6 Sigma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

6 Sigma (yleisemmin Six Sigma) on tilastotieteeseen perustuva laatujohtamisen työkalu. Perusajatus on, että prosessin virheitä on pystyttävä mittaamaan, ennen kuin sitä voi kehittää systemaattisesti. 6 Sigmassa siis mitataan virheiden määrää ja selvitetään systemaattisesti, kuinka niitä voidaan poistaa. 6 Sigman kehittäjinä pidetään Mikel Harrya ja Jack Welchiä. Jack Welch tunnetaan General Electricin entisenä johtajana. Menetelmän juuret ovat 1980-luvulta, mutta se yleistyi vasta 2000-luvulla.

Virheiden poistaminen prosessista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virheet pyritään poistamaan ensin pienentämällä hajontaa tai vaihtelua. Kun hajonta on pieni, on prosessi hallittavissa. Tämän jälkeen jatketaan mittausarvojen analysointia, ja kun arvo poikkeaa kontrollirajoista, siihen johtanut tilanne analysoidaan. Erityis- (special causes) ja satunnaissyyt (common causes) on siis erotettava toisistaan tilastollisilla menetelmillä. 6 Sigma -menetelmä kohdistaa huomion satunnaissyihin ja -ongelmiin.

Prosessinkehityksen ammattilaiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prosessinkehitystä varten määritellään, mikä on kriittistä asiakkaalle ja yritykselle, ja kehittämistä varten perustetaan muutosprojekti. 6 Sigmaan kuuluvat eritasoiset prosessinkehityksen ammattilaiset, esimerkiksi Black Belt. Vyön väri kuvaa 6 Sigman ammatti- ja koulutustasoa. Black Belt hallitsee tilastolliset menetelmät ja muutosprojektin johtamisen.

Design for Six Sigma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Design for Six Sigma" tarkoittaa sitä, että suunnitellaan asia (esimerkiksi tuote) niin, että se täyttää asiakkaan tarpeet ja huomioi prosessin kyvykkyyden.selvennä QFD:tä käytetään yleisesti Design for Six Sigman osana.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]