Leslie-kaiutin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Animaatio Leslie-laitteen toimintaperiaatteesta.
Tyypillinen Leslie-kaiutin, jonka alkuperäinen puinen kaappi on purettu ja kasattu uudelleen muovikaappiin.

Leslie-kaiutin on äänentoistossa käytettävä kaiutinkaappi, jota käytetään lähinnä Hammond-urkujen kanssa. Sen omaperäinen ääni syntyy, kun äänilähteestä tuleva ääni johdetaan pyöriviin kaiutinelementteihin, jotka saavat aikaan lepattavan efektin. Leslie on kuitenkin vain yksi tällaisten kaiutinkaappien valmistajista, mutta nykyisin sana on vakiinnuttanut merkityksensä puhuttaessa pyörivillä torvilla varustetuista kaapeista. Kaiutintyypin kehitti yhdysvaltalainen Donald Leslie vuonna 1941.

Toimintaperiaate

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leslie-efekti perustuu Doppler-ilmiöön. Siinä minkä tahansa äänilähteen ääni kuulostaa nousevan tai laskevan riippuen siitä lähestyykö vai etääntyykö äänilähde. Leslie-efekti saadaan aikaan kahden pyörivän kaiuttimen tai kaiutintorven avulla, jotka pyöriessään kuulijaa kohti ja taas poispäin kuulostavat muuttavan äänen korkeutta. Lisäksi äänen soidessa tilassa ääniaallot vahvistavat ja kumoavat toisiaan ja ääneen tulee luonnollinen tilan sointi.

Toinen, matalia ääniä toistava kaiutin on asennettu pyörivän sylinterin taakse. Sylinterissä oleva pyöreä aukko antaa äänen soida vapaasti ohittaessaan kaiuttimen.[1] Toinen kaiutin toistaa korkeat taajuudet pyörivän torven kautta. Sylinterin ja torven pyörimisnopeus on erilainen, ja sitä voidaan vaihdella ja saadaan mutkikkaampia, yhtäaikaisia vibraatto- ja tremolotehosteita.

Musiikkinäytteet
Soinnun soidessa Leslie on kytketty hitaaseen "chorale"-sointiin, vaihdetaan "tremolo"-soinniksi ja takaisin.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Kitaran kanssa käytettynä Leslie-efektiä voi kuulla esimerkiksi Cream-yhtyeen kappaleessa "Badge" sekä Yesin kappaleessa "And You And I". Varsinkin soinnut muuttuvat sävyltään urkumaiseksi erityisesti pyörimisnopeuden hitaalla asetuksella. Nopealla asetuksella sointiin tulee nopea tremolo- efekti äänen ilmiöiden aikana.

Pian kehitettiin Univibe-niminen efektilaite, joka saa aikaan samankuuloisen tuloksen ilman Leslie-kaiutinta. Leslie-kaiutinyksikön nykyaikaiseksi parhaaksi korvaajaksi on lajittunut efektiyksikkö, jossa on pyörivä torvi, jonka ääntä otetaan talteen samassa tilassa olevilla mikrofoneilla. Nämä efektit ovat useimmiten räkkiin asennettavia, korkeudeltaan usein 2 "rack unit", kahden räkkiyksikön korkuinen. 1 rack unit, RU on 44.45mm. Alkuperäisiä Leslie-vahvistimia on olemassa hyvinkin paljon, mutta alkuperäisten laitteiden korkea hinta rajoittaa harrastaja- ja jopa ammattimuusikon valikoimaa. Laite korvataan nykyaikaisella analogisella, digitaalisella tai elektromekaanisella efektilaitteella.

Metalliyhtye Black Sabbath julkaisi vuonna 1970 ”Planet Caravan” -nimisen kappaleen, jossa laulaja Ozzy Osbournen laulu on ohjattu Leslie-kaiuttimen kautta. Tällöin lauluun tulee kaukainen efekti.

  1. Ralph Denyer: Suuri kitarakirja, s. 211. WSOY, 1984. ISBN 951-0-12491-5

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.