Batman: Arkham City

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman: Arkham City
Kehittäjä Rocksteady Studios
Julkaisija Warner Bros.
JP Square Enix
Jakelija Epic Games Store, Steam, Humble Store, GOG.com ja PlayStation Now
Ohjaaja Sefton Hill
Käsikirjoittaja Paul Dini
Paul Crocker
Sefton Hill
Säveltäjä Ron Fish
Nick Arundel
Pelisarja Batman: Arkham
Pelimoottori Unreal Engine 3
Julkaistu
  • NA 18. lokakuuta 2011
  • EU 21. lokakuuta 2011
  • AUS 19. lokakuuta 2011
Microsoft Windows
  • NA 22. marraskuuta 2011
  • AUS 23. marraskuuta 2011
  • EU 25. marraskuuta 2011
Wii U
  • NA 18. marraskuuta 2012
  • EU 30. marraskuuta 2012
OS X
  • 13. joulukuuta 2012
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, OS X
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen jakelu
Virallinen sivusto
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Batman: Arkham City on Rocksteady Studiosin kehittämä ja Warner Bros. Interactive Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu- ja hiiviskelypeli, joka on jatko-osa vuoden 2009 pelille Batman: Arkham Asylum. Peli perustuu DC Comics -sarjakuvakustantamon supersankari Batmaniin. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle lokakuussa 2011 sekä Microsoft Windowsille marraskuussa. Vuonna 2012 peli julkaistiin myös Wii U:lle ja OS X:lle.

Arkham City sisältää päätarinan lisäksi myös useita sivutehtäviä, joissa on oma juonensa. Keskeinen juoni kertoo Batmanin taistelusta uuden supervankilan, Arkham Cityn, muurien sisällä. Käsikirjoittajana pelissä toimii myös ensimmäisen osan tarinasta vastannut Paul Dini. Pelin äänirooleissa esiintyvät edellisestä osasta ainakin Kevin Conroy Batmanin roolissa ja Mark Hamill Jokerin roolissa. Hamill on kertonut myös, ettei pelin jälkeen tule jatkamaan Jokerin ääninäyttelijänä missään yhteydessä.[1] Muista ensimmäisen osan ääninäyttelijöistä mukana ovat myös Tasia Valenza Myrkkymurattina ja Wally Wingert Arvuuttajana.

Pelin vastustajina nähdään vanhojen, ensimmäisestä osasta tuttujen Jokerin, Myrkkymuratin, Victor Zsazsin ja Harley Quinnin lisäksi liuta uusia vihollisia. Mukana ovat nyt Pingviini, Kaksinaama, Kissanainen, Hugo Strange, Kalenterimies ja Pakkasherra. Lisäksi on myös varmistettu, että Kissanainen on pelin toinen pelattava hahmo, oletettavasti melko samantapaisissa haastekentissä kuten Jokeri ensimmäisessä osassa.

Batman käyttämässä sähkölamautinase Remote Electrical Chargea TYGER-vartijoihin.

Arkham Asylumissa pelaajan hankkimat erikoislaitteet ovat käytössä jo heti Arkham Cityn alusta alkaen, mutta useimmat ovat kokeneet päivityksen edelliseen osaan nähden. Esimerkiksi ovien koodijärjestelmälukituksia sekä muita sähkölukkoja avaavalla Cryptographic Sequencerillä on mahdollista jäljittää ja kuunnella radiosignaaleja ja -lähetyksiä ja kuilujen ylittämiseen tarkoitetun Line Launcherin suuntaa voi vaihdella kesken matkan ja laitteen metalliköyden voi nyt kiristää niin lujalle, että se kestää kävelyä. Ohjainohjattavassa Batmanin ”lepakkoheittotähdessä” eli Batarangissa on nopeutta säätelevät ominaisuudet ja tartuntakoukun vauhtia voi kiihdyttää niin, että se lennättää Batmanin ilmaan. Uusia laitteita ja varusteita ovat vihollisten hämäämiseen tarkoitetut savupommit, sähkölamautinase Remote Electrical Charge, jolla voi lamauttaa vastustajia tai antaa virtaa eri generaattoreille, signaalinhäiritsijät, joita voi käyttää räjähteiden tuhoamiseen tai tuliaseiden lamauttamiseen sekä jääkranaatit, joilla voi jäädyttää viholliset hetkellisesti paikoilleen ja muodostaa kulkureittejä vesistöjen poikki. Myös Batmanin etsivätaitoja hyödyntävää Detective Mode -näköä on hyödynnetty, ja sillä voi nyt selvittää esimerkiksi tarkkuuskiväärin luodin kulkureitin.

