useimmat alkuperäisen konsolipelin ääninäyttelijöistä palasivat tuttuihin rooleihinsa.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Spring of Birth

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. huhtikuuta 2009 vanhempansa 10 vuotta sitten menettänyt Makoto Yuki saapuu Iwatodain kaupunkiin ja keskiyöllä salaperäinen ilmiö katkaisee kaupungin sähköt ja muuttaa taivaan vihreäksi, veden punaiseksi ja ihmiset ruumisarkuiksi. Välinpitämätön Makoto selvittää tiensä asuntolaan, jossa hän ensin allekirjoittaa salaperäisen pojan hallussa olevan sopimuspaperin. Ilmiön päätyttyä, Makoto tutustuu kahteen asuntolassa asuvaan tyttöön, Yukari Takebaan ja Mitsuru Kirijoon. Seuraavana aamuna hän aloittaa toisen lukiovuotensa Tatsumi Port Islandilla sijaistevassa Gekkoukanin lukiossa, jossa tutustuu myös Junpei Ioriin. Koulun toimikunnan puheenjohtaja Shuji Ikutsuki pyytää Yukaria ja Mitsurua pitämään Makotoa silmällä öisin, tutkiakseen tämän ”potentiaalin”. Makoto päätyy yöllä uniensa kautta Samettihuoneeksi kutsuttuun paikkaan, jossa hän tapaa pitkänenäisen miehen nimeltä Igor ja tämän assistentin, Elizabethin. Täydenkuun yönä 9. huhtikuuta lauma varjoiksi (Shadows) kutsuttuja hirviömäisiä olentoja hyökkää asuntolaan ja haavoittaa asuntolan neljättä asukasta, Akihiko Sanadaa. Makoto ja Yukari pakenevat katolle, missä Makoto kutsuu ensimmäistä kertaa persoonansa, Orfeuksen (Orpheus). Mutta sitten Orfeuksen sisältää ilmestyy toinen persoona nimeltä Thanatos, joka armottomasti tuhoaa tavallista suuremman Taikurin arkanan ('Magician Arcana) varjon.

Makoto on tajuttomana viikon ajan ja myöhemmin Yukari, Mitsuru, Akihiko ja Ikutsuki selittävät hänelle, että joka keskiyö tapahtuu ilmiö, jota kutsutaan ”pimeäksi tunniksi” ja jonka aikana varjot pystyivät liikkumaan. He pyytävät tätä liittymään ryhmään nimeltä SEES (Specialized Extracurricular Execution Squad) ja taistelemaan varjoja vastaan, jotka altistavat ihmisiä ”Apatia-syndroomalle”, poistamalla ihmisiltä näidet psyykkeet. Pian tämän jälkeen myös Junpei liittyy SEESiin ja seuraavasta illasta alkaen Makoto, Yukari ja Junpei alkavat harjoitella voimiensa käyttöä ja selvittää pimeän tunnin alkuperää tutkimalla Tartarosta, tornia, joka ilmestyy Gekkoukanin tilalle aina pimeän tunnin aikaan. Makoto tutustuu myös Fuuka Yamagishiin, tyttöön, jota tämän ystävä, Natsuki Moriyama, oli alkanut kiusata. Täydekuun yönä 9. toukokuuta Mitsuru havaitsee rautatiellä toisen tavallista suuremman varjon. Makoto, Yukari ja Junpei lähetetään tuhoamaan se, mutta juna, johon he astuvat, lähtee liikkeelle ja Junpei yrittää kohdata Papittaren arkanan (Priestess Arcana) suuren varjon yksin. Makoto herättää Villikortti-kyvyn, jolla hän voi käyttää vaihtaa persoonaa kesken taistelun, ja Junpein avustuksella tuhoaa Papittaren ja pysäyttää junan.

