Prokne (mytologia)
Prokne oli kreikkalaisessa mytologiassa Ateenan kuninkaan Pandion I:n ja Zeuksippen tytär ja Filomelan sisar. Hänellä oli myös kaksoisveljet Erekhtheus ja Butes. Hänen isänsä oli antanut hänet puolisoksi Tereukselle, Traakian kuninkaalle, kiitokseksi tämän avusta rajariidoista alkaneesta taistelussa Theban kuningasta Labdakosta vastaan.
Prokne alkoi kuitenkin ikävöidä sisartaan ja pyysi miestään tuomaan tämän luokseen vierailulle Ateenasta. Tereus suostui, mutta alkoi himoita kälyään. Filomela ei kuitenkaan suostunut Tereuksen ehdotuksiin, vaikka tämä tarjosi hänelle lahjoja. Viimein he nostivat purjeet palatakseen takaisin Traakiaan, mutta alusten rantauduttua Tereus veikin Filomelan metsässä olleeseen mökkiin ja pahoinpiteli ja raiskasi tämän. Pelätessään Filomelan kertovan tapahtuneesta hän vielä leikkasi Filomelan kielen poikki ja piti tätä vankinaan. Vaimolleen hän kertoi Filomelan kuolleen.
Vuoden kuluttua Filomela kuitenkin kutoi kankaan, jossa hän kertoi tapahtuneen ja sai sen toimitettua sisarelleen. Kostoksi sisarensa kohtelusta Prokne tappoi Tereuksen kanssa saamansa pojan Ityksen ja syötti tämän ruumiin miehelleen. Kun Tereus sai tietää, mitä oli tapahtunut, hän alkoi jahdata sisaruksia kirves aseenaan, mutta tällöin jumalat muuttivat kaikki kolme linnuiksi: Tereuksesta tuli harjalintu, Proknesta satakieli, joka laulaa suruisasti poikansa kuolemaa, ja Filomelasta pääskynen, joka kielensä menettäneenä ei pysty laulamaan vaan ainoastaan sirkuttamaan.[1] Roomalaisten runoilijoiden aikana sisarusten lajit vaihtuivat, ja Proknen kerrottiin muuttuneen pääskyseksi ja Filomelan satakieleksi. Samoin Tereuksen ase muuttui miekaksi, jota verrattiin satakielen nokkaan.[2]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.14.8 (engl. käännös)
- ↑ Ovidius, Muodonmuutoksia vi.412–674 (engl.käännös)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Filomela and Prokne Wikimedia Commonsissa