Fatwa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Damaskoslaisen Umaijadi-moskeijan imaamin Muaz al-Khatibin käsinkirjoittama fatwa vuodelta 2008.

Fatwa (arab. فتوى‎) on kirjallinen lainopillinen lausuma, jonka islamilainen uskonoppinut antaa jostain šariaa eli Jumalan lakia koskevasta kysymyksestä. Šarian lähteitä ovat Koraani ja Muhammedista kertovat hadithit, joiden joukossa niin sanotut Kuusi kirjaa ovat sunnimuslimeille tärkeimmät.

Islam on kaikenkattava uskonto, jonka sisältämät Jumalan lain määräykset ulottuvat koko inhimillisen elämän kirjolle.[1] Islam kuitenkin kieltää tavallista maallikkoa itse tulkitsemasta pyhiä tekstejä.[2] Muslimit joutuvat näistä syistä kääntymään uskonoppineiden puoleen erilaisissa asioissa saadakseen tietää, mikä on šarian mukainen menettelytapa. Fatwa on uskonnollinen mielipide, jonka antaa uskonasioihin perehtynyt mufti. Hänen tehtävänsä eroaa oikeusistuimessa toimivan uskonnollisen tuomarin eli qadin tehtävistä. Mufti ei ratkaise oikeusjuttuja vaan antaa uskonnollista taustatietoa ja ratkaisuja tilanteisiin, jotka eivät yleensä kuulu oikeusistuimille.

Neuvon kysyminen uskonasiassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Turkkilainen mufti 1687

Kun muslimi haluaa tietää, mikä on islamin kanta johonkin asiaan, hän kysyy sitä uskonoppineelta, joka osaa tulkita Koraania ja haditheja. Šarian asiantuntijoita ovat etenkin muftit, joiden antamansa lausunnot, fatwat, ovat Jumalan laista annettuja tulkintoja. Muftin tehtäviin ei ole virallista tutkintoa. Mufti saavuttaakin asemansa luottamuksen kautta, jota uskovat tuntevat hänen asiantuntemustaan kohtaan.[3] Keskiajalla eläneeltä oppineelta Ahmad Ibn Hanbalilta kysyttiin, kuinka monta hadithia piti osata, että pystyi antamaan asiantuntevan mielipiteen lakiasioissa. Hanbali arveli, että lukumäärä oli jossain kolmensadan tuhannen ja viidensadan tuhannen välissä.[4]

Yksinkertaisimmin muslimi voi kysyä neuvoa imaamilta, joka johtaa rukouksia moskeijassa. Perinteisesti kysymyksiin vastataan perjantairukouksen jälkeen, missä lainoppineen avustajat keräävät paperilapulle kirjoitetut kysymykset.[5] Fatwa on yleensä suullista vastausta perusteellisempi kirjallinen lausunto, jonka laatiminen vie uskonoppineelta aikaa. Fatwa voi silti olla myös lyhyt suullinen lausunto.[3] Nykyisin on perustettu fatwa-neuvostoja, joita toimii myös internetissä palvelemassa uskovia.

  • Fatwat voivat koskea esimerkiksi oikeaa kehonhoitoa. Parran ja viiksien pituus on islamissa uskonnollinen kysymys. Al-Bukharin erään hadithin mukaan miehellä pitää olla parta, mutta sen ja viiksien pitää olla lyhyet.[7] Kysymykseen, voiko miehelle lahjoittaa partakoneen, uskonoppinut vastasi nettisivuillaan, että se ei ole luvallista, jos lahjoittaja uskoo, että lahjan saaja, aikoo ajaa sillä partansa pois, minkä teon Jumala on kieltänyt.[8]
  • Jotkut fatwat voivat muistuttaa psykologista neuvontaa. Nuori mies kysyi, onko mahdollista harrastaa seksiä islamilaisen henkiolennon eli jinnin kanssa, kuten hän arvelee itselleen tapahtuneen. Uskonoppineen vastaus oli, että oppineitten mielipiteet jakautuvat. Toisten mielestä se oli mahdollista, toisten ei. Hän neuvoi miestä jatkamaan uskonnollisten velvollisuuksiensa suorittamista, välttämään humpuukin puhujia ja kääntymään lääkärin puoleen.[9]

