ATLAST

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs ehdotus ATLASTin ulkoasuksi

ATLAST (lyhenne sanoista Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope)[1] on Space Telescope Science Instituten ehdotus NASAn uuden sukupolven avaruusteleskoopiksi. ATLAST pystyisi tekemään havaintoja ultravioletin, näkyvän valon ja lyhytaaltoisen infrapunasäteilyn aallonpituuksilla.[1] Se toimisi seuraajana Hubble- ja mahdollisesti myös James Webb -avaruusteleskoopeille. ATLAST sijoitettaisiin Maan ja Auringon Lagrangen pisteeseen L2.

ATLASTin ehdotettuja tutkimuskohteita olisivat eksoplaneetat (erityisesti maankaltaiset ja mahdollisesti elämää ylläpitävät), juuri muodostumassa olevat tähdet sekä pimeä aine.[1] Ehdotuksessa ATLASTin olisi tarkoitus olla toiminnassa ennen vuotta 2035.[1]

Tekniset tiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ATLASTin pääpeili olisi halkaisijaltaan 8-16 metrin kokoinen.[2] Kahdessa tärkeimmässä suunnitelmassa ATLASTin rakenteeksi esitetään 8 ja 16 metrin kokoisia peilejä. Kolmannessa suunnitelmassa pääpeilin halkaisija olisi 9,2 metriä.[2] Näin teleskoopin herkkyys olisi jopa 2 000 kertaa Hubblea ja resoluutio 5-10 keraa JWST:tä korkeampi.[1]

Kuten Hubble ja JWST, ATLAST saisi virtansa aurinkopaneeleista.[2] Sen osat olisivat modulaarisia sekä korjattavia ja vaihdettavissa kiertoradalta.[2] Toistaiseksi ihminen ei ole voinut matkustaa niin kauas avaruuteen (1,5 miljoonaa kilometriä, kaukana Kuun kiertoradan takapuolella) mutta teleskoopin tullessa käyttöön tämä voi olla mahdollista.

  1. a b c d e Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope Space Telescope Science Institute (STScI). Arkistoitu 12.7.2012. Viitattu 16.6.2013. (englanniksi)
  2. a b c d Postman, Mark: Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope (ATLAST): A Technology Roadmap for the Next Decade (pdf) (s. 10-12) exep.jpl.nasa.gov. Toukokuu 2009. Arkistoitu 21.7.2012. Viitattu 16.6.2013. (englanniksi)