30. toukokuuta Fuukan ja Natsukin kolme luokkatoveria altistuvat Apatia-syndroomalle ja Port Island Stationilla Akihikon ystävä Shinjiro Aragaki kertoo kuulleensa Fuukan kadonneen. Natsuki tunnustaa lukinneensa Fuukan liikuntasaliin, mutta että heidän mennessä vapauttamaan häntä, Fuuka oli kadonnut. SEES päättelee Fuukan päätyneen Tartarokseen ja he päättävät lähteä pelastamaan häntä, mutta Yukari pyytää elämänilotonta ja kaksijakoisesti käyttäytyvää Makotoa olemaan osallistumatta tehtävään. SEES onnistuu löytämään Fuukan ja Akihiko tajuaa tavallista suurempien varjojen esiintyvän vain täydenkuun aikaan. He joutuvat Keisarinnan (Empress Arcana) ja Keisarinn (Emperor Arcana) arkanoiden suurten varjojen hyökkäämiksi. Vanhempiensa kuolemaa muisteleva Makoto päättää pelastaa heidät ja SEES onnistuu voittamaan taistelun, kun Fuukan persoona Lucia pystyy analysoimaan varjojen heikkoudet. Fuuka liittyy SEESiin ja tekee sovinnon Natsukin kanssa. Makoton kanssa öisin kommunikoinut salaperäinen poika paljastaa nimensä olevan Faros (Pharos).

Midsummer Knight’s Dream

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEES kukistaa heinäkuussa täydenkuun yönä Ylipapin (Hierophant Arcana) ja Rakastavaisten arkanoiden (Lovers Arcana) suuret varjot, kolmen salaperäisen henkilön tarkkaillessa heitä. Myöhemmin he lähtevät lomalle Yakushiman saarelle, missä Mitsurun isä Takeharu Kirijo kertoo totuuden siitä miksi pimeä tunti oli olemassa: Mitsurun isoisä Kouetsu Kirijo yritti löytää keinoa manipuloida aikaa varjojen avulla, mutta alkoikin lopulta tutkia jotain aivan muuta, minkä vuoksi Yukarin isä Eiichiro Takeba oli ennen kuolemaansa pysäyttänyt kokeen ja päästänyt suuret varjot vapaiksi. Ikutsuki uskoo, että 12 suuren varjon tuhoaminen hävittäisi pimeän tunnin. Yukari on järkyttynyt isänsä teoista ja Makoto yrittää lohduttaa häntä. Varjot hyökkäävät heidän kimppuunsa, mutta persoonankäyttäjäksi ja androidiksi paljastunut vaaleahiuksinen tyttö pelastaa heidät. Androidin nimi oli Aigis ja hän oli 7. sukupolven varjotorjunta-ase, joka liittyy SEESiin.

Loman jälkeen Makoto alkaa Mitsurun pyynnöstä tarkkailla ala-asteopiskelijaa nimeltä Ken Amada, selvittääkseen onko tällä potentiaalia tulla persoonankäyttäjäksi. Mutta pimeän tunnin aikana varjo hyökkää Naganakin pyhäkköön, jota suojelee sen edesmenneen papin lemmikkikoira Koromaru. Ken herättää persoonansa ja uskoen varjojen aiheuttaneen myös äitinsä kuoleman kaksi vuotta sitten, hän liittyy Koromarun kanssa SEESiin. Elokuun täydenkuun yönä Takaya Sakaki ja Jin Hirato, jotka kuuluivat ryhmään nimeltä Strega, esittäytyvät SEESille, julistaen aikovansa estää näiden aikeet eliminoida pimeä tunti. He lukitsevat nämä toisen maailmansodan aikaiseen bunkkeriin ja täyttävät myrkkykaasulla. Mutta Shinjiro vapauttaa heidät ja Makoto tuhoaa Sotavaunun (Chariot Arcana) ja Oikeuden arkanoiden (Justice Arcana) suuret varjot. Kesän lopussa SEESin jäsenet osallistuvat kesäfestivaalille ja Ken alkaa tulla toimeen Shinjiron kanssa. Aigis aloittaa lukion käynnin Makoton luokalla.

