Kaizen
Kaizen (改善) on alun perin japaninkielinen termi ja tarkoittaa jatkuvaa parantamista pienissä askeleissa. Kaizen on Lean-ajatteluun pohjautuva menetelmä ja sitä käytetään erilaisten prosessien parantamiseen yhdessä organisaation johdon ja työntekijöiden kanssa. Kaizenin perusajatuksena on parantaa prosesseja jatkuvasti pienissä askeleissa vähentämällä hukkaa. Merkittäviä parannuksia saadaan aikaan lyhyessä ajassa ilman suuria investointeja tai riskejä. Yksi tunnetuimpia ja pitkäaikaisempia Kaizen-vaikuttajia on Masaaki Imai. Hän on kirjoittanut useita Kaizen-kirjoja, esim. Gemba Kaizen [1], joka vapaasti käännettynä tarkoittaa jatkuvaa parantamista työpisteessä.
Kaizenilla saavutettavia tuloksia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaizen-menetelmää on jo kauan sovellettu teollisuudessa ja viime aikoina yhä useammin menestyksellisesti myös muilla aloilla. Kaizenilla aikaansaatuja tuloksia ovat esim.[2]:
- läpimenoaikojen lyheneminen 90 %,
- prosessin tehostuminen 30-50 % ja
- työtyytyväisyyden paraneminen 30 %.
Kaizenin muita etuja ovat mm. tulosten nopeus, vähäinen aikainvestointi, johdon ja työntekijöiden sitoutuminen, vastarinnan nopea hallinta sekä työntekijöiden valmiuksien parantaminen.
Kaizen-työpaja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaizen-menetelmää voidaan käyttää esim. 3-5 päivän kestävissä työpajoissa. Tyypillinen Kaizen-työpaja koostuu kolmesta vaiheesta:
- Valmistelu (1-2 viikkoa ennen Kaizen-työpajaa), jolloin mm. määritetään Kaizenin tavoite, varmistetaan johdon tuki sekä huolehditaan riittävistä resursseista Kaizen-työpajan aikana ja sen jälkeen.
- Kaizen-työpaja (2-5 päivää), jossa parannettava prosessi analysoidaan, prosessin ongelmat määritetään ja mietitään ratkaisut ongelmien poistamiseksi erilaisia Lean-työkaluja käyttäen.
- Parannustoimenpiteiden jalkauttaminen ja jatkuva parantaminen (15-20 päivää). Työpajan jälkeen ratkaisut toteutetaan välittömästi ja tuloksia seurataan ja niitä pyritään parantamaan edelleen esim. uudella Kaizen-työpajalla.
Kaizen-työpajan suunnittelusta ja toteuttamisesta on kirjoitettu laajasti esim. kirjassa "The Kaizen Event Planner: Achieving Rapid Improvement in Office, Service, and Technical Environments" [3].
Kaizen on olennainen tekijä luomaan yrityksille Lean-kulttuuria, jossa tavoitellaan jatkuvan parantamisen ajattelumallia kaikilla organisaatiotasoilla.
Läheiset käsitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaizen osa Lean käsitteitä, kuten myös 5S, JIT (JOT) sekä Toyotan tuotantojärjestelmä (TPS).
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Imai, Masaaki: Gemba Kaizen. The McGraw-Hill Companies, 2012. ISBN 9780071790352
- ↑ Jaatinen, Marja: Kaizen: Mitä se tarkoittaa? leansixsigmakoulutus.fi. www.leansixsigmakoulutus.fi. Viitattu 27.6.2019.
- ↑ Martin, Karen; Osterling, Mike: The Kaizen Event Planner: Achieving Rapid Improvement in Office, Service, and Technical Environments. Taylor & Francis Group, LLC, 2007. ISBN 978-1563273513