Swissair

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo konkurssiin mennestä Swissairista. Nykyisestä sveitsiläisestä lentoyhtiöstä kertoo artikkeli Swiss International Air Lines
Swissair
IATA: SR – ICAO: SWR
Kutsukoodi SWISSAIR
Perustettu 26. maaliskuuta 1931
Lakkautettu 31. maaliskuuta 2002
Laivaston koko 76
Kohteiden määrä 157
Solmukohdat Zürichin kansainvälinen lentoasema
Geneven kansainvälinen lentoasema
EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg
Emoyhtiö SAirGroup
Kotipaikka SveitsiKloten, Sveitsi
Kanta-asiakasohjelma Qualiflyer
Avainhenkilö(t) Mario Corti (CEO)
Yhtiön sivut www.swissair.com
Airbus A321-100 vuonna 2001.
Swissair McDonnell Douglas MD-11.

Swissair (lyhenne nimestä Swiss Air Transport Company Limited, saks. Schweizerische Luftverkehr AG) oli Sveitsin kansallinen lentoyhtiö 71 vuoden ajan 1931–2002.

Swissair syntyi lentoyhtiöiden Balair ja Ad Astra Aero fuusioituessa. Suurimman osan eliniästään Swissair oli tunnettu taloudellisesta vakaudestaan, ja se tunnettiinkin "lentävänä pankkina". Swissairia pidettiin Sveitsin kansallissymbolina.

Valtio omisti Swissairista noin 30 %, romahtaessaan yrityksen omistivat holdingyhtiö SAirGroup ja lentoyhtiöt Crossair ja Balair. Swissairin tärkeimmät kentät olivat Geneven ja Zürichin kansainväliset lentokentät.

Swissairin konkurssi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla Swissair aloitti suuren laajennusohjelman, joka tunnettiin "metsästysstrategiana". Ohjelman avulla yritys pyrki laajentumaan ostamalla omistusosuuksia pienistä lentoyhtiöistä sen sijaan, että se olisi liittoutunut muiden yhtiöiden kanssa. Swissair hankki 49,5 prosentin osuuden Sabenasta, Belgian kansallisesta lentoyhtiöstä, ja osti kaksi pienempää ranskalaista lentoyhtiötä, Air Libertéen ja AOM:n.

Strategia osoittautui kuitenkin liian kalliiksi, ja vuonna 2001 raskaasti tappiollinen Swissair haettiin osittaiseen konkurssiin. Sveitsin suurinta pankkia UBS AG:tä syytettiin siitä, ettei se enää myöntänyt Swissairille luottoa. Vuonna 2002 Swissairin lentokoneet ja kannattavat reitit liitettiin tytäryhtiö Crossairiin, ja muut osat lakkautettiin tai myytiin. Crossair sai uuden nimen vuonna 2002: Swiss International Air Lines eli Swiss.