Syyskuun täydenkuun yönä, SEES käy Escapade-yökerhon tiloissa taistelua Erakon arkanan (Hermit Arcana) suurta varjoa vastaan. Mutta Makoto alkaa epäröidä, koska pelkää elämänsä ainoan merkityksen katoavan pimeän tunnin eliminoitumisen myötä ja lisäksi Shinjiro menettää persoonansa, Kastorin (Castor), hallinnan. Ken tunnistaa Kastorin samaksi olennoksi, joka aiheutti hänen äitinsä kuoleman. Seuraava täysikuu oli 4. lokakuuta. Akihiko ja Mitsuru paljastavat muille SEESin jäsenille Kenin äidin kuolleen samana päivänä kaksi vuotta sitten, koska Shinjiro oli silloinkin menettänyt persoonansa hallinnan. Mutta SEESin yrittäessä lähteä estämään Kenin aikeet tappaa Shinjiro, Kohtalonpyörän (Fortune Arcana) ja Voiman arkanoiden (Strength Arcana) suuret varjot hyökkäävät. Makoto ja Akihiko pysäyttävät varjot, mutta Takaya saapuu paikalle ja paljastaa myyneensä Shinjirolle pillereitä, jotka auttaisivat persoonan hallitsemisessa. Nämä pillerit olivat sivuvaikutuksena lyhentäneet Shinjiron elinaikaa. Koska Shinjiro kuolisi joka tapauksessa, Ken menettää halunsa elää ja pyytää saada kuolla Takayan luotiin. Mutta Shinjiro ottaa luodin vastaan Kenin sijasta. Muut SEESin jäsenet saapuvat, mutta Shinjiro kuolee haavoihinsa ja kehottaa Keniä jatkamaan elämäänsä.

Marraskuun täydenkuun aikana Stregan kolmas jäsen Chidori Yoshino ottaa Junpein panttivangikseen, SEESin taistellessa sekä Takayaa ja Jiniä että Hirtetyn arkanan (Hanged Man Arcana) suurta varjoa vastaan. SEES voittaa varjon ja ottaa Chidorin panttivangikseen, mutta Takaya ja Jin pakenevat ja Faros hyvästelee Makoton. Seuraavana päivänä Takeharu saapuu onnittelemaan SEESiä voitostaan, mutta keskiyöllä pimeä tunti tapahtuukin yhä ja Tartaroksessa Ikutsuki paljastaa SEESille, että 12 suuren varjon tuhoaminen varmistaisi todellisuudessa maailmanlopun kaltaisen ilmiön nimeltä Tuho (The Fall). Aigista kauko-ohjaimella vallassaan pitävä Ikutsuki aikoo uhrata SEESin jäsenet ja Takeharun. Ikutsuki tappaa itse Takeharun, mutta Aigis vapauttaa itsensä kauko-ohjauksesta ja nurkkaan ajettu Ikutsuki hyppää Tartaroksesta alas kuolemaan.

Ikutsukin petos, Takeharun kuolema ja pimeän tunnin olemassaolon jatkuminen saa Makoton etääntymään ystävistään ja muut SEESin jäsenet kyvyttömiksi päättämään mitä tehdä seuraavaksi. Makoton luokalle tulee uusi oppilas nimeltä Ryoji Mochizuki, joka yrittää väkisin ystävystyä Makoton kanssa ja johon Aigis suhtautuu epäluuloisesti. He päätyvät osa-aikatöihin samaan kahvilaan ja Ryoji pakottaa hänet mukaan epäviralliseen kerhoon, joka auttaa muita Gekkoukanin oppilaita. He auttavat myös Fuukaa hyvästelemään Natsukin, joka siirtyy toiseen kouluun. Luokkaretkellä Kiotoon, Yukari onnistuu rohkaisemaan Mitsurua pääsemään yli Takeharun kuolemasta, ja paljastaa saaneensa selville, että Eiichiro oli vapauttanut suuret varjot vain estääkseen Kouetsun ja Ikutsukin aikeet. Makoto, Ryoji, Junpei ja Akihiko joutuvat vaikeuksiin, kun he ovat majatalon kuumilla lähteillä vahingossa silloin, kun miesten vuoro vaihtuu naisten vuoroon.

