Ferengit
Ferengit ovat fiktiivinen humanoidirotu Star Trekissä. Ne nähtiin ensi kertaa Star Trek – uusi sukupolvi -sarjan vuonna 1987 esitetyssä jaksossa The Last Outpost, missä ferengit törmäsivät Federaatioon ensimmäistä kertaa vuonna 2364 Delphi Ardu -planeetalla,[1] joskin rodun nimi oli mainittu jo sarjan pilottijaksossa. Ferengien kulttuuri on voitontavoittelun ja kaupankäynnin läpitunkemaa. He yrittävät jatkuvasti saada voittoa tekemällä omalta kannaltaan edullisia kauppasopimuksia muiden kanssa. Toinen usein esille tuleva kulttuurinen piirre ferengeillä on naisten alistaminen. Star Trek -sarjoista tunnettuja ferengi-hahmoja ovat Quark, Rom, Nog, Ishka, Zek ja Brunt.
Rodun kotiplaneetta, Ferenginar, ei kuulu Federaatioon, vaan on suurnaguksen ja Kaupankäynnin Virkakunnan hallitsema. Jälkimmäinen koostuu pääasiassa Taloudellisten Neuvonantajien Neuvoston edustajista. Myös Ferengien uskonto perustuu markkinoihin: he rukoilevat ja tarjoavat rahaa Siunatulle Valtionkonttorille (Blessed Exchequer) ja toivovat pääsevänsä kuoltuaan Jumalalliseen Aarreaittaan sekä pelkäävät sielunsa joutuvan sen sijaan Ikuisen Puutteenalaisuuden Holviin.
Ensimmäiset esiintymiset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Alun perin ferengien oli tarkoitus korvata klingonit Federaation päävihollisina, mutta kävi ilmi, etteivät ohjelman katsojat voineet nähdä niin surkuhupaisia olentoja pysyvänä uhkana. Näin ollen, Paramount-yhtiö jätti ferengeille Next Generation -sarjassa pelkän kiusankappaleen roolin ja sijoitti hahmot usein humoristisiin tilanteisiin. Federaation päävihollisiksi tulivat sen sijaan romuluslaiset ja borgit.
Ensimmäinen maininta ferengeistä oli jaksossa "Encounter at Farpoint", jossa Bandi-rotuun kuulunut hahmo Groppler Zorn uhkasi myydä Farpoint-aseman heille. Deep Space Ninessä käy ilmi, että klingonit ja cardassit olivat olleet tekemisissä ferengien kanssa jo vuosia ennen kyseisen jakson tapahtumia ilman, että Federaatio olisi saanut heistä tietoa kummaltakaan rodulta. Jos katsotaan tapahtumien kronologista järjestystä, niin Enterprise-sarjan jaksossa "Dear Doctor", vuonna 2151, valakialainen astronautti, joka kohtaa Enterprise NX-01:n miehistön, mainitsee ferengit ohimennen, ja miehistö ei tunnista nimiä. Myöhemmin miehistö kohtaa itsekin ferengejä jaksossa "Aquisition", mutta he eivät kuitenkaan kuule rodun nimeä, eivätkä osaa yhdistää sitä valakialaisen kommenttiin.
Ensimmäiset Star Trekissä esiintyneet ferengit olivat "The Last Outpost" -jakson Letek, Mordoc ja Kayron. Deep Space Ninesta tuli sarja, joka jatkossa keskittyi eniten ferengeihin. Armin Shimerman näytteli baarinpitäjä Quarkia. Myös Quarkin veli, Rom (Max Grodechik) sekä Romin poika, Nog (Aron Eisenberg) esiintyivät ohjelmassa usein. Nogista tuli myöhemmin Tähtilaivaston ensimmäinen ferengi-jäsen. Deep Space Ninessa monet jaksot keskittyivät nimenomaan ferengeihin, ja katsojat pääsivät tutustumaan heidän kulttuuriinsa lähemmin. Myös naispuolinen ferengi nähtiin ensimmäistä kertaa Deep Space Ninessa.
