Sikunaöljy
Sikuna- eli finkkeliöljy (ruots. finkelolja eng. fusel alcohol tai fusel oil) tarkoittaa käymisessä muodostuvia korkeampia alkoholeja (enemmän kuin kaksi hiiliatomia), joita esiintyy vaihtelevissa määrin siiderissä, simassa, oluessa, viinissä ja tisleissä kuten pontikassa.
Koostumus ja maku
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sikunaöljyn käsittämät yhdisteet ovat pääasiassa:
Liialliset pitoisuudet näitä jakeita saattavat aiheuttaa sivumakuja, joita toisinaan kuvaillaan sanoin ”mausteinen”, ”tulinen” tai ”liuotinmainen”. Joidenkin juomien, kuten viskin, siwuchan ja perinteisten alejen ja siiderien odotetaan sisältävän suhteellisen suuria pitoisuuksia sikunaöljyjä osana niiden makuprofiilia. Toisissa juomissa, kuten vodkassa ja lagereissa, sikunaöljyjen esiintyminen katsotaan virheeksi. Tutkimusten mukaan sikunaöljyt eivät aiheuta etanoliin verrattuna merkitsevästi enempää sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai oksentelua.[1]
Muodostuminen ja poistaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sikunaöljyjä muodostuu käymisen tapahtuessa:
- korkeammissa lämpötiloissa
- happamammissa olosuhteissa
- kun hiivan toimintaa rajoittaa matala typen määrä
Tislauksen aikana sikunaöljyt tiivistyvät tislauksen loppuvaiheeseen. Niillä on öljymäinen koostumus, joka on tislauksen suorittajan havaittavissa, ja josta nimikin juontuu. Niin haluttaessa nämä raskaammat alkoholit voidaan miltei kokonaan erottaa refluksikolonnia käyttämällä. Sen sijaan kylmätislaus ei poista sikunaöljyjä.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Hori H, Fujii W, Hatanaka Y, Suwa Y.: Effects of fusel oil on animal hangover models. National Institute of Health, Aug 27, 2003. Artikkelin verkkoversio.