Otava (saari)
Otavan saari sijaitsee Saaristomeren sisäosassa Naantalin edustalla. Saaren pinta-ala on 105 km² ja se on Suomen merialueen viidenneksi suurin saari. Saari kuuluu nykyään kokonaan Naantalin kaupunkiin. Aiemmin se oli jakautuneena Rymättylän ja Merimaskun kesken, suurimman osan siitä kuuluessa Rymättylään.
Otavasta on maantieyhteys Särkänsalmen sillan kautta Naantaliin ja Kirkonsalmen sillan kautta Maskuun ja Velkualle. Etelässä pääsee kahden sillan kautta Nimettömän ja Airismaan saarille sekä Hämmärönsalmen lossille.
Rymättylän keskiaikainen kirkko on Otavan saaren keskellä ja Merimaskun puukirkko saaren pohjoisosassa. Saari on ollut asuttuna kauan, ehkä jo kivikaudelta saakka.
Otavan maaperä on kallioista ja luonto pääosin karua. Viljavat maat on muokattu pelloiksi jo satoja vuosia sitten. Merimaskun ja Rymättylän entisellä rajalla kohoaa laakea Villivuori 59,7 metrin korkeuteen ja siellä on maakunnallisesti arvokas Villivuoren luonnonsuojelualue.
Otavalla on noin 15 järveä (pohjoisesta lukien): Köylijärvi, Taattistenjärvi, Leikkistenjärvi, Leiklahdenjärvi, Paskaperänjärvi, Ylttistenjärvi, Vilujärvi, Kuralanjärvi, Tiskari, Riiaistenjärvi, Paskalahti, Taka-Paskalahti, Kirkkojärvi, Riittiönjärvi sekä umpeenkasvava Lyhtyjärvi.
Luonnonmaan ja Otavan välillä on Kotkanaukolla ilmajohtolinja, jonka sähköverkkoyhtiö Caruna aikoo korvata uudella 540-metrisellä 20 kilovoltin sähkökaapelilla, joka sijoitetaan merenpohjaan Särkänsalmen sillan eteläpuolelle. Samalla paikalla on myös teleoperaattori DNA:n merikaapeli. Ilmajohtolinja puretaan merikaapelin valmistuttua.[1]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Koski, Joni: Naantali: Caruna vaihtaa ilmajohdon maakaapelin. Rannikkoseutu, 12.4.2016, nro 28, s. 5. Raisio: Alma Media Kustannus Oy. ISSN 0782-5544