Sijaishallitsijoiden aika
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Sijaishallitsijoiden aika | |
---|---|
v. 1811 - 1820 | |
Edeltää | Yrjöjen aikakausi |
Jota seuraa | Viktoriaaninen aikakausi |
Johtaja(t) | Yrjö, Prinssi Regent[1] |
Sijaishallitsijoiden aika oli Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneessä kuningaskunnassa Yrjöjen ajan lopulla ollut ajanjakso, 1811–1820, jolloin kuningas Yrjö III:n katsottiin sairautensa vuoksi olevan kykenemätön hallitsemaan, ja hänen poikansa hallitsi sijaishallitsijana (engl. Prince regent). Yrjö III:n kuoltua vuonna 1820 sijaishallitsijasta tuli kuningas Yrjö IV. Nimitystä sijaishallitsijoiden aika käytetään toisinaan pidemmästäkin ajanjaksosta, jopa koko aikavälistä 1795–1837, johon sisältyvät Yrjö III:n hallitsijakauden loppupuoli ja hänen poikiensa Yrjö IV:n ja Vilhelm IV:n hallituskaudet. Koko tälle aikakaudelle ominaisia ovat eräät Britannian arkkitehtuurissa, kirjallisuudessa, muodissa, politiikassa ja kulttuurissa esiintyneet suuntaukset.
Yhteiskunta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sijaishallitsijoiden aika on tunnettu eleganssistaan ja saavutuksistaan kuvataiteen ja arkkitehtuurin alalla. Tämä aikakausi käsitti suuren yhteiskunnallisen, poliittisen ja taloudellisen muutoksen ajan. Napoleonia vastaan ja muillakin rintamilla käytiin sotaa, joka vaikutti kaupankäyntiin sekä kotimaassa että kansainvälisesti ja myös politiikkaan. Verenvuodatuksesta ja sodankäynnistä huolimatta Sijaishallitsijoiden aika oli kuitenkin myös suuren hienostuneisuuden ja kulttuuristen saavutusten aikaa, joka muokkasi ja muutti koko Britannian yhteiskuntarakennetta.
Yksi suurimmista taiteen ja arkkitehtuurin tukijoista oli itse sijaishallitsija (tuleva Yrjö IV). Yläluokan yhteiskunta kukoisti eräänlaisessa kulttuurin ja hienostuneisuuden mini-renessanssissa. Yhtenä suurimmista taiteen mesenaatteista prinssi regentti määräsi Brighton Pavilionin kauniin ja eksoottisen paviljongin, koristeellisen Carlton Housen sekä monien muiden julkisten töiden ja arkkitehtuurin kalliin rakentamisen ja kunnostamisen (ks. John Nash, James Burton ja Decimus Burton). Tämä edellytti luonnollisesti kädenojennusta valtionkassaan, ja regentin ja myöhemmin myös kuninkaan ylitsevuotavuus ylitti usein hänen taskunsa kansan kustannuksella.
Yhteiskunta oli tuona aikana huomattavan kerrostunut. Tämän ajan Englannin kauniille ja muodikkaille aloille oli monin tavoin olemassa synkkä vastakohta. Lontoon likaisemmilla, vähemmän varakkailla alueilla rehottivat varkaudet, uhkapelit, rosvot ja jatkuva juopottelu. Väkiluvun nousu – vajaasta miljoonasta vuonna 1801 miljoonaan vuoteen 1820 mennessä – synnytti villin, kuohuvan, epävakaan ja elinvoimaisen näyttämön. Robert Southeyn mukaan yhteiskuntakerrosten väliset erot olivat valtavat:
Sijaishallitsijoiden yhteiskunnan glamourin ja kiillon alla vallinnut kurjuus muodosti jyrkän kontrastin sijaishallitsijan seurapiirille. Köyhyyttä käsiteltiin vain marginaalisesti. Yrjö III:n eläkkeelle siirtymisen jälkeen muodostunut regenttiyhteiskunta merkitsi hurskaamman ja varautuneemman yhteiskunnan loppua ja synnytti kevytmielisemmän ja pröystäilevämmän yhteiskunnan. Tähän muutokseen vaikutti itse sijaishallitsija, joka pidettiin täysin erossa politiikan juonittelusta ja sotilaallisista urotöistä. Tämä ei auttanut mitenkään suuntaamaan hänen energiaansa myönteisempään suuntaan, jolloin hänelle jäi nautinnon tavoittelu ainoaksi ulospääsykeinoksi ja ainoaksi kapinamuodoksi isänsä taholta tulevaa paheksuntaa ja moitteita vastaan.
