Mystara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 1990 Mystara-logo

Mystara on Dungeons & Dragons -roolipeliin luotu kuvitteellinen maailma. Mystara kehittyi TSR:n 1980-luvun alussa julkaisemien tuotteiden pohjalta. Vuoden 1981 X1: Isle of Dread oli ensimmäinen painotuote, joka kuvaili alueen nimeltä Known World (Tunnettu maailma)[1], jonka esittelemää maailmankuvaa täydennettiin seuraavissa julkaisuissa. Mystara sai nimen ja tarkempia kuvauksia 1980-luvulla julkaistujen, erittäin suosittujen[2] Gazetteer-kirjojen myötä, joista jokainen kuvaili yhden valtion. Gazetteerit olivat eri toimittajien teoksia, joiden materiaalit yhdistettiin myöhempien julkaisujen kautta toisiinsa. Mystara-tuotteiden julkaiseminen lopetettiin 1990-luvun alkupuolella ja tuotelinjan tekijänoikeudet siirtyivät Wizards of the Coastille vuonna 1997. Mystara on edelleen suosittu kampanjamaailma ja eri yhteisöt ovat kartoittaneet julkaistujen materiaalien puitteissa tuntemattomiksi jääneitä alueita.

Mystaran maailma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystaran planeetta koostuu kolmesta mantereesta, jotka ovat Brun, Skothar ja Davania, sekä Alphatian suursaarista. Virallisten julkaisujen kuvaama Known World sijoittuu Brunin mantereen itäalueelle ja Sea of Dawnin saaristoon. Mantereiden muodot muistuttavat maapalloa liitukaudella. Mystaran populaatio koostuu ihmisistä ja elämistä sekä joukosta fantasiaolentoja, kuten haltioista, kääpiöistä, puolituisista, lohikäärmeistä ja örkeistä ja muista kuvitteellisista hirviöistä.

Brunin manner

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gazetteerit ja Red Steel -kampanjakirjat kuvaavat Brunin mantereesta kaksi osaa, Known Worldin ja Savage Coastin, jotka sijoittuvat Brunin kaakkoisosaan. Known World rajoittuu pohjoisessa Norwoldiin, idässä Isle of Dawniin ja Alphatiaan, etelässä Tanegiothin saariryhmään (johon Isle of Dread sijoittuu) ja lännessä Savage Coastiin. Known Worldin kulttuurit ja teknologia vastaavat Euroopan oloja 1400-luvulla. Savage Coast muistuttaa ruutiaseineen enemmän löytöretkien aikaa.

Julkaistujen Mystara-kampanjoiden keskuspaikkana tavallisesti toimiva alue koostuu joukoista ihmisten tai fantasiarotujen hallitsemia valtioita. Thyatian imperiumi on poliittisista mahdeista merkittävin. Aiemmin Thyatian alaisuudessa ollut Karameikos sisältää Thresoldin kaupungin, joka oli tavallinen ensimmäisten seikkailumoduulien lähtökohtana. Glantrin ruhtinaskunnat on velhojen hallitsemien alueiden yhteenliittymä, jonka keskuksessa on Glantrin magiantäytteinen kaupunki. Darokinin tasavalta maalla ja Minrothad merellä ovat kummatkin kiltojen ja kauppiaiden hallitsemia valtioita. Atruaghin Known Worldin lounaisosassa on paimentolaisheimojen asuttamia alueita. Rockhome, Alfheim, Five Shires ja Thar ovat fantasiarotujen hallitsemia alueita, joissa valtaa pitävät kääpiöt, haltiat, puolituiset ja örkit.

Atruaghinin aroilta lounaaseen, Sea of Dreadin rannikolla sijaitsee Punaisen kirouksen vallassa oleva Savage Coast. Maaginen kirous on ajan myötä kuolemaksi alueella kulkeville olennoille, jotka eivät suojaudu erityisen cinnabryl-metallin avulla. Savage Coast julkaistiin omana kampanjalaatikkonaan vuonna 1994[3].

Muut mantereet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davania ja Skothar, Mystaran muut mantereet, ovat saaneet virallisissa materiaaleissa vain vähän huomiota. Dragon #148 aloitti Bruce A. Heardin kirjoittaman novellisarjan Voyage of the Princess Ark, joka sijoittui Davaniaan. Davania on useimpien Mystarassa nykyään kukoistavien sivilisaatioiden alkuperäinen asuinsijalähde?. Skothar mainitaan painotuotteissa vain nimeltä[2].