Takaya ja Jin päästävät Chidorin pois sairaalasta, jossa tätä oli pidetty. SEES kohtaa Chidorin Tartaroksen porteilla ja Junpei yrittää saada hänet rauhoittumaan. Chidori paljastaa Junpein seuran saaneen hänet pelkäämään kuolemaa, koska ei halua menettää häntä. Junpei paljastaa tuntevansa samoin ja haluavansa olla ikuisesti Chidorin kanssa. Takaya ilmestyy paikalle ja ampuu Junpein. Chidori uhraa itsensä elvyttääkseen Junpein omilla voimillaan ja tunnustaa rakastavansa häntä. Junpein päättäväisyys elää itsensä ja Chidorin puolesta saa hänen persoonansa, Hermeksen, muuttumaan Trismegistokseksi. 2. joulukuuta, Aigis ja Ryoji alkavat saada takaisin muistojaan 10 vuoden takaa. He tapaavat pimeän tunnin aikaan Moonlight Bridgella ja paljastuu, että Ryoji oli todellisuudessa Kuolema, varjo, jonka Aigis oli sinetöinyt 10 vuotta sitten. Makoto saa takaisin omat muistonsa vanhempiensa kuolemasta ja muistaa nähneensä Aigiksen ja Kuoleman välisen taistelun. Mutta kun hän saapuu Moonlight Bridgelle, Aigis makasi vahingoittuneena maassa.

Winter of Rebirth

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Aigis oli 10 vuotta sitten pysäyttänyt Kuoleman, hän oli sinetöinyt tämän vanhempansa juuri menettäneen Makoton sisään. Makoto muistaa tämän juuri kun muut SEESin jäsenet saapuvat ja tajuaa Farosin olleen Ryojin tavoin myös yksi Kuoleman henkilöitymistä. He hyökkäävät Ryojin kimppuun, mutta kokevat ylivoimaisen tappion. Ryoji selittää, että olento nimeltä Nyks (Nyx) tulee tuomaan maailmanlopun ennen kevättä. Hän antaa SEESin jäsenille joulukuun 31. päivään asti aikaa tehdä seuraava päätös: jos Makoto tappaisi Ryojin, kaikki muistot pimeästä tunnista katoaisivat ja SEESin jäsenet saisivat elää rauhassa ilman kuolemanpelkoa.

SEESin jäsenet ajautuvat syvään masennukseen paljastuksen vuoksi ja Apatia-syndrooman uhrien määrä kasvaa. Aigis pyytää Makotoa valitsemaan Ryojin tappamisen, koska ei halua nähdä ystäviensä kärsivän. Mitsuru ja Akihiko saavat selville, että Takaya ja Jin ovat perustaneet Nyksiä palvovan kultin, manipuloiden sen jäsenet uskomaan, että maailmanloppu vapauttaisi ihmiskunnan ahdistuksesta. Yukari välttelee syömistä ja alkaa hyperventiloida sekä nähdä hallusinaatioista persoonastaan hyökkäämässä hänen kimppuunsa, minkä seurauksena hän joutuu sairaalaan. Elizabeth saapuu ihmisten maailmaan ja ymmärtääkseen sitä paremmin, hän pyytää Makotoa esittelemään hänelle kaupunkia. Makoto muistelee kaikkia viimeisen vuoden tapahtumia ja tajuaa tunteneensa ensimmäistä kertaa vanhempiensa kuoleman jälkeen olevansa elossa. Samalla muut SEESin jäsenet alkavat muistella kaikkia läheisiään, jotka olivat kuolleet tai muuttaneet pois, ja ymmärtävät, että heidän vuokseen taistelua oli jatkettava. 31. joulukuuta Makoto kertoo Ryojille, ettei aio tappaa häntä. Aluksi Aigis kauhistuu Makoton päätöksestä, mutta tajutessaan käyttäytyvänsä aivan kuin oikea ihminen, hän päättää lopulta itsekin osallistua Nyksin kohtaamiseen. Nyksin voittaminen kadottaisi myös pimeän tunnin maailmasta, mutta se saisi heidän muistonsa pimeästä tunnista katoamaan. SEESin jäsenet sopivat tapaavansa toisensa siitä huolimatta keväällä lukuvuoden päättäjäispäivänä.