Etymologia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sana "ferengi" on otettu Star Trekiin maapallolla oikeasti käytetystä sanasta. Se on arabialainen nimitys eurooppalaisille kauppiaille – tai länsimaalaisille yleensä. Sekä arabiankielinen sana että Star Trekissä käytetty nimi lausutaan /fɛˈrɪŋɡi/ (IPA). Arabiankielinen sana on todennäköisesti johdettu arabian kielen sanasta "faranj" tai "franji", jotka tarkoittavat frankkeja, tai mahdollisesti persian sanasta "farangi", joka tarkoittaa ulkomaalaista. Etiopiassa sanoilla ferenj ja ferenji on sama merkitys. Kreikassa käytetään puhekielessä joskus sanaa "fragoi" (φράγκοι) länsi-eurooppalaisista. Intiassa termiä käytettiin erityisesti brittivaltaa vastustavien keskuudessa halventavassa mielessä briteistä.
Anatomia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ferengit ovat humanoidirotu, joskin ihmistä vähän pienempiä, yleensä puolentoista metrin korkuisia. Heillä on epätavallisen suuret korvat, jotka ovat suurempia miehillä kuin naisilla. Suurten korvien ansiosta ferengeillä on erinomainen kuulo. Korvat ovat myös Ferengien kehon herkin kohta. Otsa on kuhmurainen, nenä on suuri ja kohojuovainen, kohoavat kylkiluut, erikseen ylemmät ja alemmat keuhkot sekä neliosaiset aivot, joita betazoidien ja vulkanuslaisten telepaattiset voimat eivät pysty lukemaan. Data on maininnut kerran, että ferengit ovat vahvempia kuin ihmiset. Yleensä ferengit esitetään kuitenkin selvästi keskivertoihmistä heikompina. Ainakin miehillä on korvissaan erogeeniset alueet, ja he käyttävät puhekielessä englanninkielistä sanaa "lobes" (joka tarkoittaa korvanlehtiä) samoin kuin voidaan käyttää esimerkiksi sanaa "kantti" tai "sisu" ("sinulla ei ole kanttia/sisua siihen" jne.). Ferengit käyttävät myös sanaa "oo-mox", jolle ei ole englannin- tai suomenkielistä vastinetta kuvaamaan aistimuksia, joita he tuntevat korvien saadessa aistiärsykkeitä. Ferengin hampaat muistuttavat särmikkäitä piikkejä, ja he käyttävät kädessä pidettävää hampaiden teroitinta niiden hoitamiseen.
Kulttuuri
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ferengit tulevat Ferenginar-nimiseltä planeetalta, joka sijaitsee Ferengien Liiton keskellä, Alpha Quadrantissa. Ferengien Liiton sisältämät planeetat kokonaisuudessaan ovat jääneet Star Trekin katsojille epäselväksi. Se kaiketi sisältää Ferenginarin sekä ferengien kolonisoimat asumattomat planeetat. Ei ole viitteitä siitä, että ferengit hallitsisivat muita rotuja.
Ferengien kulttuuri perustuu kokonaan kaupankäyntiin ja 285 hankintasääntöä sisältävät pyhän lain, johon koko ferengien yhteiskunta perustuu. Gint, ensimmäinen suurnagus (Ferengien Liiton johtaja), kirjoitti ne alun perin ylös. Sääntöjen nimitys on pelkkä markkinointikikka, koska säännöt ovat oikeastaan vain ohjenuoria, ja Gint antoi ensimmäiselle säännölle numeron 162 luodakseen kysyntää 161 säännölle, joita ei oltu vielä luotu.
Ferengien kulttuuri on niin omistautunut säätelemättömälle kapitalismille,[1] että käsitteitä, kuten ammattiliitto, sairausloma, lomat yleensä sekä ylityökorvaus, pidetään vastenmielisinä, koska ne estävät työläisten riistoa. Sääntöjen lisäksi ferengit tunnustavat Viisi Kaupankäynnin Vaihetta: hullaantuminen, oikeutus, anastus, päähänpinttymä sekä jälleenmyynti. Ferengit arvostavat muiden rotujen kulttuurien kaupallisia piirteitä. Esimerkiksi maapallon Wall Street nauttii ferengien taholta uskonnollista kunnioitusta, ja he tekevät säännönmukaisesti pyhiinvaellusmatkoja maapallolle käydäkseen tässä kaupankäynnin pyhässä paikassa.
Voitontavoittelu leimaa jopa ferengien uskontoa. Ferengit rukoilevat saadakseen taloudellista menestystä. He uskovat kuolemanjälkeiseen elämään, joka perustuu maanpäällä saavutetun voiton määrään. Onnistuneet pääsevät kuoltuaan Jumalaiseen Aarreaittaan (jos he voivat lahjoa itsensä sisään), ja taloudellisesti epäonnistuneet yksilöt viettävät ikuisuuden Ikuisen Puutteenalaisuuden Holvissa taikka Velallisen Vankityrmässä.
