Naturalismi (ontologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee naturalismia käsityksenä todellisuudesta. Naturalismi (tietoteoria) käsittelee naturalismin osuutta tieteellisessä tiedonhankintamenetelmässä.

Naturalismi (lat. natura, luonto) tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan luonto on kaikenkäsittävä eikä sen ulkopuolella ole mitään.[1]

Naturalismin muotoja ovat muun muassa fysikalismi, jonka alalajeja ovat reduktiivinen ja eliminatiivinen materialismi[2].

Ihmistutkimuksessa naturalismin erästä äärimuotoa edustaa mekanistinen materialismi, jonka mukaan maailma on kone, jota hallitsevat kaiken tapahtumisen ennalta määräävät luonnonlait eli deterministiset luonnonlait. Todellisuus muodostuu vetovoimien ja voimakenttien hallitsemista aineellisista hiukkasista ja järjestelmistä. Näin ollen myös ihminen ja inhimillinen ajattelu ovat pelkkää ainetta ja energiaa. Tämä ajattelu johtaa johtopäätökseen, jonka mukaan ihmisellä ei ole vapaaksi tahdoksi luonnehdittavaa kykyä eikä ihmisillä siten ole myöskään omia valintoja eikä moraalista vastuuta.[2]

  1. Vainio, Janne: Vapaa-ajattelun käsitteestä Vapaa ajattelija. 2–3/2004. Helsinki: Vapaa-ajattelijain liitto ry. Viitattu 17.3.2010.
  2. a b Ilkka Niiniluoto: ”Naturalismi ja humanismi”, Hyvän elämän filosofiaa, s. 33. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2015. Niiniluoto ISBN 978-952-222-240-4 (suomeksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]