31. tammikuuta 2010 SEES selvittää tiensä Tartaroksen ylimpiin kerroksiin, missä Yukari, Mitsuru, Fuuka, Ken ja Koromaru jäävät taistelemaan heikompia varjoja vastaan ja Junpei, Akihiko ja Aigis jäävät taistelemaan Takayaa ja Jiniä vastaan. Tartaroksen huipulla Makoto taistelee Nyksin avatariksi muuttunutta Ryojia vastaan. Pitkästä ja vaikeasta taistelusta huolimatta, SEES ei suostu antamaan periksi, vaan heidät persoonansa muuttuvat voimakkaammiksi. Makoto ei tästä huolimatta onnistuu täysin voittamaan Nyksiä, jonka todellinen keho ilmestyy kuun sisältä ja aloittaa Tuhon toteuttamisen. Varjojen hyökkäys sekä Nyksin luomat painovoima-aallot lyövät muut SEESin jäsenet voimattomiksi. Makoto on valmis jopa uhraamaan oman henkensä, jotta hänen ystävänsä ja maailma pelastuisivat, minkä jälkeen hän yhdistää Orfeuksen ja Thanatoksen persoonaksi nimeltä Messias (Messiah), joka tuhoaa varjot ja lennättää Makoton kohti Nyksin ydintä. Igor ja Elizabeth toteavat Makoton saaneen ystävyyssiteidensä voimien kautta käyttöönsä Maailmankaikkeuden arkanan (Universe Arcana) voiman, jonka avulla Makoto sinetöi Nyksin pois ja tuhoaa Tartaroksen. Ryojin ääni toteaa Tuhon estetyksi, jolloin pimeä tunti katoaisi maailmasta. Hän sanoo vaipuvansa takaisin uneen ja onnittelee SEESiä voitostaan.

5. maaliskuuta on koulun lukuvuoden päättäjäiset ja SEESin jäsenet ovat menettäneet muistonsa pimeästä tunnista. Makoto ja Aigis kuitenkin muistavat tapahtuneet ja menevät koulun katolle. Pian myös muut SEESin jäsenet saavat muistonsa takaisin ja ehtivät saapua koulun katolle, juuri ennen kuin väsyneeksi itsensä tunteva Makoto nukahtaa Aigiksen syliin.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Akira Ishida  Makoto Yuki, Faros/Ryoji Mochizuki/Nyksin avatar  
 Megumi Toyoguchi  Yukari Takeba  
 Kōsuke Toriumi  Junpei Iori  
 Rie Tanaka  Mitsuru Kirijo  
 Hikaru Midorikawa  Akihiko Sanada  
 Mamiko Noto  Fuuka Yamagishi  
 Kazuya Nakai  Shinjiro Aragaki  
 Maaya Sakamoto  Aigis  
 Shinya Takahashi  Koromaru (äännähtelyt; kreditoimaton)  
 Megumi Ogata  Ken Amada  
 Isamu Tanonaka  Igor (arkistosta otettu)  
 Miyuki Sawashiro  Elizabeth, Chidori Yoshino  
 Hideyuki Hori  Shuji Ikutsuki  
 Nobutoshi Canna  Takaya Sakaki  
 Masaya Onosaka  Jin Shirato  
 Yasunori Masutani  Takeharu Kirijo  
 Kanehira Yamamoto  Eiichiro Takeba  
 Atsumi Tanezaki  Natsuki Moriyama  
 Yuka Komatsu  Isako Toriumi  
 Hiroaki Miura  Hidetoshi Odagiri  
 Kenji Nojima  Kenji Tomochika  
 Fumiko Orisaka  Maiko Oohashi  
 Bin Shimada  Tanaka  
 Ai Maeda  Chihiro Fushimi  
 Atsushi Kisaichi  Kazushi Miyamoto  
 Satomi Satō  Yuko Nishiwaki  
 Masumi Asano  Kikuno Saikawa  
  1. AIC作品紹介 Anime International Company. Arkistoitu Viitattu 23.11.2018. (japaniksi)
  2. Balistrieri, Emily: "Persona 3" Movie Teased Post "Persona 4" Movie Credits Crunchyroll. 9.6.2012. Viitattu 23.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]