Suleiman Stalskin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suleiman Stalskin piiri Dagestanin kartalla.

Suleiman Stalskin piiri (ven. Сулейман-Стальский район, Suleiman-Stalski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Piiri on perustettu vuonna 1929 nimellä Kasumkentin piiri. Nykyisen nimensä se sai vuonna 1969 runoilija Suleiman Stalskin mukaan. Piirin pinta-ala on 667 neliökilometriä. Asukkaita on 54 600 henkeä (vuonna 2009).[1]

Suleiman Stalskin piiri sijaitsee Dagestanin eteläosan vuoriston reuna-alueella. Pohjoisessa ja koillisessa se rajoittuu Tabasaranin ja Derbentin piireihin, koillisessa ja etelässä Magaramkentin ja Dokuzparan piireihin, lounaassa Kurahin ja lännessä Hivin piireihin.

Piiriin kuuluu 16 maalaiskuntaa: Alkadar, Ašaga-Stal, Darkuš-Kazmaljar, Eminhjur, Gereihanovskoje, Hpjuk, Ispik, Juhari-Stal, Kartšag, Kasumkent, Kurkent, Novaja Maka, Orta-Stal, Šihikent, Tsmur ja Ullugatag. Hallinnollinen keskus on Kasumkentin kylä. Kaikkiaan piirissä on 37 asutuskeskusta. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 99,6 % asukkaista on lezgejä[2].

Kasumkentistä on maantieyhteys Donin Rostovin ja Bakun väliselle M29-valtatielle. Piirikeskuksesta on matkaa tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan 187 kilometriä.

Seudun pääelinkeino on maatalous. Alangolla kasvatetaan viljaa, hedelmiä, vihanneksia ja viinirypäleitä, vuoristossa harjoitetaan karjataloutta ja puutarhanhoitoa. Teollisuuslaitoksista merkittävin on Rytšal-su -kivennäisvettä valmistava tehdas.

Historiallisia nähtävyyksiä ovat Ašaga-Stalin, Juhari-Stalin, Kasumkentin, Njutugin ja Orta-Stalin moskeijat, šeikki Ibrahimin mausoleumi Orta-Stalissa, Njutugin keskiaikainen linnoitustorni, Juhari-Stalin kotiseutumuseo, Suleiman Stalskin kotimuseo Ašaga-Stalissa ja Gasanefendi Alkadarin museo Alkadarissa.

Paikallislehtenä ilmestyy lezginkielinen Kuredin habarar.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]