Vaihtokaupat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaihtokaupat
Trading Places
Ohjaaja John Landis
Käsikirjoittaja Timothy Harris
Herschel Weingrod
Tuottaja Aaron Russo
Säveltäjä Elmer Bernstein
Kuvaaja Robert Paynter
Leikkaaja Malcolm Campbell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1983
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vaihtokaupat (Trading Places) on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on ohjannut John Landis. Elokuvan pääosissa esiintyvät Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Ralph Bellamy, Don Ameche, Denholm Elliott, Jamie Lee Curtis, Kristin Holby ja Paul Gleason. Elokuva oli ehdolla Golden Globe -palkinnon saajaksi ja voitti kaksi BAFTA-palkintoa.

Elokuvassa upporikkaat veljekset (Bellamy ja Ameche) lyövät vetoa siitä, määrääkö ihmisen elämää enemmän perimä vai ympäristö. Koejärjestelynä he erottavat yhden nuorista sukulaisistaan (Aykroyd) johtajistosta ja ottavat tilalle kadulta löytämänsä juonikkaan kerjäläisen (Murphy toisessa elokuvaroolissaan).[1]

Veljekset Randolph ja Mortimer Duke omistavat yhdessä hyödykkeitä välittävän yhtiön, Duke & Duke Commodity Brokers, Philadelphiassa, Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa. Veljekset ovat keskenään eri mieltä luonto vastaan kasvatus -aiheesta joten he lyövät vetoa ja päättävät tehdä kokeen - he vaihtavat kahden sosiaalisen hierarkian eri päissä olevan ihmisen elämät keskenään ja katsovat kokeen tulokset. He huomaavat kuinka heidän yhtiönsä toimitusjohtaja - hyvätapainen ja koulutettu Louis Winthorpe III, joka on kihloissa Dukejen lapsenlapsen Penelopen kanssa - ja köyhä katumies Billy Ray Valentine sattumalta kohtaavat; Winthorpen vaatimuksesta Valentine pidätetään epäiltynä ryöstön yrityksestä. Duket päättävät käyttää näitä kahta miestä kokeeseensa.

Clarence Beeks, Dukejen palkollinen, lavastaa Winthorpen syylliseksi varkauteen, huumeiden välitykseen ja aviorikokseen. Winthorpe saa potkut yhtiöstä, hänen pankkitilinsä jäädytetään, häneltä evätään pääsy Dukejen omistamaan kotiinsa, ja hän joutuu Penelopen ja tämän ystävien epäsuosioon. Vapauduttuaan syytöksistään Wintorphe ystävystyy prostitoitu Ophelian kanssa, joka myös suostuu auttamaan häntä. Duket maksavat Valentinen takuut, asettavat hänet Winthorpen seuraajaksi yhtiöönsä, ja antavat hänen käyttää Winthorpen kotia. Valentine oppii työnsä nopeasti käyttäen hyväksi kadulla oppimiansa selviytymistaitoja ja alkaa käyttäytyä sivistyneesti.

Yhtiön joulujuhlissa Winthorpe salakuljettaa huumeita Valentinen työpöydälle yrittäen lavastaa hänet syylliseksi rikokseen, ja pakenee paikalta aseella uhaten. Myöhemmin Duket keskustelevat kokeestaan ja päättävät yhden dollarin vedonlyöntinsä. He aikovat palauttaa Valentinen kadulle mutteivät myöskään halua Wintorphea enää takaisin. Valentine kuulee tämän ja etsii käsiinsä Wintorphen, joka on yrittänyt itsemurhaa lääkkeiden yliannostuksella. Valentine, Ophelia ja Winthorpen hovimestari Coleman parantavat Winthorpen ja kertovat hänelle kokeesta.

Kun Winthorpe ja Valentine saavat tietää työnantajiensa käyttäneen heitä koekaniineina heidän tietämättään ja vastoin heidän tahtoaan, he päättävät kostaa näille. Katsoessaan televisiouutisia he huomaavat Beeksin kuljettavan Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) salaista raporttia appelsiinisatojen ennusteista. Winthorpe ja Valentine muistavat Dukejen yhtiön maksaneen suuria palkkasummia Beeksille. He tajuavat Dukejen yrittävän saada raportin haltuunsa ennen aikojaan päästäkseen hallitsemaan appelsiinimehumarkkinoita.

