Fuerteventura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuerteventura
Sijainti
Saariryhmä
Korkein kohta
Pico de la Zarza (d) (käännä suomeksi)View and modify data on Wikidata
Pinta-ala
1 660 km²
Väestö
Asukasluku
100 929 (2008)[1]
Suurin kaupunki
Kieli
Kartta
Fuerteventuran lippu
Fuerteventuran vaakuna
Satelliittikuva Fuerteventurasta

Fuerteventura on Kanariansaariin kuuluva saari Atlantin valtamerellä 115 kilometriä länteen Afrikan rannikosta. Saaren väkiluku oli 100 929 vuonna 2008. Saaren pääkaupunki on Puerto del Rosario. Fuerteventuran asukkaiden tärkein elinkeino on matkailu. Muita elinkeinoja ovat muun muassa kalastus ja maatalous.

Fuerteventura sai alkunsa tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 12 miljoonaa vuotta sitten.

Alkuperäiset asukkaat guanchit saapuivat saarelle satoja vuosia ennen eurooppalaisia. Guancheilla ja Pohjois-Afrikan Atlasvuorilla asuvilla berberiheimoilla oletetaan olevan läheinen yhteys.

Ranskalainen Jean de Betancourt valloitti Fuerteventuran 1400-luvun alussa. Hän miehitti Betancurian kaupungin ja nimesi sen itsensä mukaan. Saaren ensimmäinen kristitty kirkko rakennettiin myös sinne.

Fuerteventuran nimen alkuperästä on useampikin teoria, erään teorian mukaan Jean de Betancourt antoi saarelle nimen Fuerteventura, pitäessään saarella käymistä suurena seikkailuna. Toisen teorian mukaan nimi tulee espanjankielisistä sanoista el viento fuerte (suom. voimakas tuuli).

Maantiede ja ilmasto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuerteventura sijaitsee 105 km Marokon Cape Jubystä länteen.[2]

Saaren pinta-ala on noin 1 660 neliökilometriä ja se on Kanariansaarten toiseksi suurin. Saari on noin 100 km pitkä ja 30 km leveä. Saaren korkein huippu on 807 metriä korkea Pico de Jandia.

Saari on maaperältään karu ja aavikkomainen. Saarella on rantaviivaa 340 kilometriä, josta kullankeltaista hiekkarantaa noin 50 kilometriä. Fuerteventuran rantavedet ovat usein turkoosinvihreitä, koska saaren rannat ovat matalia ja vesi kirkasta. Corralejon eteläpuolella on suuri valkohiekkainen dyynialue. Saaren eteläosassa Jandiassa on puolestaan 25 kilometriä pitkä ranta. Isla de Lobosin saari Corralejon lähellä on myös suosittu retkeilykohde. Betancurian historiallinen kaupunki saaren sisäosissa on myös näkemisen arvoinen.

Fuerteventura on osa Las Palmasin maakuntaa ja jakautuu kuuteen kuntaan:

Fuerteventuran ilmasto on läpi vuoden hyvin tasainen. Lämpötila laskee hyvin harvoin alle 18 °C ja nousee harvoin yli 24 °C. Joulukuusta helmikuuhun ilmasto saattaa olla epävakainen ja kolea. Saarella tuulee lähes aina.

Fuerteventuran maisemaa

Fuerteventuralla on upeiden ja aurinkoisten hiekkarantojen ja dyynien ansiosta erinomaiset puitteet rantalomailuun. Lisäksi saarella on monipuoliset mahdollisuudet aktiivilomailuun, erityisesti vesiurheiluun.

Fuerteventuran suurimmat matkailukohteet ovat Corralejon kylä saaren pohjoisosassa, Morro Jable saaren eteläosassa Jandiassa ja ainoastaan matkailua varten rakennettu Caleta de Fuste hieman pääkaupunki Puerto del Rosarion eteläpuolella. Myös kalastuskylä El Cotillo luoteisrannikolla, Isla de Lobosin saari Corralejon lähellä ja Betancurian historiallinen kaupunki saaren sisäosissa ovat suosittuja matkakohteita.

Isla de Lobosin saari Corralejon lähellä on myös suosittu retkeilykohde. Varsinaisia kulttuurinähtävyyksiä saarella ei juuri ole, mutta Betancurian historiallinen kaupunki saaren sisäosissa on näkemisen arvoinen. Fuerteventuralla ei myöskään ole kovin vilkasta yöelämää, mutta esimerkiksi Corralejossa on jonkin verran menopaikkoja.

  • Aarnio, Hannu & Aarnio, Leena: Kanariansaarten luonto-opas. Hämeenlinna: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2006. ISBN 951-31-3674-4
  1. Instituto Nacional de Estadística
  2. Fuerteventura Island Encyclopedia Britannica. Viitattu 3.3.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]