Näiden muutosten taustalla eivät olleet vain raha ja kapinallinen hemmoteltu nuoriso, vaan myös merkittävä teknologinen kehitys. Vuonna 1814 The Times otti käyttöön höyrypainon. Tällä menetelmällä se pystyi nyt painamaan 1 100 arkkia tunnissa, sen sijaan että se aiemmin pystyi samassa ajassa painamaan vain 200 arkkia; näin tuotantokapasiteetti ja myös kysyntä viisinkertaistuivat. Tämä kehitys sai aikaan hurjan suosion saavuttaneiden muotiromaanien nousun, joissa kustantajat levittivät rikkaiden ja aristokraattien tarinoita, huhuja ja kerskakulutusta vihjaillen ei niinkään salaa näiden henkilöiden erityisestä henkilöllisyydestä. Kuilu yhteiskuntaluokkien välillä oli niin suuri, että alempana olevat saattoivat pitää yläluokkien edustajia ihmeellisenä ja fantastisena fiktiona, jonakin täysin tavoittamattomissa olevana mutta silti konkreettisesti olemassa olevana.
Tapahtumat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- 1811
- Walesin prinssi George Augustus Frederick aloitti yhdeksänvuotisen kautensa sijaishallitsijana, ja hänet tunnettiin arvonimellä Price Regent. Tämä Yrjöjen aikakauden alajakso aloitti virallisen sijaishallitsijuuden. Wellingtonin herttua piti ranskalaiset loitolla Fuentes de Oñorossa ja Albuherassa niemimaan sodassa. Sijaishallitsija järjesti 19. kesäkuuta 1811 kello 21.00 Carlton Housessa juhlat, joissa juhlistettiin hänen siirtymistään regentiksi. Luddiittikapinat. Glasgow'n kutojien mellakka.
- 1812
- Pääministeri Spencer Perceval murhattiin alahuoneessa. Elginin marmoriesineiden viimeinen lähetys saapui Englantiin. Sarah Siddons vetäytyi näyttämöltä. Merenkulku- ja aluekiistat käynnistivät vuoden 1812 sodan Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen välillä. Britit voittivat ranskalaiset armeijat Salamancan taistelussa. Kaasuyhtiö (Gas Light and Coke Company) perustettiin. Charles Dickens, viktoriaanisen ajan englantilainen kirjailija ja yhteiskuntakriitikko, syntyi 7. helmikuuta 1812.
- 1813
- Jane Austenin "Ylpeys ja ennakkoluulo" julkaistiin. William Hedleyn Puffing Billy, varhainen höyryveturi, kulki sileillä kiskoilla. Kveekari Elizabeth Fry aloitti työnsä Newgaten vankilassa. Robert Southeysta tuli runoilija.
- 1814
- Liittoutuneiden hyökkäys Ranskaan johti Pariisin sopimukseen, joka päätti yhden Napoleonin sodista. Napoleon luopui vallasta ja karkotettiin Elbaan. Wellingtonin herttua palkittiin Burlington Housessa Lontoossa. Brittisotilaat polttavat Valkoisen talon. Thames-joen jäällä järjestettiin viimeisen kerran markkinat, ja tämä oli myös viimeinen kerta, jolloin joki on jäätynyt. Lontoon kaduilla otettiin käyttöön kaasuvalaistus.
