Moodle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moodle
Moodle Firefox-selaimessa
Moodle Firefox-selaimessa
Kehittäjä Martin Dougiamas
Kehityshistoria
Vakaa versio 4.5 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Oppimisalusta
Alusta Cross-platform
Lisenssi versio 1.x GPL 2
versio 2.x GPL 3
Aiheesta muualla
moodle.org

Moodle on ilmainen, avoimen lähdekoodin[2] oliopohjainen oppimisalusta eli virtuaalinen oppimisympäristö (VLE), joka soveltuu monenlaisille käyttäjäryhmille erilaisiin käyttötarkoituksiin. Se on vapaasti saatavissa ja ladattavissa Moodlen sivustolta. Moodle tarjoaa työvälineitä mm. vuorovaikutukseen, sisällöntuottamiseen ja materiaalin jakamiseen. Moodlea voi räätälöidä monipuolisilla liitännäisohjelmilla. Moodleen saa teemoja, joilla ulkonäköä voi muokata mieleisekseen.

Moodlen nimi tulee alun perin kehittäjänsä Martin Dougiamaksen etunimen ensimmäisestä kirjaimesta, mutta sittemmin nimi on ollut akronyymi englanninkielisistä sanoista ”Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment”.

Moodlea on alettu kehittää vuodesta 1999 (vuodesta 2001 lähtien nykyisellä arkkitehtuurilla). Oppimisympäristön päätekijänä on australialainen Martin Dougiamas. Moodle on käännetty 80 eri kielelle. Toukokuun 2011 tilastojen mukaan Moodlea käyttää 54 305 rekisteröityä sivustoa, joissa 42 miljoonaa käyttäjää ja 4,4 miljoonaa kurssia.[3]

Moodlella voi rakentaa kursseja. Opiskelijat voivat liittyä niihin vapaasti tai ns. avaimen saatuaan. Kursseilla voi julkaista materiaalia (mm. ajastetusti) sekä tehdä koemaisia testejä. Moodlessa myös käyttäjien välinen pikaviestien lähetys on mahdollista. Moodleen voi lisäksi luoda wikejä, keskustelualueita sekä itsearviointia ja vertaisarviointia hyödyntäviä työpajoja.

Moodle toimii Linuxissa, MS Windowsissa ja Mac OS -käyttöjärjestelmässä ja se on toteutettu pääosin PHP-kielellä. Järjestelmän kehittämisessä käytetään muitakin ohjelmointikieliä, kuten Javaa ja Java EE -tekniikkaa.

  1. Moodle 4.5 Release Notes. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Moodlen lisenssisivu (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Moodlen tilastot http://moodle.org/stats/

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Sähköisessä muodossa: 164-moodlen-perusteet-teos-saehkoeisessae-muodossa.html (Arkistoitu – Internet Archive))

  • William H. Rice IV: Moodle Teaching Techniques. Creative Ways to Use Moodle for Constructing Online Learning Solutions.. Packt Publishing Ltd., 2007. ISBN 978-1-847192-84-4

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]