Mystaran planeetta on ontto ja sen sisäpuolinen kansi Hollow World on elinolosuhteiltaan suotuinen. Sisusta valaisee planeetan keskipisteessä oleva punainen aurinko. Hollow World toimii Mystaran jumaluuksien suojelemien kansojen kotina ja sen olemassaolosta ei Mystaran ulkokuoren asukkaat yleensä tiedä. Mystaran sisuksiin voi matkata pitkien, antimaagisten, pimeiden ja kylmien käytävien kautta, joissa painovoima vaihtaa suuntaa huomaamattomasti. Hollow World julkaistiin samannimisenä laatikkosettinä elokuussa 1990. Hollow Worldiin julkaistiin lisäksi kolme lähdekirjaa ja neljä seikkailumoduulia vuosina 1990–1992.

Mystaralla on kaksi kuuta, Matera ja Patera. Matera vastaa maapallon kuuta ulkoasultaan ja vaikutuksiltaan ja sen ainoat asukkaat ovat Mystaran jumaluuksia, jotka tarkastelevat Mystaran tapahtumia Pandiuksen kaupungistaan. Patera, tai Myoshima kuten sen asukkaat taivaankappalettaan kutsuvat, on näkymätön kuu, joka kiertää Mystaraa hyvin matalalla[4].

Mystaraan liittyvää materiaalia julkaistiin vuosina 1981–1995. Varhaisimmat julkaisut olivat Dungeons & Dragons Expert -sääntökokoelmalle tarkoitettuja seikkailumoduuleita, joissa Mystara tunnettiin vain Known Worldina. Viimeisiksi Mystaran virallisiksi julkaisuiksi jäivät vuoden 1995 aikana Dragonissa julkaistut artikkelit.

  • GAZ1: The Grand Duchy of Karameikos, Aaron Allston, 1987
  • GAZ2: The Emirates of Ylaruam, Ken Rolston 1987
  • GAZ3: The Principalities of Glantri, Bruce Heard, 1987
  • GAZ4: The Kingdom of Ierendi, Anne Gray McCready, 1987
  • GAZ5: The Elves of Alfheim, Steve Perrin, 1988
  • GAZ6: The Dwarves of Rockhome, Aaron Allston, 1988
  • GAZ7: The Northern Reaches, Ken Rolston 1988
  • GAZ8: The Five Shires, Ed Greenwood, 1988
  • GAZ9: The Minrothad Guilds, Deborah Christian ja Kim Eastland
  • GAZ10: The Orcs of Thar, Bruce Heard, 1988
  • GAZ11: The Republic of Darokin, Scott Haring, 1989
  • GAZ12: The Golden Khan of Ethengar, Jim Bambra, 1989
  • GAZ13: The Shadow Elves, Carl Sergeant ja Gary Thomas, 1990
  • GAZ14: The Atruaghin Clans, William W. Connors, 1991
  • Hollow World Campaign Set, Aaron Allston, 1990
  • X1: Isle of Dread, David Cook ja Tom Moldway, 1981
  • X2: Castle Amber (Château d’ Amberville), Tom Moldway, 1981
  • X3: Curse of Xanathon, Douglas Niles, 1982

Dragonlordin kroniikat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penhaligon -trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonepelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capcom julkaisi kaksi tappelu/roolipeliaiheista pelikonepeliä, vuoden 1993 Dungeons & Dragons: Tower of Doom ja vuoden 1996 Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara. Muita Mystaraan sijoittuvia konsolipelejä ovat vuoden 1992 Sega Mega Driven Dungeons & Dragons: Warriors of the Eternal Sun ja TurboGrafx 16:n Order of the Griffon sekä vuoden 1993:n PC-peli Fantasy Empires.

  1. David Cook, Tom Moldway: Isle of Dread. TSR, Inc., 1981.
  2. a b Bruce Heard: TSR Master Catalog. Wizards of the Coast; Collectors edition, 1993. ISBN 978-1560766216
  3. Savage Coast Campaign Book pandius.com. Viitattu 13.10.2008. (englanniksi)
  4. Giampaolo Agosta: A Gazetteer of Myoshima pandius.com. Viitattu 13.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]