Fatwan rakenne ja merkitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lausunnossa mufti käy läpi asiaankuuluvia Koraanin kohtia sekä haditheja, jotka yleensä ovat keskenään ainakin jossain määrin ristiriitaisia. Lopuksi hän antaa oman tulkintansa asiasta. Kun vaikeasta asiasta neuvoa kysytään muftilta, saadaan pitkä kirjallinen lausunto, joka toisinaan päätyy vain todennäköiseen arvioon. Fatwa päättyy aina sanoihin "Allah tietää parhaiten".

Vaikka šaria on ikuinen ja muuttumaton, siitä tehty lainopillinen tulkinta vaihtelee.[10] Muftin antama lainopillinen mielipide eli fatwa on yhtäältä vain hänen oma kantansa, mutta toisaalta sen katsotaan silti edustavan yleispätevää šarian tulkintaa. Mufti voi myös muuttaa mieltään ja antaa uuden lausunnon, joka on ristiriidassa edellisen kanssa. Tällöin molemmat ovat yhtä päteviä, ja uskova voi valita niiden välillä.[11] Samasta asiasta onkin yleensä tarjolla erilaisia, myös keskenään ristiriitaisia fatwoja, jotka kaikki ovat silti islamilaisittain päteviä.[12] Näin on asia esimerkiksi naisten ympärileikkausta koskevissa fatwoissa, joita on tehty vastakkaisten kantojen hyväksi. Uudemmat tulkinnat eivät liioin tarkoita sitä, että niitä vanhemmat olisivat muuttuneet vääriksi. Kerran annettu fatwa säilyttää asemansa.

Islamin monimuotoisuuteen kuuluu erilaisten näkemysten kirjo, vaikka monissa avainkysymyksissä islamilainen maailma jakaakin yhteiset tulkinnat. Käytännössä fatwan merkitys riippuu sen antajan asemasta ja arvostuksesta. Muslimit seuraavat normaalisti oman moskeijansa imaamin mielipiteitä. Suositus on, että maallikot seuraavat kussakin asiassa niitä oppineita, joihin he luottavat.[13]

Fatwan toimeenpano ei kuulu uskonoppineelle vaan asianomistajalle.[14]

Fatwat ja politiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islam ei ole pelkästään uskonto, vaan sillä on myös poliittinen puolensa. Islamin tavoitteena on maallisen lainsäädännön korvaaminen Jumalan lailla, jolloin uskonoppineitten antamat fatwat korvaisivat lakia säätävät parlamentit. Islamilaisissa maissa papisto ja hallitusvalta ovat tämän takia aina kamppailleet keskenään vaikutusvallasta.lähde?

Tunnettu länsimaiseen sananvapauteen kohdistunut fatwa on ajatollah Ruhollah Khomeinin vuonna 1989 Salman Rushdielle langettama kuolemantuomio. Sen myötä fatwan käsite tuli länsimaissa tunnetuksi. Se johti myös kauan jatkuneeseen väärinkäsitykseen, että fatwat olisivat ainoastaan tappokäskyjä. Perjantaina 12. elokuuta 2022 šiialainen toisen polven maahanmuuttaja puukotti Rushdieta New Yorkissa pidetyssä puhetilaisuudessa.[15][16][17]

Tiedotan kaikille maailman urheille muslimeille, että Saatanallisten säkeiden – tekstin, joka on kirjoitettu, editoitu ja julkaistu islamia, islamin profeettaa ja Koraania vastaan – kirjoittaja sekä kaikki kustannustoimittajat ja kustantajat, jotka ovat tietoisia sen sisällöstä, tuomitaan kuolemaan. Kehotan kaikkia uljaita muslimeja, missä päin maailmaa he ovatkaan, tappamaan heidät viipymättä, ettei kukaan uskalla jatkossa loukata muslimien pyhiä uskomuksia.