- 1815
- Ranskan Napoleon I häviää seitsemännelle koalitiolle Waterloon taistelussa. Napoleon karkotettiin Saint Helenalle. Englannin maissilailla rajoitettiin maissin tuontia. Sir Humphry Davy patentoi kaivostyöläisten turvalampun. John Loudon Macadamin tienrakennusmenetelmä otettiin käyttöön.
- 1816
- Tulovero poistetaan. Indonesiassa sattui tulivuorenpurkaus, jonka seurauksena oli "kesätön vuosi". Mary Shelley kirjoitti Frankensteinin. William Cobbett julkaisi sanomalehtensä pamflettina. Britit palauttivat Indonesian hollantilaisille. Lontoon Regent’s Canalin ensimmäinen rakennusvaihe. Beau Brummell pakeni velkojiaan pakenemalla Ranskaan.
- 1817
- Antonin Carême tarjosi sijaishallitsijalle upean juhla-aterian Brightonin Royal Pavilionissa. Prinsessa Charlotten (prinssi Regentin tyttären) kuolema synnytyskomplikaatioihin muutti synnytyskäytäntöjä. Elginin marmorit esillä British Museumissa. Kapteeni Bligh kuoli.
- 1818
- Kuningatar Charlotte kuoli Kew'ssä. Manchesterin puuvillankehrääjät lakkoilivat. Mellakka Stanhopessa, Durhamin kreivikunnassa, lyijykaivostyöläisten ja Durhamin piispan miesten välillä Weardalen riistaoikeuksista. Piccadilly Circus rakennettiin Lontooseen. Frankenstein julkaistaan. Emily Brontë syntyi.
- 1819
- Peterloon verilöyly. Prinsessa Alexandrina Victoria (tuleva kuningatar Victoria) kastettiin Kensingtonin palatsissa. Walter Scottin Ivanhoe julkaistiin. Sir Stamford Raffles, brittiläinen hallintomies, perusti Singaporen. Ensimmäinen höyrykäyttöinen alus (SS Savannah) ylitti Atlantin ja saapui Liverpooliin Savannahista, Georgiasta.
- 1820
- Yrjö III kuoli. Sijaishallitsija nousi kuninkaaksi nimellä Yrjö IV. Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone hyväksyi lakiesityksen avioeron myöntämiseksi Yrjö IV:lle ja kuningatar Carolinalle, mutta julkisen painostuksen vuoksi lakiesityksestä luovuttiin. John Constable aloitti The Hay Wain -teoksen työstämisen. Cato Streetin salaliitto epäonnistui. Kuninkaallinen tähtitieteellinen seura perustettiin. Milon Venus löydettiin.
Merkittäviä henkilöitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rudolph Ackermann
- Arthur Aikin
- Henry Addington Sidmouth
- William Arden Alvanley
- Elizabeth Armistead
- Jane Austen
- Charles Babbage
- Joseph Banks
- Richard Barry Barrymore
- William Blake
- Beau Brummell
- Mary Brunton
- Lord Frederick Beauclerk
- Henrietta Ponsonby Bessborough
- Marguerite Gardiner Blessington
- Bow Street Runners
- Caroline of Brunswick
- Frances Burney
- James Burton
- Decimus Burton
- Lord Byron
- George Campbell Argyll
- Robert Stewart Londonderry
- George Canning
- George Cayley
- Georgiana Cavendish
- Charlotte Augusta
- John Clare
- William Cobbett
- Samuel Taylor Coleridge
- Patrick Colquhoun
- John Constable
- Elizabeth Conyngham Conyngham
- Tom Cribb
- George Cruikshank
- John Dalton
- Humphry Davy
- John Disney
- David Douglas
- Maria Edgeworth
- Pierce Egan
- Thomas Bruce Elgin
- Grace Elliott
- Maria Fitzherbert
- Elizabeth Fry
- David Garrick
- Yrjö IV
- James Gillray
- Frederick Robinson Goderich
- William Grenville
- Charles Grey
- Emma Hamilton
- William Harcourt