Pelaaja pääsee myös tutkimaan rikollistietokantaa joka auttaa tehtävien selvittämisessä ja todisteiden tutkimisessa.[2] Edellisen osan tapaisesti pelaajalla on selvitettävänään myös Arvuuttajan haasteita eli hänen on etsittävä kaupunkiin piilotettuja kysymysmerkin muotoisia pokaaleja, mutta toisin kuin edellisessä osassa, Batmanin on hyödynnettävä nyt kaikkia laitteitaan. Kun pelaaja löytää tietyn määrän pokaaleista ja ratkoo tarpeeksi arvoituksia, hänen on pelastettava yksitellen Arvuuttajan nappaamat panttivangit varmoista kuolemaan johtavista ansoista.[2][3]

Kissanainen on toinen pelattava hahmo pelin tarinaversiossa. Lähitaisteluissa suoraviivaista Batmania akrobaattisempi Kissanainen käyttää aseinaan veitsenteräviä kynsiään, ruoskaansa sekä bolaa ja piikkipalloja, joita voi heittää maahan ansoiksi vihollisille. Hahmolla on myös oma versionsa Batmanin Detective Mode -etsivänäöstä, mutta Kissanaisen käyttämä ”Thief Vision” näyttää sen sijaan varastettavien esineiden sijainnin. Pelissä on noin 40 tuntia peliaikaa, sillä 25 tuntia kestävän tarinapelin lisäksi jäljellä ovat yhteensä 15 tuntia kestävät sivutehtävät sekä rajoittamattomasti vapaata peliä.[4] Peli sisältää 440 Arvuuttaja-haastetta.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkham Cityn hahmogalleria on yksi suurimmista koko Batman-sarjakuvauniversumin historiassa. Arkham Asylumin tiimoilta paluun pelissä tekevän itse Batman (ääniroolissa Kevin Conroy),[5] Jokeri (Mark Hamill, joka esittää hahmoa viimeistä kertaa,[6]) Gotham Cityn pormestariksi noussut Quincy Sharp (Tom Kane), komisaario James Gordon (David Kaye, joka korvaa roolissa Kanen[7]) sekä reportteri Jack Ryder (James Horan). Muista vihollishahmoista paluun tekevät Arvuuttaja (Wally Wingert),[8] Victor Zsasz (Danny Jacobs),[9] Bane (Fred Tatasciore)[10] sekä Myrkkymuratti (Tasia Valenza).[11] Myös Jokerin oikeana kätenä toimiva Harley Quinn palaa, ja tällä kertaa hahmoa ääninäyttelee Tara Strong joka korvaa aiemmin roolissa esiintyneen Arleen Sorkinin. Myös Robin (Troy Baker),[12] Nightwing[13] ja Kissanainen (Grey DeLisle) ovat pelattavia hahmoja,[11] mutta ainoastaan Kissanainen on pelattava tarinapelissä, sillä Robin ja Nightwing ovat pelattavina vain erilaisissa haastetasoissa.[14]

Jokerin ääninäyttelijänä toimiva Mark Hamill kertoi pelin julkaisun yhteydessä, ettei enää jatkaisi hahmon ääninäyttelijänä, vaan päättäisi palkitun, kaksikymmentävuotisen uransa Jokerin roolissa juuri Arkham Cityyn yhtäaikaisesti hahmon kanssa. Hän kuitenkin palasi Jokerin rooliin vielä vuoden 2015 Batman: Arkham Knightiin.

