Cision

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cision
Yritysmuoto osakeyhtiö
ISIN KYG1992S1093
Perustettu 1892
Kotipaikka Chicago, Yhdysvallat
Kotisivu cision.com

Cision on medianäkyvyyden hallintaan, mediatietoon ja viestintäpalveluihin erikoistunut yritys. Sillä on toimistoja Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa sekä maailmanlaajuinen yhteistyökumppaniverkosto. Cision on listattu New Yorkin pörssiin vuonna 2017. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Chicagossa.

Cision perustettiin Ruotsissa vuonna 1892 Svenska Telegrambyrån mainososastona. Myöhemmin siitä muodostui Pressurklipp-niminen yritys, jonka leikeseuranta palveli ruotsalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Yritys laajeni 1990-luvulla Observer-nimisenä Tanskaan ja sen tarjoamat palvelut sisälsivät lehtileikkeiden lisäksi radio- ja televisiotranskriptiot.

Analyysipalvelut tulivat yhtiön tarjontaan 1990-luvun puolivälissä ja siitä lähtien tarjonta laajeni kattamaan erilaiset räätälöidyt tietopalvelut. Liikevaihdon kasvu sai yhtiön laajentamaan toimintansa kaikkiin muihin Pohjoismaihin, Saksaan ja Baltiaan.

Suomen markkinoille Cision tuli alun perin Observer-nimisenä vuonna 1997, kun konserni osti suomalaisen mediaseurantayrityksen, Sanomalehtien Ilmoitustoimisto SITA Oy:n, koko liiketoiminnan. SITA:n olivat aikanaan vuonna 1913 perustaneet Suomen suurimmat sanomalehdet. Yhtiön palveluihin kuuluivat perinteisen lehdistöseurannan lisäksi 1960-luvulta lähtien myös radio- ja tv-seuranta sekä erilaiset mittauspalvelut. Konserniin kuulunut, tiedotejakeluun keskittynyt sisaryhtiö Waymaker sulautui yritykseen vuonna 2003.

2000-luvulle mentäessä yritys oli jatkanut laajentumista Anglo-Euroopan alueella ja Portugalissa ja jatkoi kasvuaan useilla yritysostoilla Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoille. Seuraavina vuosina 2003–2005 markkina-asema vahvistui vielä MediaMap-, Delahaye- ja Multivision-yritysostojen myötä.[1] Vuonna 2007 kaikki Observer-konsernin tytäryhtiöt yhdistettiin yhteisen Cision-nimen alle. Vuonna 2009 Cision myi seuranta- ja analyysitoiminnot Tanskassa Infomedialle ja Norjassa ja Ruotsissa Infopaq Internationalille. Kesällä 2011 Cision myi Suomen seuranta- ja analyysitoiminnot M-Brain Oy:lle säilyttäen Cision Finlandilla tiedotejakelu- ja mediatietokantapalvelut sekä palkitun CisionPoint-verkkosovelluksen myynnin, markkinoinnin ja asiakastuen.

Cision Finland

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cision Groupin kesällä 2011 toteuttaman yrityskaupan myötä Cision Finlandin mediaseuranta- ja analyysiliiketoiminnot myytiin M-Brain Oy:lle. Cision säilytti Suomessa itsellään mediatietokantaan ja tiedotejakeluun keskittyvät Plan & Connect -palvelut, joiden myyntiä, markkinointia ja asiakastukitoimintoja sekä CisionPoint-verkkosovellusta Cision Finland (Cision Plan and Connect Finland Oy) hoitaa. Cision Finlandin toimipiste sijaitsee Helsingissä. Cisionin maailmanlaajuinen CisionPoint-verkkosovellus voitti vuosina 2009 ja 2011 CODiE-palkinnon, jonka myöntää Software and Information Industry Association (SIIA).[2] Cision ylläpitää julkista CisionWire-uutissivustoa, jossa julkaistaan tiedotteita, kuvia ja videoita.[3] Cisionin Journalisttweets.com -sivustolla voi seurata eri alojen journalistien mikrobloggausta Twitterissä.[4] Cision julkaisee myös Suomen mediauutisia sekä suositun top-blogilistauksen kuukausittain vaihtuvasta aihealueesta.

Historia numeroina

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1913 Perustetaan Oy Sanomalehtien ilmoitustoimisto Ab, SITA. Omistajina ovat suomalaiset sanomalehdet ja toiminta pääasiassa mediavälitystä ja -seurantaa.
  • 1988 SITAn omistajaksi tulee (ent. Sanoma Osakeyhtiö nyk.) Sanoma Oyj:n tytäryhtiö.
  • 1994 SITAn omistajaksi tulee Helsinki Media.
  • 1997 SITAn liiketoiminnan omistajaksi tulee ruotsalainen Scribona AB ja nimeksi tulee Oy Observer Finland Ab. Toimintaa laajennetaan sähköiseen tietopalveluun ja analyysipalveluihin.
  • 1998 Scribona AB:n alakonserni irtautuu emoyhtiöstä, konsernin nimeksi tulee Sifo Group AB. Sifo listautuu Tukholman pörssiin.
  • 2000 Sifo Group AB myy toimintojaan ja keskittyy Observer Media Intelligence sekä BIT Intelligent Communication -palveluihin. Samalla yhtiö vaihtaa nimensä Observer AB:ksi.
  • 2001 BIT muuttaa nimensä Waymaker Oy:ksi.
  • 2004 Sisaryhtiö Waymaker Oy:n palvelut sulautuvat osaksi Observerin toimintaa
  • 2007 Observer AB ja sen 13 tytäryhtiötä 10 maassa vaihtavat nimensä Cisioniksi.
  • 2009 Cision myy seuranta- ja analyysitoiminnot Tanskassa Infomedialle ja Norjassa ja Ruotsissa Infopaq Internationalille. Cisionilla on toimistoja Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa
  • 2011 Cision myy seuranta- ja analyysitoiminnot Suomessa M-Brain Oy:lle. Suomessa Cision säilyttää tiedotejakelu- ja mediatietokantapalvelut sekä palkitun CisionPoint-verkkosovelluksen myynnin, markkinoinnin sekä asiakastukitoiminnot.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]