Diktys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diktys (m.kreik. Δίκτυς, lat. Dictys) voi viitata seuraaviin:

Kreikkalainen mytologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktys viittaa neljään eri kreikkalaisen mytologian hahmoon:

Diktys, kuningas Polydekteen veli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktys oli kalastaja ja Serifoksen kuninkaan Polydekteen veli; molemmat Magnesin poikia. Argoksen kuninkaan Akrisioksen saatua ennustuksen, että hänen oman tyttärensä poika surmaisi hänet, hän tyttärensä saatua pojan sulki molemmat arkkuun ja heitätti heidät merelle. Arkku kuitenkin ajautui Serifokseen, ja siellä sen löytänyt Diktys otti huomaansa äidin ja kasvatti tämän pojan, Perseuksen, aikuiseksi huolehtien heistä hyvin. Perseus myöhemmin surmasi Medusan ja pelastettua Andromedan, mutta palattuaan takaisin Serifokseen joutui huomaamaan, että hänen äitinsä ja Diktys olivat joutuneet piiloutumaan temppeliin Polydekteen väkivaltaisuutta. Tapettuaan Polydekteen näyttämällä tälle Medusan päätä, hän asetti Diktyksen kuninkaaksi.[1]

Diktys, merimies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktys oli yksi kahdestatoista merimiehestä, joita Dionysos – silloin nuorukainen – pyysi viemään hänet Naksokseen. Nämä kuitenkin halusivat irstailla matkalaisensa kanssa tämän kauneuden vuoksi, jolloin Dionysos sai viininlehviä nousemaan, ja leijonia ja panttereita tulemaan esiin ympäri laivaa. Tällöin merimiehet peloissaan hyppäsivät mereen, jossa he muuttuivat delfiineiksi yhtä lukuun ottamatta, joka oli vastustanut tovereitaan[2].

Diktys, kentauri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktys oli kentauri, joka osallistui Peirithooksen ja Hippodameian häihin. Lapiittien ja kentaurien välille syntyneessä taistelussa Diktys joutui pakenemaan Peirithoosta mutta liukastui ja putosi alas jyrkänteeltä seivästäen itsensä suureen saarni-puuhun[3].

Diktys, Poseidonin poika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktys oli Poseidonin ja Agameden, Augeiaan tyttären, poika[4].

  1. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.4.2–3 (engl. käännös)
  2. Hyginus, Fabulae cxxxiv (engl. käännös)
  3. Ovidius, Muodonmuutoksia xii.327-340 (engl. käännös)
  4. Hyginus, Fabulae clvii (engl. käännös)