Ensimmäistä kertaa pelisarjassa esiintyviä hahmoja ovat Arkham Cityn manipuloiva vankilajohtaja Hugo Strange (Corey Burton), Kaksinaama (Baker) ja Pingviini (Nolan North).[15] Maurice LaMarche tekee tuplaroolin esittämällä sekä Pakkasherraa että Kalenterimiestä, ja Stana Katic toimii Talia al Ghulin roolissa.[16] Myös Alfred Pennyworth (Martin Jarvis) sekä Barbara ”Oraakkeli” Gordon (Kimberly Brooks) ovat merkittävässä osassa Batmanin tiedonlähteinä. Muita pelissä nähtäviä hahmoja ovat zombie Solomon Grundy (Tatasciore), identiteettiään vaihtava Savinaama (Rick D. Wasserman), ninjaliigan johtaja ja ekoterroristi Ra’s al Ghul (Dee Bradley Baker), mieltenhallitsija Hullu Hatuntekijä (Peter MacNicol,[17] sekä maailman vaarallisin palkkamurhaaja Deadshot (Chris Cox). Pienemmissä rooleissa esiintyvät Hush, mysteerinen tarkkailija Azrael sekä reportteri Vicki Vale. Edellä mainittujen lisäksi Black Mask, Killer Croc sekä Pakkasherran vaimo Nora Fries tekevät pelissä cameoroolin.

Batman: Arkham Asylumin tapahtumista on kulunut 18 kuukautta.[18] Quincy Sharp, Arkhamin mielisairaalan entinen johtaja, on ottanut kunnian Jokerin nappaamisesta ja noussut Gotham Cityn pormestariksi. Sharpin hallinto on sulkenut Arkhamin vankilasaaren ja Blackgaten vankilan ja perustanut niiden tilalle Gothamin slummialueista muunnellun avoimen supervankilan Arkham Cityn, jonka johtajana toimii psykologi Hugo Strange. Vankilan vartioinnista vastaa yksityinen turvallisuusfirma TYGER Security. Strange antaa vankien toimia vapaasti, kunhan he eivät yritä paeta. Vankilan muurien sisällä Gothamin rikollismaailman huiput käyvät väkivaltaisia jengisotia. Kun Bruce Wayne ilmoittaa lehdistötilaisuudessa vastustavansa Arkham Cityä, TYGER-palkkasoturit pidättävät hänet ja vangitsevat Arkham Cityyn. Alfred onnistuu kuitenkin lähettämään hänelle Batman-asun ja -varusteet. Ensitöikseen Batman pelastaa Kissanaisen, jonka Kaksinaama on aikeissa teloittaa.

Jokeri tekee hidasta kuolemaa, kun Titan-myrkky aiheuttaa mutaatioita hänen verenkierrossaan. Hän kaappaa Batmanin ja antaa tälle verensiirron mukana saman taudin. Samalla hän paljastaa myrkyttäneensä Gothamin sairaalat verellään. Pelastaakseen itsensä ja kansalaiset Batmanin on löydettävä Pakkasherra, joka oli kehittänyt vastalääkettä. Pakkasherra on kuitenkin jäänyt Pingviinin panttivangiksi. Batman seuraa Pingviinin jälkiä käytöstä poistettuun luonnonhistorian museoon, jota tämä käyttää tukikohtanaan. Batman onnistuu kukistamaan Pingviinin kätyrit ja vapauttamaan Pakkasherran. Pakkasherra kertoo, että vastalääke on jo kehitetty, mutta se on käyttökelvoton ilman viimeistä ainesosaa, Ra’s al Ghulin verta. Batman varjostaa Ra’sin johtaman Salamurhaajien liigan jäsentä liigan tukikohtaan Arkhamin alle Wonder Cityyn. Tukikohdassa Batman kohtaa Ra’sin sekä tämän tyttären, entisen rakkaansa Talia al Ghulin. Batman saa näytteen Ra’sin verestä ja kuljettaa sen Pakkasherralle, joka valmistaa vastalääkkeen. Batman ei kuitenkaan ehdi ottaa lääkettä, sillä Harley Quinn varastaa sen.