Uudenvuodenaattona Wintorphe, Valentine, Ophelia ja Coleman nousevat junaan jossa Beeks matkustaa, yrittäen vaihtaa raportin väärennökseen joka ennustaa huonoa appelsiinisatoa. Beeks huomaa juonen ja yrittää tappaa heidät, mutta junassa kuljetettava gorilla iskee hänet tainnoksiin. Nämä neljä naamioivat Beeksin toiseksi gorillaksi ja sulkevat hänet samaan häkkiin oikean gorillan kanssa. Tämän jälkeen he toimittavat väärennetyn raportin Dukeille Beeksin sijaan. Suudeltuaan Opheliaa Winthorpe matkustaa New York Cityyn Valentinen kanssa, mukanaan Colemanin ja Ophelian kaikki säästöt toteuttaakseen suunnitelmansa.

Hyödykepörssissä Duket sijoittavat varansa ostaakseen appelsiinimehun futuureja; muut sijoittajat seuraavat heitä, nostaen hintaa. Valentine ja Winthorp myyvät lyhyeksi appelsiinimehun futuureja korkeaksi nousseella hinnalla. Kun uutisissa tulee ilmi uutinen normaalisti toteutuneesta sadosta, appelsiinimehun hinta laskee pohjille. Valentine ja Winthorpe ostavat halventuneita futuureita kaikilta paitsi Dukeilta, toteuttaakseen aiemmin lyhyeksi myyneensä sopimukset, saaden näin valtavan voiton. Markkinoiden sulkeuduttua Valentine ja Winthorpe kertovat Dukeille lyöneensä vetoa pystyvätkö he itse rikastumaan ja köyhdyttämään Duket yhtä aikaa, ja Valentine saa vedosta yhden dollarin Winthorpelta. Pörssin johtaja ja hänen assistenttinsa pyytävät Dukeja selvittämään kulunsa. Kun käy ilmi ettei Dukeilla ole varaa maksaa 394 miljoonan dollarin (noin 1,01 miljardia dollaria vuoden 2019 rahassa) velkaansa, johtaja määrää Dukejen pörssipaikat myytäviksi, ja heidän yhtiöllisen ja yksityisen omaisuutensa takavarikoitavaksi, saattaen heidät konkurssiin. Randolph kaatuu maahan pidellen rintaansa ja Mortimer huutaa muille yrittäen turhaan saada markkinat jälleen auki pelastuakseen tappiolta. Nyt rikastuneet Valentine, Winthorpe, Ophelia ja Coleman lähtevät lomalle trooppiselle aurinkorannalle, sillä aikaa kun Beeks ja gorilla lastataan Afrikkaan lähtevään rahtilaivaan.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päänäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Dan Aykroyd: Louis Winthorpe III, Duke & Duke -yhtiön varakas toimitusjohtaja.
  • Eddie Murphy: Billy Ray Valentine, kaduilla kasvanut kerjäläinen ja pikkurikollinen.
  • Ralph Bellamy: Randolph Duke, Duke & Duke -yhtiön ahne omistaja.
  • Don Ameche: Mortimer Duke, Randolphin veli ja yhtiön toinen yhtä ahne omistaja.
  • Denholm Elliott: Coleman, Winthorpen hovimestari.
  • Jamie Lee Curtis: Ophelia, prostitoitu joka auttaa Winthorpea.
  • Kristin Holby: Penelope Witherspoon, Dukejen lapsenlapsi ja Winthorpen morsian.
  • Paul Gleason: Clarence Beeks, Duke & Duke -yhtiössä salaa työskentelevä turvallisuuspäällikkö.

Muut näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Esko Rautakorpi sanoo Vaihtokauppoja riehakkaaksi komediaksi hyvine näyttelijöineen. Hän antaa sille neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[1] VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa elokuvalle kaksi ja puoli tähteä neljästä.[2]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Vaihtokaupat kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[3]

  1. a b Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0
  2. Trading Places[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 14.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
  3. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.