Armando Manzanero
Armando Manzanero Canché (7. joulukuuta 1935 Mérida, Meksiko – 28. joulukuuta 2020[1]) oli meksikolainen muusikko ja säveltäjä. Häntä pidetään Meksikon sodan jälkeisen ajan merkittävimpänä romanttisen musiikin säveltäjänä. Manzanero sävelsi monia tunnettuja boleroita, ja hänen kappaleitaan on käännetty useille kielille ja niitä ovat esittäneet muun muassa Tony Bennett, Frank Sinatra ja Elvis Presley.[2]
Elämäkerta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Manzanero aloitti musiikin opinnot 8-vuotiaana paikallisessa taidekoulussa. Hän jatkoi opiskelua Méxicossa. 15-vuotiaana, vuonna 1950, hän sävelsi ensimmäisen melodiansa Nunca en el mundo (ei koskaan maailmassa). Kappaleesta on sittemmin tehty 21 eri versiota. Vuonna 1951 Manzanero aloitti uransa pianistina.
Vuonna 1957 hänet palkattiin CBS Internationalin Meksikon osaston musiikilliseksi johtajaksi ja levy-yhtiö EMI:n promoottoriksi. Vuonna 1959 RCA Victorin johtaja kehotti Manzaneroa levyttämään ensimmäisen rakkauslauluja sisältäneen albuminsa. Albumi sai nimen Mi primera grabación, ensimmäinen levyni. Vuonna 1970 Sid Wayne, joka toimi Elvis Presleyn säveltäjänä, käänsi Manzaneron ”Somos novios” -kappaleen englanniksi. Kappaleen esitti Perry Como ja se oli ehdolla Grammy-palkinnon voittajaksi. Menestyksen kuitenkin tärveli yhdysvaltalaisen tuomioistuimen päätös plagiarismista. Manzanero joutui palauttamaan kaikki kappaleen englanninkielisen version esittämisestä saamansa tulot. Päätös oli merkittävä isku Manzanerolle, joka oli säveltänyt alkuperäisen kappaleen kaksi vuosikymmentä aiemmin, ja joka itse joutui plagiarismin kohteeksi. Nykyään Manzaneroa pidetään laulun säveltäjänä, ja tuomioistuimen päätöstä vääränä.
Vuodesta 1982 Manzanero toimi Meksikon kirjailijoiden ja säveltäjien yhdistyksen varapuheenjohtajana ja toimi aktiivisesti tekijänoikeuksien puolestapuhujana.
Manzaneron kappaleita ovat esittäneet muun muassa Christina Aguilera, Tony Bennett, Andrea Bocelli, Il Divo, Elvis Presley, Raphael ja Frank Sinatra.
Hän sävelsi uransa aikana yli 400 kappaletta, joista 50 on saavuttanut kansainvälistä suosiota. Hän osallistui lukuisiin televisio- ja radio-ohjelmiin, sävelsi yli 30 albumia ja teki myös runsaasti elokuvamusiikkia.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ https://www.tvazteca.com/aztecanoticias/notas/murio-armando-manzanero-a-los-85-anos-de-edad-especiales
- ↑ Griselda Flores: Armando Manzanero to Receive Lifetime Achievement Award at 2020 Billboard Latin Music Awards Billboard. 24.9.2020. Billboard Media, LLC. Viitattu 28.12.2020. (englanniksi)
|