HLA
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
HLA-molekyylit (Human Leukocyte Antigen) ovat immuunipuolustuksen toiminnan perusta. Ihmisen jokaisessa solussa on HLA-molekyylejä, jotka esittelevät solun sisäisiä proteiineja.
HLA-geenialue on noin neljän miljoonan emäsparin pituinen DNA-alue kromosomissa 6. Geenialue koostuu kolmesta luokasta, luokat 1, 2 ja 3.
- Luokan 1 geenialue sisältää HLA-lokukset A, B ja C, joiden tuotteita esiintyy kaikissa tumallisissa soluissa. HLA-1 molekyylit esittelevät solun sisäisiä proteiineja, jotta immuunipuolustus voi tunnistaa esimerkiksi viruksen infektoiman solun, kun HLA-1 molekyyli esittelee virusten proteiinirakenteita.
- Luokan 2 HLA-molekyylejä esiintyy pääasiassa antigeenia esittelevien solujen (APC-solut, Antigen Presenting Cells) pinnalla, sekä kateenkorvan pinnan epiteelisoluissa. Soluissa, jotka eivät osallistu immuunireaktioon, ei esiinny HLA-2 molekyylejä. Antigeeniä esittelevä solu, esimerkiksi makrofagi esittelee syömänsä mikrobin antigeenejä HLA-2 molekyylissään, ja immuunipuolustus voi käynnistää immuunivasteen.
- Luokan 3 geenialue sisältää geenejä, jotka koodaavat muun muassa komplementin osia.