Pakkomuutto
Pakkomuutto tarkoittaa ihmisten evakuointia tai olosuhteiden pakottamaa muuttoa pois kotoaan tai kotiseudultaan. Pakkomuutto voi olla konfliktien, kehityksen tai katastrofien aiheuttamaa. Pakkomuuttajista tulee siirtolaisia tai pakolaisia. Pakkomuutto voi johtaa luvattomaan siirtolaisuuteen ja luvaton siirtolaisuus pakkomuuttoon[1]. Punaisen Ristin mukaan maailmassa on 72 miljoonaa pakkomuutettua.[2]
Maan sisäistä pakkomuuttoa kutsutaan hallinnollisesti väestön siirroksi. Kansainvälisessä oikeudessa väestön pakkosiirto on kielletty, kun sen perusteena on etninen puhdistus. Pakkomuutto voi johtaa diasporaan.
Historiassa pakkomuutto on johtanut kansainvaelluksiin. Pakkomuutto on liittynyt siirtomaiden asuttamiseen, jossa pakkomuuttajia olivat siirtovangit ja orjat.
Nykyaikana pakkomuuton on tehnyt näkyväksi pakolaisuus ja väestön siirtoihin liittyvät ihmisoikeuskysymykset sekä väestön toimeentuloon liittyvä muuttopaine erityisesti Afrikassa, Lähi-idässä sekä Etelä- ja Keski- Aasiassa. Tutkimuskohteeksi pakkomuutto on tullut siirtolaisuustutkimuksen myötä.
Konfliktien aiheuttama pakkomuutto on perinteisesti liittynyt uskonnolliseen tai poliittiseen syrjintään ja sotiin. Palestiinalaisten pakkomuutto liittyi Israelin itsenäistymiseen. Somalien sotasiirtolaisuuden aiheutti sisällissota. Suomalaisista sotasiirtolaisista tunnetaan karjalainen siirtoväki.
Kehityksen aiheuttama pakkomuutto liittyy taloudelliseen kehitykseen. Väestön siirtoja ovat vaatineet mm. tekojärvet vesivoimaa ja kasteluviljelyä varten sekä kaivostoiminta. Suomessa väestönsiirtoja toteutettiin mm. Lapissa Lokan tekojärven alta.[3]
Katastrofien aiheuttama pakkomuutto liittyy luonnonilmiöihin tai ihmisten toiminnan aiheuttamiin katastrofeihin. Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristys aiheutti pakkomuuttoa laajalla alueella. Tsunamin seurauksena Ceylonin saarella kalastajat pakkosiirrettiin rannikolta sisämaahan ja kalastuskylien tilalle rakennettiin uusia hotelleja. Ihmisen aiheuttamista tunnetuin on Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus, jonka seurauksena asukkaat pakkosiirrettiin pois säteilyonnettomuuden saastuttamasta kaupungista.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Lyytinen Eveliina (2006) Pakkomuuto globaaliongelmana. Pakkomuuton käsitteellistäminen ja pakkomuuttajaryhmien suojelun maantieteelliset diskurssit. Turun yliopiston maantieteen laitos. Turku.
- ↑ New Red Cross Red Crescent Report: Over 72 million forcibly displaced globally 16.10.2012. Punainen Risti. Viitattu 8.12.2012. (englanniksi)
- ↑ Magga-Hetta, Tuula-Maija (2005) "Tuisku unhoituksen tuopi tullessaan" — Allasevakkonaisten kokemuksia kotiseutunsa hukuttamisesta. Lapin yliopisto.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Sometimes You Just Have to Leave: Domestic Threats and Refugee Movements, 1964-1989 Christian Davenportin Will Mooren ja Steven Poen kirjoituksia
- Pictures of Refugees in Europe – Jean-Michel Clajotin valokuvia
- Forced Migration Review – Maailman tunnetun julkaisu pakkomuutosta, pakolaisuudesta ja pakkosiirroista
- Back issues of migration journals (Arkistoitu – Internet Archive) – Artikkeleita pakkomuutosta
- Eurasylum – Kansainvälisiä asiakirjoja pakkomuutosta
- Forced Migration Online (Arkistoitu – Internet Archive) – Informaatiota pakkomuutosta
- IDP Voices – Pakkomuuttajien ääni
- Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), Norwegian Refugee Council – Konfliktien aiheuttamaa pakkomuuttoa seuraava järjestö
- The International Association for the Study of Forced Migration – Pakkomuuttotutkimuksen järjestö
- The International Organization for Migration – Kansainvälinen siirtolaisjärjestö
- The Journal of Refugee Studies (Arkistoitu – Internet Archive) – Oxfordin yliopiston pakolaisuustutkimuksen julkaisu
- The Refugee Studies Centre – University of Oxford centre for research and teaching on the causes and consequences of forced migration.
- What is Forced Migration? (Arkistoitu – Internet Archive) – Mitä on pakkomuurtto
- Wits Forced Migration Studies Programme – Afrikan johtava siirtolaisuustutkimuksen keskus
- Women's Commission for Refugee Women and Children (Arkistoitu – Internet Archive) – Siirtolaisnaisten ja lasten järjestö