Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeija
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeija oli liittoutuneiden joukkojen yhtymä Luoteis-Euroopassa toisessa maailmansodassa 1944–1945. Se oli historian suurin maahanlaskujoukko-osasto.
Muodostaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeija muodostettiin 2. elokuuta 1944 ja sen komentajaksi määrättiin Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien kenraaliluutnantti Lewis H. Brereton ja hänen apulaiskomentajanaan oli brittiläinen kenraaliluutnantti Frederick Browning, jonka seuraaja tammikuusta 1945 oli brittiläinen kenraaliluutnantti Richard Gale.
Yksiköt
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Laskuvarjoarmeijaan liitettiin:
- Yhdysvaltain XVIII maahanlaskuarmeijakunta
- Brittiläinen I maahanlaskuarmeijakunta
- Brittiläinen 1. laskuvarjodivisioona
- Brittiläinen 6. laskuvarjodivisioona
- Brittiläinen 52. (Lowland) divisioona (ilmakuljetteinen)
- Brittiläinen 1. Special Air Service prikaati
- Puolalainen 1. erillinen laskuvarjoprikaati
- Ranskalainen 1. laskuvarjorykmentti
- Ranskalainen 2. laskuvarjorykmentti S.A.S
- Ranskalainen 3. laskuvarjorykmentti S.A.S
- IX ilmakuljetusosasto USAAF
- 38. ilmakuljetusryhmä RAF
- 46. ilmakuljetusryhmä RAF
Operaatiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kolme armeijaan liitettävistä divisioonista (82., 101. ja 6.) osallistuivat Normandian maihinnousuun, mutta armeija muodostettiin vasta maihinnousun jälkeen.
Armeijan ensimmäinen ja tunnetuin taistelutehtävä oli operaatio Market Garden syyskuussa 1944, johon osallistuivat brittiläinen 1., Yhdysvaltain 82. ja 101. divisioonat sekä puolalainen 1. erillinen laskuvarjoprikaati. Joukot tiputettiin Alankomaihin osana suunnitelmaa kiertää Siegfried-linja, ylittää Rein ja tunkeutua Saksaan.
Armeijan yksiköitä (82., 101. ja 6. divisioona) otti osaa Ardennien taisteluun, mutta ilman maahanlaskuja.
Seuraava ja viimeinen maahanlaskuoperaatio, johon armeija osallistui, oli operaatio Varsity, jossa brittiläinen 6. divisioona ja Yhdysvaltain 17. divisioona laskeutuivat Saksaan tukemaan Reinin ylitystä.