Ferengien yhteiskunnan lait olivat äärimmäisen tylyjä naisia kohtaan. Naispuolisten ferengien ei annettu tehdä voittoa, pitää vaatteita yllään,[1] puhua vieraille tai matkustaa ilman perheen vanhimman miehen lupaa. Ferengi-naiset pehmensivät ruoat perheenjäsenilleen jauhamalla sen suussaan. Äitinsä myyminen kultapäällysteisestä latinumista (joka on pääasiallinen laillisen kaupan maksuyksikkö) oli yleisesti ihailtu teko. Naisten asemaan tuli parannusta jaksojen "Ferengi Love Songs" ja "Profit and Lace" jälkeen. Ensin mainitussa jaksossa paljastui, että Quarkin ja Romin äiti, Ishka, oli rakkaussuhteessa suurnagus Zekiin.
Deep Space Ninen toiseksi viimeisen jakson , "The Dogs of War", aikoihin annettiin merkkejä, että ferengien kapitalismi olisi joutumassa suuremman säätelyn alaiseksi, ja että olisi tapahtumassa historiallisia muutoksia esimerkiksi naisten oikeuksien, yleisen terveydenhuollon, työläisten oikeuksien suhteen. Rom nimitti Zekin seuraajakseen suurnaguksena, mistä voi arvella, että nämä suuntaukset tulevat jatkumaan ottaen huomioon, että rom oli pitkään kuvattu liberaalimpana, myötätuntoisempana ja tunteellisempana kuin perinteiset ferengit.
Ferengimiehiä ei haudata eikä polteta, kun he kuolevat. Sen sijaan kuoleva mies myy ruumiinsa korkeimman tarjouksen tekijälle, ja ruumis paloitellaan ja säästetään ja myydään arvokkaasta elämästä muistuttavina muistoesineinä.
Eliminaattoreina tunnetut ferengi-kulttuurin jäsenet ottavat vastaan palkkamurhaajien tehtäviä keneltä tahansa, joka on valmis maksamaan heidän palveluksistaan. Useimmat ferengit pitävät eliminaattoreina omituisina, koska he näyttävät nauttivan enemmän tappamisesta kuin siitä saaduista voitoista. Pahimmillaan heidät myös nähdään hyviä asiakkaita tappavina vaarallisina psykopaatteina, joita pyritään välttämään aina kuin mahdollista.
Ferengien keittiö ei ole saanut juuri suosiota muiden kulttuurien parissa. Joitakin poikkeuksia tästä kuitenkin on. Ferengit keksimä alkoholin korvaava syntheholi sekä alkoholijuoma nimeltä "musta aukko" ovat suosittuja myös joidenkin muiden rotujen edustajien keskuudessa. Ferenginarin ulkopuolella monet ferengit syövät mielellään muiden kulttuurien ruokia, ja ovat sisällyttäneet niitä omiin menuihinsa. Useimmat heistä kuitenkin erityisesti inhoavat ihmisten ruokaa.
Tärkeä osa ferengien keittiötä ovat hyönteiset ja muut pienet selkärangattomat. Jotkut näistä, kuten toukat ja greemadot, tarjoillaan melkein aina elävänä, kun taas toiset ruoat tarjoillaan hyytelönä tai mehuna. Suosittuja juomia ovat Eelwasser ja Slug-o-Cola.
Kun ferengi rukoilee tai kumartuu kunnioituksesta, hän pitää käsiään kulhon muodossa.
Huomattava Ferengien ajanviete on strategiapeli Tongo, jota pelataan korteilla ja rulettipyörällä. Joka vuorollaan pelaaja valitsee "väistä", "uhmaa", "lunasta" tai "peräänny". Ferenginarilla pelataan joka vuosi Tongon mestaruuskisat.
Toinen rulettipyörää käyttävä ferengien peli on Dabo. Siinä kymmenen pelaajaa istuvat pyörän ympärillä ja jokainen heistä joko "ostaa", "myy" tai "vaihtaa" kultapäällysteiset latinuminsa ennen seuraavaa pyöritystä. Dabopelitalojen omistajat usein käyttävät hyvännäköisinä pidettyjä naisia pelien ohjaajina saadakseen asiakkaat pelaamaan ja häiritäkseen heidän keskittymistä.
