The King’s Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The King’s Man
Ohjaaja Matthew Vaughn
Käsikirjoittaja Matthew Vaughn
Perustuu The Secret Service -sarjakuvaan
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Ben Davis
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Fórum Hungary
Ensi-ilta
Kesto 131 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 100 milj. $
Tuotto 126 milj. $[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The King’s Man on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut vakoiluelokuva, jonka on ohjannut Matthew Vaughn. Elokuvan pääosissa esiintyy Ralph Fiennes.[1] Elokuva on kolmas osa Kingsman-elokuvasarjassa, mutta toimii sarjan esiosana eikä tarinassa esiinny samoja hahmoja. Viimeisin osa, Kultainen kehä, sai ensi-iltansa vuonna 2017. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin sijoittuvassa elokuvassa paljastetaan elokuvasarjan keskiössä olevan Kingsman-tiedustelupalvelun syntytarina.[3]

The King’s Man sai maailmanensi-iltansa 5. joulukuuta 2021 Lontoossa. Teatteriensi-illan se sai Yhdysvalloissa 22. joulukuuta 2021, ja Suomessa 7. tammikuuta 2023.

 Ralph Fiennes  Oxfordin herttua  
 Gemma Arterton  Polly  
 Rhys Ifans  Grigori Rasputin  
 Matthew Goode  Kapteeni Max Morton / Paimen  
 Tom Hollander  Yrjö V, Vilhelm II, Nikolai II  
 Harris Dickinson  Conrad Oxford  
 Daniel Brühl  Erik Jan Hanussen  
 Djimon Hounsou  Shola  
 Charles Dance  Herbert Kitchener  
 Aaron Taylor-Johnson  Lee Unwin  
 Stanley Tucci  lähettiläs Chester King / Bedivere  
 Joel Basman  Gavrilo Princip  
 Alison Steadman  Rita  
 Robert Aramayo  Gavrilo Princip  
 Alexandra Maria Lara  Emily Oxford  

Vuonna 1902 Orlando, Oxfordin herttua, vaimo Emily ja heidän pieni poikansa Conrad vierailevat keskitysleirillä Etelä-Afrikassa työskennellessään Britannian Punaisen Ristin palveluksessa toisen buurisodan aikana. Emily haavoittuu kuolettavasti tarkka-ampujan luodista. Ennen menehtymistään hän saa Orlandon lupaamaan, ettei heidän poikansa enää koskaan näe sotaa.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Orlando on muodostanut yksityisen vakoojaverkoston palvelijoista (mukaanluettuina hänen omat palvelijansa Shola ja Polly), jotka ovat maailman vaikutusvaltaisimpien arvohenkilöiden palveluksessa. Verkoston ensisijainen tavoite on suojella Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Brittiläistä imperiumia lähestyvältä suursodalta.

Sarajevossa Conrad pelastaa arkkiherttua Frans Ferdinandin Gavrilo Principin heittämältä pommilta, mutta Princip kohtaa arkkiherttuan seurueen sattumalta uudelleen ja ampuu tämän ja tämän vaimon. Orlando saa tietää, että salamurhan järjesti "Lauma" eli ryhmä, joka suunnittelee Saksan, Venäjän ja Ison-Britannian valtakuntien usuttamista toisiaan vastaan. "Lauman" päämaja on eristyksissä olevan kallion laella, jota johtaa salaperäinen "Paimen", jonka tavoitteena on Skotlannin itsenäisyys. Sen agentteihin kuuluu Grigori Rasputin, Venäjän keisari Nikolai II:n luotettu neuvonantaja.

Paimenen käskystä Rasputin saa Nikolain lupaamaan pysyä poissa sodasta. Conrad tietää, että länsirintama jää haavoittuvaiseksi, jos Venäjä poistuu sodasta, joten hän toimittaa tiedon Herbert Kitchenerille ja Max Mortonille, jotka ovat lähteneet Venäjälle. Heidän aluksensa upottaa sukellusveneen torpedo. Orlando saa tiedon Kitchenerin kuolemasta ja hän matkustaa Venäjälle Sholan, Pollyn ja Conradin kanssa tappamaan Rasputinin. Juhliessaan 19-vuotissyntymäpäiväänsä Conrad ilmaisee päätöksensä liittyä armeijaan isänsä Orlandon suureksi tyrmistykseksi.

Paimen käskee keisari Vilhelm II:n neuvonantajaa Erik Jan Hanussenia lähettämään salakielisen Zimmermann-sähkeen toivoen sen häiritsevän Britanniaa ja Yhdysvaltoja. Polly murtaa Britannian tiedustelupalvelun sieppaaman viestin, mutta presidentti Woodrow Wilson kieltäytyy liittymästä sotaan vedoten konkreettisten todisteiden puutteeseen. Paimen värvää Vladimir Leninin ja tämä käskee bolševikkinsa kukistamaan keisarin ja vetämään Venäjän pois sodasta lähettämällä salamurhaajan teloittamaan keisariperheen.

Conrad määrätään armeijan palvelukseen vastoin isänsä tahtoa. Conrad on päättänyt taistella rintamalla ja vaihtaa paikkoja Archie Reid -nimisen sotilaan kanssa ja antaa tälle lempinimen "Lancelot" ja lähettää tämän mukana viestin isälleen. Conrad lähtee rintamalla vapaaehtoisena ei-kenenkään-maahan hakemaan tietoja siellä makaavalta haavoittuneelta brittiagentilta. Palattuaan Conradia luullaan saksalaiseksi vakoojaksi ja hänet ammutaan, mutta hänen saamansa tiedot vahvistavat Zimmermannin sähkeen aitouden.

Presidentti Wilson kieltäytyy edelleen osallistumasta sotaan todisteista huolimatta. Orlando saa tietää, että Wilsonia kiristetään filmillä, jossa hän esiintyy Paimenen agentin Mata Harin viettelemänä. Orlando päättää saada käsiinsä alkuperäiset negatiivit. Kukistettuaan Mata Harin taistelussa Orlando saa tietää naisen kašmirhuivin olevan valmistettu harvinaisen vuohirodun villasta, joka elää vain tietyllä vuoristoalueella. Orlando, Shola ja Polly matkustavat vuoristoon ja taistelevat itsensä sisään "Lauman" tukikohtaan. Polly löytää alkuperäisen negatiivin ja toimittaa sen presidentti Wilsonille, joka polttaa filmin ja valmistautuu mobilisoimaan Yhdysvallat sotaan.

Vuosi sodan jälkeen Orlando ostaa Kingsman Tailor Shopin Savile Row'lta organisaationsa julkisivuksi. Orlando, Shola, Polly, kuningas Yrjö V, Archie Reid ja Yhdysvaltain suurlähettiläs muodostavat Kingsmen ryhmän, joista kukin ottaa koodinimensä kuningas Arthurin Pyöreän pöydän legendasta.

"Paimenen" roolin ottanut Hanussen esittelee Leninin keisariperheen murhaajalle, nuorelle Adolf Hitlerille.

  1. a b The King's Man Finnkino. Arkistoitu 12.4.2021. Viitattu 13.4.2021.
  2. The King's Man (2021) box office mojo. Viitattu 27.9.2024.
  3. Voutila, Laura: Ikäviä uutisia Kingsman-faneille – uuden leffan ensi-iltaa siirrettiin paljon myöhemmäksi Episodi. 16.11.2010. Viitattu 13.4.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]