Batman palaa Jokerin luo ja huomaa tämän olevan täysin parantunut. Samaan aikaan Hugo Strange käynnistää operaation, jonka tarkoitus on surmata koko Arkham Cityn rikolliskanta. TYGER-palkkasoturit alkavat teloittaa vankeja ja Strange laukaisee pommituksen. Kun yksi ohjuksista osuu lähelle Batmania, hän jää jumiin kivimassojen alle. Ennen kuin Jokeri ehtii hyödyntää tilanteen, Talia saapuu paikalle ja lupaa Jokerille ikuista elämää, jos hän jättää Batmanin henkiin. Lopulta Kissanainen vapauttaa Batmanin, ja tämä päättää pysäyttää Strangen operaation.

Kun Batman saapuu Strangen tukikohtaan, hänelle selviää, että Ra’s al Ghul on koko Arkham Cityn juonen takana. Ra’s lävistää Strangen miekallaan syyttäen tätä siitä, ettei tämä saanut Batmania hengiltä. Ennen kuolemaansa Strange kuitenkin käynnistää tukikohtansa itsetuhojärjestelmän. Batman ja Ra’s ehtivät paeta juuri ennen räjähdystä, ja ilmalennon aikana Ra’s riistää itseltään hengen lävistäen itsensä omalla miekallaan.

Jokeri pyrkii saamaan Batmanilta vastalääkkeen ja uhkaa tappavansa Talian, ellei Batman saavu vanhalle elokuvateatterille. Teatterilla Talia kuitenkin surmaa Jokerin ja paljastaa pitävänsä lääkettä hallussaan. Lopulta oikea, edelleen hengissä oleva Jokeri ampuu Talian, ja Talian surmaama Jokeri paljastuu muodonmuuttaja Savinaamaksi. Batman kukistaa Savinaaman ja juo osan vastalääkkeestä. Jokeri hyökkää hänen kimppuunsa, ja lasiputkessa oleva lääke putoaa maahan ja särkyy. Jokeri yrittää epätoivoisesti juoda maahan roiskunutta lääkettä Batmanin kertoessa, että hän olisi kaikesta huolimatta pelastanut Jokerin. Tämä nauraa ja toteaa asian olevan hauska, kunnes hän kuolee omahyväinen virne kasvoillaan. Batman vie Jokerin ruumiin ulos Arkham Citystä.

Ladattava lisämateriaali

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin PlayStation 3 ja Xbox 360 -painosten mukana tuleva kertakäyttökoodi oikeuttaa pelaajan saamaan Catwoman DLC Packin ja näin ollen saamaan Kissanaisen pelattavaksi hahmoksi. Neljän tehtävän lisäksi hahmo saa DLC-pakkauksessa kaksi uutta asua tavallisen pukunsa lisäksi.[19]

Myöhemmin myös Nightwing ja Robin saivat omat DLC-pakkauksensa, jotka tulivat myyntiin verkkoon marraskuussa 2011. Molempien hahmojen DLC-paketit sisälsivät niin ikään kaksi vaihtoehtoista asukokonaisuutta sekä kaksi omaa haastekenttää.[20] Myöhemmin joulukuussa julkaistiin myös uusi Skins Pack -julkaisu, joka sisälsi useita Batmanin vaihtoehtoisia asukokonaisuuksia.

23. huhtikuuta 2012 julkisettiin tieto uudesta lisämateriaalipakkauksesta. Nimen Harley Quinn’s Revenge (suom. Harley Quinnin kosto) saanut DLC-pakkaus julkaistaisiin 29. toukokuuta PlayStation 3:lle ja päivää myöhemmin Xbox 360:lle. Lähes kaksi tuntia uutta tarinapeliä sisältävässä pakkauksessa pelattavana hahmona Batmanin lisäksi on Robin. Lisäosan tarinan tapahtumat sijoittuvat muutamien viikkojen päähän Arkham Cityn loppumisesta: Harley Quinn palaa evakuoituun Arkhamiin ja pystyttää uuden tukikohdan Jokerin vanhoihin tiloihin. Pelin juoni keskittyy Robinin ympärille tämän etsiessä Batmania, joka on kadonnut lähtiessään jahtaamaan Quinnia.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Kevin Conroy  Batman/Bruce Wayne, Hush  
 Mark Hamill  Jokeri  
 Tara Strong  Harley Quinn  
 Grey DeLisle  Kissanainen  
 Corey Burton  Hugo Strange  
 Nolan North  Pingviini, Black Mask  
 Troy Baker  Robin, Kaksinaama  
 Tom Kane  Quincy Sharp  
 David Kaye  James Gordon  
 Dee Bradley Baker  Killer Croc, Ra’s al Ghul  
 Stana Katic  Talia al Ghul  
 Danny Jacobs  Victor Zsasz  
 Maurice LaMarche  Pakkasherra, Kalenterimies  
 Tasia Valenza  Myrkkymuratti  
 Fred Tatasciore  Bane, Solomon Grundy  
 Wally Wingert  Arvuuttaja  
 Rick D. Wasserman  Savinaama  
 Peter MacNicol  Hullu Hatuntekijä  
 Kari Wahlgren  Vicki Vale  
 James Horan  Jack Ryder  
 Chris Cox  Deadshot  
 Kimberly D. Brooks  Barbara ”Oraakkeli” Gordon  
 Martin Jarvis  Alfred Pennyworth  
 Khary Payton  Azrael  

