Pilates

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pilates-menetelmä on saksalais-amerikkalaisen Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä ja opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein. Menetelmä tuli tunnetuksi alun perin 1900-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa. Erityisesti filmitähdet kiinnostuivat siitä kuultuaan, että se on lihaskuntoa kasvattava menetelmä, joka tekee vartalosta sopusuhtaisen eikä kasvata lihaksia rumalla tavalla.

Pilatesmenetelmä on yhdistelmä länsimaisen voimistelun ja esittävän tanssin (baletin, nykytanssin) tekniikoista. Liikkeet tehdään pääasiassa lattialla, jolloin ryhtiä kannattelevien lihasten löytäminen ja aktivoiminen on helpompaa, eikä harjoittelu rasita niveliä. Pilates on harvinainen siitä, että se soveltuu yhtä hyvin huonokuntoisille ja liikuntaa vähän harrastaneille aivan kuten huippu-urheilijoille ja ammattitanssijoille. Tanssijat ja urheilijat käyttävät pilatesharjoittelua myös loukkaantumisista toipuessaan.

Pilates itsessään ei ole tuotemerkki; kuitenkin monet nykyiset pilatesohjaajat ovat rekisteröineet omia versioitaan tuotemerkeiksi. Tällainen on esimerkiksi Method Putkisto. On myös päteviä opettajia joilla ei ole erityistä tuotemerkkiä. Myös kirjallisia pilatesoppaita on ilmestynyt lukuisia, sillä pilates soveltuu erinomaisesti kotiharjoitteluun. Pilatesmenetelmä elää ja kehittyy jokaisen uuden ohjaajan myötä. Samalla muut liikuntalajit omaksuvat siitä asioita. Pilateksen avulla on mahdollista korjata ryhtivirheitä ja saavuttaa tanssijoille ominainen kinesteettinen aisti ja liikunnan eheys, mutta se edellyttää sitoutumista ja säännöllistä harjoittelua. Toisaalta pilatesliikkeet vaikuttavat positiivisesti jo ensimmäiseltä tunnilta alkaen. Pilatesmenetelmä tuli Suomessa tunnetuksi 2000-luvun alussa ja sen suosio on jatkuvasti kasvanut.

Menetelmän perusteita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Klassinen pilatesliike satanen

Pilatesmenetelmän kuusi periaatetta ovat: hallinta, keskittyminen, keskustan käyttö, hengitys, täsmällisyys ja liikkeen virtaus.

Hallinta (control) merkitsee, että liikkeiden oikea suoritustapa on kaikki kaikessa. Toistoja ei tehdä kovin montaa, eikä lihaksia väsytetä äärirajoille. Mutta oikea perusasento ja ryhti ovat tärkeitä. Samaan asiaan tähtää keskittyminen. Pilatestunnilla ei ähkitä eikä rehkitä, eikä hosuta sinne tänne. Se, miten liike suoritetaan, täytyy tietoisesti olla "pään sisällä".

Liikkeen virtaus tarkoittaa myös sitä, että liikkeet pyritään sitomaan toisiinsa sulavasti ilman pysähdyksiä.

Liikkeisiin sisältyy hengitys, useimmiten sillä periaatteella, että liikkeen suorituksella on uloshengitys, ja tauolla tai kevyemmällä osuudella sisäänhengitys. Koska ryhdin, keskivartalokorsetin ylläpito vaatii alavatsan sisäänvetämistä jatkuvasti, on hengitystekniikan oltava hieman erikoinen: hengitysilmaa suunnataan rintakehään, ja siellä sinne missä on tilaa. Tämä on erilainen hengitystapa kuin esim. useissa joogahengitysharjoituksissa, joissa sisäänhengityksellä vatsan annetaan pullistua, jotta pallea saataisiin hyvin liikkumaan.

Hengitysohjeista on pilatesohjaajien kesken myös kiistaa[1]. Tärkeätä on, ettei sotketa pilatesharjoittelussa tarvittavaa hengitystapaa normaalielämän "oikeaan" hengitystapaan.