- William Hazlitt
- William Hedley
- James Henry Leigh Hunt
- Isabella Ingram-Seymour-Conway
- John Jackson
- Edward Jenner
- Sarah Villiers
- Edmund Kean
- John Keats
- Lady Caroline Lamb
- Charles Lamb
- Emily Lamb
- Thomas Lawrence
- Dorothea Lieven
- Mary Linwood
- Robert Jenkinson
- Ada Byron Lovelace
- John Loudon McAdam
- Lord Melbourne
- Hannah More
- John Nash
- Horatio Nelson
- George Ormerod
- Henry Paget Anglesey
- Thomas Paine
- John Palmer, Royal Mail
- Robert Peel
- Spencer Perceval
- William Pitt
- Jane Porter
- Hermann von Pückler-Muskau
- Thomas De Quincey
- Thomas Raikes
- Humphry Repton
- Samuel Rogers
- Thomas Rowlandson
- James Sadler
- Walter Scott
- Richard Sharp
- Martin Archer Shee
- Percy Bysshe Shelley
- Mary Shelley
- Richard Brinsley Sheridan
- Sarah Siddons
- John Soane
- Adam Sedgwick
- Robert Stewart Castlereagh
- John Wedgwood
- Arthur Wellesley Wellington
- Amelia Stewart
- Benjamin Thompson, Count Rumford
- Joseph Mallord William Turner
- Henry Vassall-Fox
- Benjamin West
- William Wilberforce
- William Hyde Wollaston
- Mary Wollstonecraft
- William Wordsworth
- Jeffry Wyattville
- Thomas Young
Sanomalehdet, esitteet ja julkaisut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Ackermannin arkisto
- The Gentleman's Magazine
- Brittiläiset toimittajat 1750–1820
- Sanomalehdet sijaishallitsijoiden aikakaudella
- The Times
- The Observer
- Weekly Political Register, William Cobbett
- La Belle Assemblée
-
"Neckclothitania", 1818
-
Astleyn amfiteatteri, 1808-1811
-
Brightonin paviljonki, 1826
-
Carlton House, Pall Mall Lontoo.
-
Vauxhall Gardens, 1808-1811
-
All Souls -kirkko, arkkitehti John Nash, 1823
-
Regent's Canal, Limehouse, 1823
-
Frost Fair, Thames River, 1814
-
Piccadillyn sisäänkäynti Burlington Arcadeen, 1819
-
Walesin prinsessa Charlotte Augusta ja Saxe-Coburg-Saalfeldin prinssi Leopold, 1817
-
Aamupuku, Ackermann, 1820
-
Vesi Wentworthissa, Humphry Reptonissa, 1752–1818
-
Hanover Square, Horwoodin kartta, 1819
-
Beau Brummell, 1805
-
Waterloon taistelu, 1815
-
Almackin kokoushuone, 1805–1825
-
Drury Lane -sisustus. 1808
-
Ilmapallon nousu, James Sadler, 1811
-
Anatomi, Thomas Rowlandson, 1811
-
Regent's Park, Schmollingerin kartta, 1833
-
100 Pall Mall, entinen kansallisgalleria, 1824–1834
-
Cognocenti, Gillray Cartoon, 1801
-
Tullitoimisto, London Docks, 1811-1843
-
Custom and Excise, London Docks, 1820
-
Postivalmentaja, 1827
-
Spencer Percevalin salamurha, 1812
-
Pilleri Charing Crossissa, Ackermannin mikrokosmos Lontoossa, 1808–11
-
Covent Garden Theatre, 1827–28
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Pryde, E. B. (23 February 1996). Handbook of British Chronology. Cambridge University Press. p. 47. ISBN 978-0-521-56350-5.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Greenwoodin Lontoon kartta, 1827
- Horwoodin Lontoon kartta, 1792-1799
- Lontoon vuosien 1801 ja 1811 väestönlaskennan tulokset, The European Magazine and London Review, 1818, s. 50
- Bluestocking-arkisto
- Aikakauden loppu: 1815–1830
- New Yorkin julkinen kirjasto, Englanti – Regency Style
- Regency Style -huonekalut (Arkistoitu – Internet Archive)