Ferengien hallituksella on jaosto, joka tunnetaan Ferengien Kaupankäynnin Viranomaisena. Melkein kaikki ferengit suhtautuvat kyseisen organisaation edustajiin vastahakoisesti. Jaostoon kuulunut selvitysmies Brunt oli Deep Space Ninessa usein Quarkin kannoilla.
Koska ihmiset ovat 2100-luvulta asti olleet voittoa tavoittelematon laji, Ferengit eivät yleensä pidä heistä. He yleensä lausuvatkin ihmisen englanninkielisen nimen "human" halveksuvaan sävyyn, venyttäen a-kirjainta.
Kieli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Star Trek -ohjelmissa ferengit, kuten melkein kaikki muutkin muukalaisrodut, puhuvat melkein aina englantia. Heillä on kuitenkin muiden rotujen tapaan oma kielensä. Deep Space Ninen jaksossa "Little Green Men" näytetään ferengit puhumassa omaa kieltään, kun heidän kielenkääntökoneensa ei toimi. Kyseisessä jaksossa myös nähdään, miten ferengit yleensä pitävät kielikäännöskonetta (Universal Translator) korvissaan olevina implantteina. Enterprise-sarjan jaksossa "Acquisition" kuullaan myös samasta syystä paljon ferengien kieltä, kunnes he saavat käännöskoneen toimimaan. Ferengit kuuluvat niihin harvoihin rotuihin, joiden varsinaista kieltä Star Trekin katsojat ovat saaneet kuulla. Joissakin jaksoissa on myös ollut ferengien kirjoitusta. Tietokoneen ruudulla näkynyt teksti on animoitu siten, että se näyttää hieman perinteiseltä pörssikurssien tulostetta antavalta laitteelta. Ferengien kirjoitus on tehty muistuttamaan kulkukaaviota. Ferengien kielessä on 178 eri sanaa sateelle, koska Ferenginarilla sataa melkein koko ajan. Trekkiet ovat kehitelleet ferengien kieltä epävirallisesti pidemmälle.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Star Trekin kirjoittajien mukaan ferengit ja greet kilpailivat muinaisina aikoina planeettansa hallinnasta. Molemmat kävivät vaihtokauppaa jumaliensa kanssa saadakseen apua, kunnes greet antoivat liian paljon ja päätyivät ferengien ruokavalioksi.
Ennen Naguksen vallan alle yhdistymistä Ferenginar oli jaettu keskenään kilpaileviin Kaupankäynnin Vyöhykkeisiin. Tämä jakso tunnettiin "Vaihtokaupan Aikana".
Noin yhdeksännen vuosituhannen aikana eaa. Gint alkoi kirjoittaa hankintasääntöjä luoden perustan ferengien yhteiskunnalle.
Deep Space Ninen jaksossa "Little Green Men" ferengien alus (mukanaan Quark, Rom, Nog ja Odo) putosi New Mexicon Roswelliin vuonna 1947. Tämä oli ihmisten ensimmäinen kontakti ferengien kanssa, joskin virallisesti väitettiin, että avaruusaluksen sijaan kyse oli vain säähavaintopallosta.
Joskus vuosien 1947 ja 2151 välillä ferengit ostivat poimumoottorin breeneiltä. Kyseisen rodun yksittäinen edustaja vaihtoi moottorin muutamien ferengien aurinkokunnan jääkomeettojen omistukseen sekä pieneen jäiseen kuuhun ja Ferenginarin jääalueisiin. Breenit eivät sen jälkeen palanneet ferengien aurinkokuntaan.
Vuonna 2151 ryhmä ferengien kaappareita, jotka käyttivät kaasutuslaitetta, lamauttivat Enterprisen miehistön ja yrittivät varastaa kaiken arvokkaan. Kolme miehistönjäsentä onnistuivat kuitenkin tekemään heidän aikeensa tyhjäksi ja saamaan tavarat takaisin. Kaappareiden rodun nimi ei kuitenkaan tällöin tullut Enterprisen miehistön tietoon.
Vuonna 2355 ferengien laiva ampui USS Stargazeria. Jean-Luc Picard vastasi tuleen ja tuhosi ferengialuksen. Ferengit kutsuivat tätä tapausta Maxian taisteluksi. Daimon Bok, ferengialuksen kapteenin isä, yritti kostaa Picardille Next Generationin jaksossa "The Battle" ja myöhemmin seitsemännellä tuotantokaudella jaksossa "Bloodlines".
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 88. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X