Joseph Pilates itse oli hyvin innostunut kokeilemaan ja rakentamaan itsekin kaikenlaisia välineitä, jotka helpottivat ja auttoivat harjoittelua, jotta perusteet olisi helpompi oppia. Vaikka pilatesharjoittelu onnistuu hyvin pelkän joogamaton avulla pienessä tilassa missä vain, on nykyisin saatavana myös lukuisia apuvälineitä, esim. pieniä (0,5–1 kilon) käsi- ja jalkapainoja, hierontarullia, pilatesrenkaita, jumppapalloja, nauhoja ja vastaavia.

Takareiden venyttely nauhan kanssa

Pilateksen on kehittänyt Joseph Pilates Mönchengladbachista Saksasta.[2][3][4] Hänen isänsä oli voimistelija ja äitinsä naturopatia.

Pilates sanoi, että hän sai inspiraation menetelmäänsä ensimmäisen maailmansodan aikana, jolloin häntä pidettiin Knockalowin internointileirillä Mansaarella. Pilates vietti siellä neljä vuotta työskennellen harjoittelijakollegoidensa kanssa[5] ja kehittäen menetelmäänsä, joka on suunniteltu vahvistamaan ihmisen mieltä ja kehoa, uskoen, että henkinen ja fyysinen terveys liittyvät toisiinsa.

Nuorena miehenä Pilates harjoitteli monia Saksassa tarjolla olleita fyysisiä harjoitusohjelmia, joista hän kehitti oman menetelmänsä.[6][7][8] Sillä on selviä yhteyksiä 1800-luvun lopun liikuntakulttuuriin, kuten erikoislaitteiden käyttö ja väitteet siitä, että liikunta voi parantaa sairauksia. Se liittyy myös "korjaavan liikunnan" tai "terapeuttisen voimistelun" perinteeseen, josta Per Henrik Ling on tyypillinen esimerkki.

Käytettävissä olevien rajallisten tietojen perusteella voidaan päätellä tilastollisesti ja kliinisesti merkittävien tulosten perusteella, että Pilates on osoittanut olevansa tehokas väline monenlaisten sairauksien kuntoutuksessa.[9][10]

Australian hallituksen terveysministeriö julkaisi vuonna 2015 metatutkimuksen, jossa tarkasteltiin 17 vaihtoehtoista hoitomuotoa, mukaan lukien Pilates, koskevaa kirjallisuutta sen selvittämiseksi, soveltuuko jokin niistä sairausvakuutuskorvauksen piiriin.[11] Katsauksessa todettiin, että olemassa olevien tutkimusten vähäisen lukumäärän ja metodologisesti rajallisen luonteen vuoksi Pilateksen tehokkuus oli epävarmaa. Näin ollen Australian hallitus kuvaili vuonna 2017 käytäntöä sellaiseksi, joka ei ole oikeutettu vakuutustukeen, ja totesi, että siirto "varmistaisi, että veronmaksajien rahat käytetään asianmukaisesti sen sijaan, että ne ohjattaisiin hoitoihin, joiden tueksi ei ole mitään näyttöä".[12]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Pilates ja hengitys (Arkistoitu – Internet Archive). Heli Santavuori. Viitattu 12.12.2020.
  2. Biography of Joseph Pilates, Exercise Pioneer www.verywellfit.com. Viitattu 2.8.2024.
  3. The History of Pilates written by Elaine Ewing www.rhinebeckpilates.com. Viitattu 2.8.2024.
  4. About Joseph H. Pilates blog.centerworks.com. Viitattu 2.8.2024.
  5. Joseph Pilates www.knockaloe.im. Viitattu 2.8.2024.
  6. Pilates is a physical fitness system developed in the early 20th century by Joseph Pilates, after whom it was named m.cafe.daum.net. Viitattu 2.8.2024.
  7. The Greek Legacy of Pilates greekreporter.com. Viitattu 2.8.2024.
  8. About Joseph Pilates artofcontrol.com. Viitattu 2.8.2024.
  9. Is Pilates an effective rehabilitation tool? A systematic review www.bodyworkmovementtherapies.com. Viitattu 2.8.2024.
  10. The Power of Pilates: Understanding the Benefits perspire.tv. Viitattu 2.8.2024.
  11. Australian review finds no benefit to 17 natural therapies sciencebasedmedicine.org. Viitattu 2.8.2024.
  12. Australian government releases draft insolvent trading and ipso facto legislation www.herbertsmithfreehills.com. Viitattu 2.8.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]