Ajatollah Khomeinin Teheranin radiossa 14. helmikuuta 1989 Salman Rushdielle antama fatwa. [18]

Kuuluisa poliittinen fatwa on Osama bin Ladenin vuonna 1998 antama käsky hyökätä amerikkalaisia vastaan. Siinä Yhdysvaltain joukkoja verrattiin Saatanaan, julistettiin pyhä sota Yhdysvaltoja vastaan ja kehotettiin tappamaan kaikki amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa ”missä ja millä keinoilla tahansa”. Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja vuonna 2001 pidetään suorana seurauksena bin Ladenin fatwasta. On kuitenkin myös katsottu, että bin Ladenia ei voi pitää taustansa perusteella muftina, eikä hän siten voi antaa fatwoja. Myös sodan julistaminen kuuluu šarian mukaan vain kalifille.[3]

Vuonna 2010 Saudi-Arabia sulki joukon internetissä toimivia fatwa-sivustoja, joiden antamia uskonnollisia ohjeita se piti hallinnolleen uhkana.[19]

  • Hendrickson, Jocelyn: Fatwa. Teoksessa; Böwering, Gerhard (toim.) The Princeton Encyclopedia of Islamic Political Thought, s. 173–174. Princeton University Press, 2013.
  • Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja. Helsinki: Otava, 2004. ISBN 951-1-18669-8
  • Lawrence, B. B.: Introduction. Teoksessa: Ibn Khaldun: The Muqaddimah. An Introduction to History. Princeton University Press, 2005. ISBN 978-0-691-16628-5
  1. Ajatollah Khomeini: Ajatollahin ajatuksia, s. 17. Karisto, 1980 Ajatollah Khomeini on todennut, että "ei ole yhtäkään seikkaa, josta islam ei olisi lausunut mielipidettään.".
  2. al-Tirmidhi: The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips (Engl. reference) Vol. 5, Book 44, Hadith 2951. ”Abd Allah ibn Abbas kuuli Jumalan lähettilään sanoneen: Se, joka selittää Koraania omin päin, on ansainnut tulisen istuimen” (englanniksi)
  3. a b c Hendrickson, 2013
  4. Lawrence, 2005, s. xxii
  5. Hämeen-Anttila, 2004,162-163
  6. Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja, s. 160–161. Helsingissä: Otava, 2004. ISBN 951-1-18669-8
  7. al-Bukhari: Book on Dress, Vol. 7, Book 72, Hadith 780 The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips. sunnah.com.
  8. Giving shaving tools to men as present. Fatwa No: 137980 Islamweb.net. 5.1.2917.
  9. Someone told him - a Jinn is having sex with you - Fatwa No: 91112 2.5.2006. Islamweb.net.
  10. Hämeen-Anttila, 2004, 159
  11. Hämeen-Anttila, 2004, 162
  12. Jaakko Hämeen-Anttila: Islamin käsikirja, s. 160–161. Otava, 2004.
  13. A Small Percentage of Alcohol in Cosmetic Products Fatwa No: 382309. 9.8.2018. Islamweb.net.
  14. Hämeen-Anttila, Jaakko: Islam: Taskusanakirja, s. 160–161. Helsinki: Basam Books, 2001. ISBN 952-9842-60-0
  15. Yhdysvallat | Luentotilaisuudessa puukotettu kirjailija Salman Rushdie on hengityskoneessa ja saanut vakavia vammoja Helsingin Sanomat. 12.8.2022. Viitattu 13.8.2022.
  16. Salman Rushdie: Author on ventilator and unable to speak, agent says BBC News. 13.8.2022. Viitattu 13.8.2022. (englanti)
  17. Who is the 24-year-old man who attacked Salman Rushdie? The Indian Express. 13.8.2022. Viitattu 13.8.2022. (englanniksi)
  18. Salman Rushdie on maailman kenties kuuluisin vainottu kirjailija – Iranin ajatollah langetti tappokäskyn vuonna 1989 Helsingin Sanomat. Viitattu 2.8.2018.
  19. Bob Trevelyan: Saudi website for fatwas closes BBC News. 9.9.2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]