Peli on saanut V2.fi:n arvostelussa arvosanaksi 5/5 tähteä.[21]

Palkinnot ja ehdokkuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Palkinto Kategoria Ehdokas/ehdokkaat Tulos
2011 Spike Video Game -palkinto Vuoden peli Ehdokkuus
Vuoden pelihahmo Jokeri Voitto
Vuoden pelistudio Rocksteady Studios Ehdokkuus
Paras Xbox 360 -peli Voitto
Paras traileri Ehdokkuus
Paras toimintaseikkailu peli Ehdokkuus
Parhaiten muokattu videopeli Voitto
Parhaat arvostelut Ehdokkuus
Parhaat grafiikat Ehdokkuus
Paras miesesiintyjä Mark HamillJokeri Ehdokkuus
Paras naiesiintyjä Tara StrongHarley Quinn Ehdokkuus
  1. Batman: Arkham Asylum 2 julkistettiin (Arkistoitu – Internet Archive) Pelaajalehti 13.12.2009 Viitattu 27.12.2009
  2. a b Batman: Arkham City Cover Story Gameinformer. Arkistoitu 3.6.2012. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  3. Batman: Arkham City – The Riddler's Return IGN Entertainment. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  4. Batman: Arkham City up to 40 hours long - map 5 times size of Asylum Nowgamer. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  5. Batman: Arkham Asylum 2 Will Be 'Really Dark' IGN Entertainment. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  6. Hello/Goodbye Joker! Mark Hamill. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  7. Exclusive interview with voice actor David Kaye, the voice of Clank and Nathan Hale Shogungamer. Arkistoitu 6.6.2012. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  8. Interview with Wally Wingert 91.8 The Fan. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  9. Batman: Arkham City Game Details Batman: Arkham Cityn verkkosivusto. Arkistoitu 2.7.2012. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  10. Bane to fight alongside Batman in Batman: Arkham City Batman: Arkham Cityn verkkosivusto. Arkistoitu 24.2.2021. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  11. a b Batman: Arkham City - Catwoman Trailer Gamespot. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  12. First Look at Robin in Batman: Arkham City Gameinformer. Arkistoitu 31.5.2013. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  13. Batman: Arkham City rogues gallery grows, Mad Hatter and Poison Ivy spotted, also Nightwing PC Gamer. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  14. Batman: Arkham City - Play as Catwoman Gamespot. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  15. The Penguin Confirmed For Arkham City Gameinformer. Arkistoitu 21.4.2012. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  16. Batman: Arkham City Reveals Talia al Ghul IGN Entertainment. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  17. New Batman: Arkham City villain found in Qore Joystiq. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  18. 'Batman: Arkham City' Comic Book Miniseries Bridges Games Monsters and Critics. Arkistoitu 21.7.2012. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  19. A Guide to Batman: Arkham City's wardrobe gallery Kotaku. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  20. Batman Nightwing release, price revealed Eurogamer. Viitattu 11.5.2012. (englanniksi)
  21. Manu Pärssinen: Batman: Arkham City 31.10.2011. V2.fi. Viitattu 19.9.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]