Lonkkaluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lonkkaluu.

Lonkkaluu (lat. os coxae) on suuri, litteä ja epäsäännöllisen muotoinen luu, joka on osa luista lantiorengasta. Oikean- ja vasemmanpuoleinen lonkkaluu muodostavat yhdessä lantion sivu- ja etuseinät.

Lonkkaluun rakenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lonkkaluu muodostuu kolmesta osasta, jotka ovat suoliluu (os ilium), istuinluu (os ischii), ja häpyluu (os pubis). Osat ovat nuorella ihmisellä ja eläimellä erillisiä luita, mutta aikuisikään mennessä ne luutuvat kiinni toisiinsa.

Kaksi lonkkaluuta yhtyvät toisiinsa joustavalla häpyliitoksella (symphysis pubica), joka muodostuu häpyluiden liittyessä toisiinsa. Häpyluiden välissä on rustolevy. Tämäkin liitos luutuu vanhemmiten, mutta se saattaa kuitenkin hormonitoiminnan seurauksena hieman löystyä. Näin tapahtuu muun muassa raskauden yhteydessä.

Lonkkaluun niveltyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lonkkaluun kolmen luun runko-osat yhtyvät lonkkamaljassa (acetabulum), kuppimaisessa nivelkuopassa, johon reisiluun pää niveltyy muodostaen lonkkanivelen. Ristiluun kanssa lonkkaluu muodostaa risti-suoliluunivelen, kun lonkkaluun suoliluun facies auricularis ja ristiluun siiven facies auricularis yhtyvät.

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.